‘Deze kapel is een mooie afronding’
THERESIA HEEFT HAAR PLEK WEER GEVONDEN

‘Deze kapel is een mooie afronding’

Gisteren op de kop af drie jaar geleden was de laatste eredienst in de voormalige Theresiakerk. Tijdens een emotioneel beladen viering kwam er een einde aan een ruim tachtig jaar lang baken in de Rooms-Katholieke wereld van Borne. De meeste kerkgangers gingen op in de gemeenschap van de St. Stephanuskerk, een klein deel richtte de Theresiagemeenschap op die maandelijks haar vieringen houdt in de Bornse Synagoge. Wat restte was de herinnering. Tot aanstaande zondag, want dan wordt de nieuwe gedachteniskapel met daarin een beeld van de H. Theresia van Lisieux officieel ingewijd. De kapel bestaat voor een groot deel uit materialen die uit de voormalige kerk afkomstig zijn.

 

Frans ten Tusscher is een van de vier voorvechters die zich de afgelopen drie jaren hard heeft gemaakt om deze kapel gerealiseerd te krijgen. Samen met Jan Kemper (die in april, in het zicht van de haven, overleed), Theo Kuiper en Jan Kosterink ontwikkelde hij een plan, overlegde met het bisdom Utrecht en de gemeente, trad in overleg met Erik Mijnhardt, de eigenaar van de voormalige kerk en hield de supervisie over de bouw en inrichting van de kapel die in april van dit jaar startte.

 

Veel impact

“Het is gelukt”, zo zegt Ten Tusscher met een brok in de keel. “De cirkel is rond, deze kapel is een hele mooie afronding van een proces dat op mij en een heleboel anderen veel impact heeft gehad. “Met heel veel pijn namen we afscheid van onze kerk, maar we klampten ons vast aan het plan toch iets blijvends te realiseren en zo trokken we na de verkoop van de kerk naar Utrecht om ons idee voor een kapel toe te lichten. Daar kregen we de goedkeuring plus een bedrag van twintigduizend euro. Vervolgens diende er een plek gevonden te worden, waarbij we uiteindelijk op de Welemanstraat uitkwamen, pal naast de voormalige kerk.”

 

Een ronde langs diverse kapellen in de regio eindigde in Rossum. “Daar vonden we het model dat ons inspireerde. We hebben foto’s gemaakt en de afmetingen opgeschreven. Vervolgens gingen we zelf aan het werk. Het kerkbestuur van de St. Stephanus en de gemeente konden zich in het voorliggende ontwerp vinden, waarna we bouwbedrijf Blenke na een selectie de klus konden gunnen. Ze hadden een streepje voor,” glimlacht Ten Tusscher. “De beide directeuren zijn altijd misdienaar in de Theresiakerk geweest. Hoe mooi kan het zijn?”

 

Nieuwe Theresia

Omdat het originele Theresiabeeld inmiddels een plaats had gekregen in de St. Stephanuskerk, moest er naar een nieuwe Theresia worden omgezien. Die werd in het midden van ons land gevonden, bij een bedrijf dat grossierde in heiligenbeelden. “Het was precies wat we zochten.” Eenmaal terug in Borne werd het beeld volledig geïmpregneerd om haar tegen de weersinvloeden te beschermen.

 

Sinds enkele dagen heeft Theresia haar nieuwe plek ingenomen. Het beeld staat op de altaarstenen uit de oude kerk, op de grond liggen tegels van het voormalige priesterkoor, de zijwanden dragen de panelen van het tabernakel. Ook de gebruikte dakpannen komen van de kerk en het informatiebord rust op een lessenaar die jarenlang dienstdeed tijdens de vieringen. Als afronding werd deze week een smeedijzeren hek geplaatst, rijkelijk voorzien van eveneens smeedijzeren rozen, kenmerkend voor de heilige.

 

Aanstaande zondag om 11.30 uur zal pastoor Marc Oortman de nieuwe kapel inwijden. Eerst is er om 10.00 uur een Theresiaviering in de St. Stephanuskerk, terwijl op dezelfde tijd ook de Theresiagemeenschap een gebedsviering houdt in de Synagoge. Voor Frans ten Tusscher en de zijnen zit het werk erop. Met bevlogenheid en doorzettingsvermogen hebben ze ‘hun’ Theresia een geweldige plek gegeven. “Zo is het goed,” zegt hij met een laatste goedkeurende blik op de nieuwe kapel. (RH/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Rene — 06 okt 2018
Mooi bouwwerk alleen jammer dat het op zo.n rare plek staat.

Gewoon omdat het leuk en lekker is

Wekelijks trekt de Rolstoelwandelgroep Borne er met zo’n 15 bewoners van Het Dijkhuis, de...
01-06-2023

Nog één keer de focus op Maria

Meimaand Mariamaand. De oudere generatie werd het met de paplepel ingegoten. En tot op de dag...
30-05-2023

Bouwbureau Twente speelt in op veranderingen

ADVERTORIAL • In kenniscentrum Het Spanjaard aan de Stationsstraat in Borne is Bouwbureau...
24-05-2023

Johan Meijer in gesprek met Rob Munsterhuis

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
20-05-2023

Lions schuiven 1.325 kistjes over de toonbank

Tot 19.00 uur vanavond gaan er bij de voordeur van restaurant Dorset exact 1.325 aspergekistjes...
16-05-2023

Donzige dotjes stelen de show

Het is niet nieuw, maar toch ook weer wel. Ieder jaar weer, ergens in het voorjaar, breekt...
16-05-2023