Sterke vrouwenportretten van Neveen Rustum
02-11-2018
SCHILDERIJEN `HET VERBORGENE VAN DE VROUW` IN KULTURHUS

Sterke vrouwenportretten van Neveen Rustum

Neveen Rustum exposeert haar schilderijen voor het eerst in Nederland. Ze is 23 jaar, trouwde in 2014 met haar man Yazan Al Katan en ze volgde haar man in 2016 naar Nederland. Hij was al in 2015 vanuit Syrië hier aangekomen.

 

Achtergronden schilderkunst

In Syrië volgde zij een opleiding tekenen en schilderen. Als het kan, probeert zij te zijner tijd haar opleiding te vervolgen. Nu is ze druk bezig de Nederlandse taal te leren tussen het schilderen en de verzorging van man en kind door.

 

Haar inspiratiebron is `de vrouw`. De titel van haar expositie is `Het verborgene van de vrouw`. Op al haar geëxposeerde schilderijen zie je ook een vrouwenfiguur, maar een volledig gezicht is er niet. Het gezicht wordt verborgen door een hoed, of een sluier van kant. Ook worden vrouwen zijdelings gebogen of op de rug geschilderd.

 

De schilderijen zijn kleurrijk, expressief en hebben veel zeggingskracht. De toeschouwer wordt uitgenodigd te bedenken wat de vrouw op het schilderij voelt en denkt. Een eigen interpretatie is goed mogelijk.

 

Opening tentoonstelling

Heel veel mensen zijn toegestroomd om deze opening bij te wonen: vrienden van het echtpaar, mensen van vluchtelingenwerk, vrijwilligers die taallessen geven maar ook vele belangstellenden. De bovenzaal is erg goed gevuld. Koffie, thee en Syrische hapjes staan klaar. Een kort intermezzo met de Out (een Arabisch snaarinstrument) haalt iedereen naar de sfeer die ook uit de schilderijen spreekt.

 

Jaap Besteman verwelkomt iedereen en hij laat met een filmpje zien hoe Neveen Rustum in haar atelier thuis werkt. Hij is blij voor Neveen dat er zo’n grote opkomst is bij deze opening. “Ze is in Syrië begonnen met schilderen en ik ben blij dat ze het in Nederland weer opgepakt heeft. De schilderijen tonen iets verborgens, wat voelen de mensen bij het kijken naar deze schilderijen? De vrouw wil de vrijheid, wil wegvliegen, ze voelt pijn en ze is verdrietig.”

 

Op de vraag hoe ze werkt, antwoordt Neveen Rustum: “Wat ik zie, schilder ik. Ik begin iedere dag met schilderen. Soms teken ik eerst, soms concentreer ik me op een idee. De schilderijen die hier hangen, heb ik in vier maanden gemaakt. Kleuren gebruik ik spontaan. Ik verf met olieverf en met acryl, met olieverf vind ik mooier dan met acryl verven. Mijn doel is vrouwen bereiken, dat zij zichzelf kunnen kennen, zich vrij voelen en zich vrij kunnen uiten.”

 

De openingshandeling van deze tentoonstelling vindt plaats door de overhandiging van een bos bloemen. Margo Krikke:” Met deze bos bloemen, in de kleuren van je schilderijen, wil ik de tentoonstelling openen.” Margo Krikke verzorgt de maatschappelijke begeleiding bij het vluchtelingenwerk: “Heel leuk, het is niet alleen maar werk. Het zijn zulke lieve, hartelijke mensen.”

 

Tentoonstelling in de bovenzaal

De tentoonstelling is te vinden in de bovenzaal van het Kulturhus en is tot 15 december te bezichtigen. Het eerste schilderij is al meteen na de opening verkocht. De koper vindt zowel de afbeelding als het kleurgebruik erg mooi. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024