‘Greun haal’n’ voor de kerst
07-11-2018
BEWONERS HONINGZOET WILLEN NIEUWE TRADITIE UIT DE GROND STAMPEN

‘Greun haal’n’ voor de kerst

De Palmpasenoptocht, het Paasvuur, de Pinksterbruidjes en de Nieuwjaarsreceptie. Het is er allemaal in Borne; fraaie tradities om in ere te houden. Toch zou er wellicht nog iets bijzonders aan toegevoegd kunnen worden. Althans, dat is de mening van Peter Matel en Martijn Dijkhuis, bewoners van de Honingzoet in de Bornsche Maten. Daarom gaan ze zondag 9 december ‘Greun haal’n’. “Hoe mooi zou het zijn, als er ook andere straten meedoen?” zegt Matel verwachtingsvol en met glinsterende ogen.

 

Zondag na Sinterklaas

Matel: “Mijn collega Barry Tijink bij Gullimex is een echte Denekamper en verhaalt altijd in geuren en kleuren over de vele tradities die ze daar in ere houden. Zo kwamen we ook op het ‘Greun haal’n’, op de zondag na Sinterklaas. Daarbij gaan de mannen met een trekker en platte wagen het bos in om er met een hele grote kerstboom weer uit te komen. Op de weg terug leggen ze aan bij het café dat ze passeren en eenmaal terug in de eigen straat, wordt de boom opgezet, van lichtjes voorzien en ten slotte ontstoken. De vrouwen zijn ondertussen in de weer geweest met het bereiden van een stevige stamppotmaaltijd. Gezamenlijk en om de verlichte boom geschaard, wordt er dan een gezellige winteravond gevierd.”

 

Het idee van Matel vond al snel weerklank in de nog jonge Honingzoet (foto rechts). Samen met Martijn Dijkhuis en nog vijf mannen gingen ze op onderzoek uit naar wat er allemaal zou moeten gebeuren. Een trekker en platte wagen waren in no time geregeld, de zoektocht naar een geschikte tien meter hoge boom leidde al snel tot enkele potentiële ‘kandidaten’ en wat nog rest is de vergunning om de lampjes op het openbare lichtnet aan te sluiten. “Maar dat hopen we binnenkort geregeld te hebben”, aldus Matel. “En ook met het café maken we nog passende afspraken,” vult een enthousiaste Dijkhuis met een knipoog aan.

 

Domino-effect

Volgens beiden is er al veel enthousiasme onder de straatbewoners. “Er staan hier 34 huizen. Dat betekent dat we straks met zo’n zeventig volwassenen plús nog eens kinderen onder de kerstboom stamppot eten. Dat is toch geweldig in zo’n jonge wijk als de Bornsche Maten? En stel dat er ook andere straten in onze wijk zijn die zoiets leuk vinden, dan krijg je wellicht een domino-effect. Ze kunnen zich zo bij ons aansluiten. Dan rijden we toch gewoon met meerdere platte wagens…”

 

Diep in zijn hart hoopt Matel dat het initiatief zal uitgroeien tot een heuse traditie die kenmerkend zal worden voor de nieuwe woonwijk. “Op deze manier kunnen we oud en nieuw mooi met elkaar verbinden en creëren we een eigen plekje tussen de rijke Bornse folklore tradities. Als er straten zijn die willen meedoen, kunnen ze bellen met Peter Matel: 06 5131 9944. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024