Zenderen heeft haar Stiltetuin
KARMELIETENKLOOSTER BIEDT MET LABYRINT EN TUIN PLEK VOOR BEZINNING

Zenderen heeft haar Stiltetuin

In een zomers decor opende pater Edgar Koning, prior van het Karmelietenklooster in Zenderen, vrijdagmiddag de nieuwe Stiltetuin, pal naast het klooster aan de Hertmerweg 46. “Het werk is nog niet klaar,” zo verontschuldigde hij zich. “We zijn nog in aanleg, groeien langzaam verder en willen mensen uitnodigen om op deze plek tot rust en bezinning te komen.” Na het onthullen van het naambordje wandelde het gezelschap met paters en genodigden via het Patersbos naar de fraaie en ruime tuin.

 

‘Best lekker’

Koning is vol lof over hetgeen er tot nu toe is gerealiseerd. “Veel bomen en planten die hier staan zijn ook in de bijbel terug te vinden”, zo klinkt het. “Van vijgenboom tot fruitboom, eik en walnoot. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal.” Halverwege de wandeling houdt de prior halt bij een mispelboom. “De vruchten ervan moeten rot zijn om te kunnen eten. Een mooi symbool dus dat zelfs uit het rotte, het verkeerde en kwade, nog iets goeds kan groeien. Want ze zijn best lekker!”, zegt hij lachend.

 

Eenmaal bij de grote tuin aangekomen is er een moment van rust bij de Mariakapel, waar een kaarsje brandt. Een van de paters begint spontaan het Weesgegroet Maria te zingen, waarna de rest van het gezelschap hem wat binnensmonds bijvalt. Midden in de grote tuin is bijna twee jaar geleden al het labyrint aangelegd. “Ik denk dat mensen dit in de huidige tijd nodig hebben’, vervolgt Koning zijn rondleiding. “Een labyrint lopen, niet te verwarren met een doolhof, dwingt je nu eenmaal tot nadenken. Hoe vervolg ik mijn weg? Hoe kom ik eruit? Zie de parallel met het nadenken over je toekomst.”

 

Gemeente Borne

Terwijl het verkeer op de nabijgelegen Hoofdstraat in Zenderen hoorbaar langstrekt, dankt Koning alle betrokkenen voor hun inzet bij het realiseren van de Stiltetuin en het Labyrint. “En als de gemeente Borne een beetje meewerkt, dan gaat het hier straks écht stil worden. Ik hoop het. Net zoals ik hoop dat veel mensen de weg naar onze tuin zullen weten te vinden. Maar…” zo besluit hij terwijl hij zijn wijsvinger priemend omhoogsteekt, “dit is een stiltegebied en geen terrein om de hond uit te laten. Nee, nee… dat doen we niet!”

 

De Stiltetuin en het Labyrint zijn dagelijks vrij toegankelijk via de witte poort bij de grote plataan op het kerkplein aan de Hertmerweg. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024