Woontoren stukje minder hoog
MEERDERHEID ACHTER INGEDIEND AMENDEMENT

Woontoren stukje minder hoog

Via een amendement, ingediend door CDA, GB90, Borne-Nu en VVD, is dinsdagavond besloten om de maximale bouwhoogte van een appartementencomplex in De Veste te verlagen van 28 meter naar 20 meter. Tegen het bouwplan bestond veel weerstand bij de bewoners van de Bornsche Maten. Men vond een woontoren van 28 meter hoogte niet passen in de wijk, was verrast door de plannen en bevreesd voor de gevolgen, met name op het gebied van de verkeersveiligheid. Zelfs de wijkvereniging, normaal niet scheutig met bemoeienis met politieke aangelegenheden, gaf aan zich zorgen te maken en riep wijkbewoners op de raadsvergadering van dinsdagavond bij te wonen.

 

Verbazing op de tribune

Er was massaal aan de oproep gehoor gegeven en de publieke tribune zat dan ook helemaal vol dinsdagavond. Het amendement met de beperking van de bouwhoogte kwam als een verrassing. Met de nodige verbazing leek men het aan te horen.

 

De redenering achter het amendement was dat 28 meter (9 bouwlagen) wel erg hoog was en 20 meter (6 bouwlagen) meer in verhouding was met soortgelijke bebouwing die bij de entree van de wijk gebouwd mag gaan worden. Beter passend bij het ‘dorpse karakter’ en meer volgens ‘Bornse maat’.

 

Wethouder Martin Velten had gelegenheid gehad om het amendement te bespreken met de stedenbouwkundige. “Met een verlaging naar 20 meter doen we de visie geen geweld aan”, was de conclusie. De hoogbouw bij De Veste was in de plannen voor de nieuwbouwwijk, vanaf het begin in 2004, bedoeld als ‘landmark’ of ‘eyecatcher’. Allemaal bedacht naar voorbeeld van een nieuwbouwwijk in Deventer, wist Velten zich te herinneren. Indertijd reisde hij als raadslid met de gehele gemeenteraad naar diverse nieuwbouwwijken ter inspiratie.

 

Communicatie

Verder in de raadsvergadering wel wat opmerkingen van diverse partijen over het schijnbare gebrek aan communicatie met de bewoners van de wijk. ‘Inspraak’ en ‘burgerparticipatie’ stond toch hoog in het vaandel? Martin Velten: “Het is ook niet doenlijk om elke keer als een plan verder wordt gespecificeerd weer alles te shuffelen en voor te leggen. Dan wordt het wel heel moeilijk besturen. De visie is vastgesteld, maar je moet je wel af en toe afvragen of je de plannen niet moet bijstellen.” En zo geschiedde. Geen 28 meter, maar 20 hoog.

 

Het amendement en dus ook het beeldkwaliteitsplan werd met overgrote meerderheid aangenomen. Alleen de eenmansfracties van D66 en SP stemden tegen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 25 nov 2018
Beste Monique. De stroom die WIJ vooral krijgen uit Lingen, valt de komende jaren weg. De Groningers vertrouwen de Tukkers dat die ook gas minderen en hen dus niet verder laten zakken. Is het dan niet mooi als je ziet dat wij door die molens, een solidaire ondersteuning geven aan de Groningers ( en de aarde) . Vroeger zag je boven steden en dorpen al die kwalmende kachelpijpen. Waarom willen we dan nu niet onze eigen stroomproducenten (de windmolens) zien?
Monique — 22 nov 2018
Beste allemaal.Het is mooi dat de hoogte van de woontoren zo snel verlaagd is door de politiek van 28 naar 20 meter. De gemeente heeft de zorg voor al haar inwoners. Aan de andere kant van Borne zetten we ons in tegen de komst van 2 windmolens van 210 meter hoog! Ben blij dat de gemeente 28 mtr hoog gebouw afwijst. Maar ook een gebouw van 20 mtr hoog gaat de molens bij buren zien. Dus gemeente en met name borne energie stop maar met het initiatief wind bij buren want de hoogte is bizar. Dat zul je in heel borne zien.
Mchak — 16 nov 2018
Kent u de GREX? Dat is de verbijzondering op de gemeentelijke Begroting; de GRond EXploitatieplan waardoor de Bornsche Maten tot ontwikkeling komt. Van landbouw grond (5,-/m2), naar bouwgrond (300,-?/m2); de goudmijn of lodenlast voor een gemeente. De gemeente bouwt de toren niet; dat doet een projectontwikkelaar; die heeft het ondernermersrisico op de bouw.
Bartjens — 15 nov 2018
Zoete lieve Gerritje gaat dat natuurlijk betalen (wij) en we halen dat uit hetzelfde potje als de miljoenentekorten op de GVW. Dat moeten wij ook nog gaan bijpassen. Dat past ook mooi bij elkaar op dat punt
Eric veldmaat — 14 nov 2018
Dus ca 8 appartementen minder. Dat is een negatief effect op de grondexploitatie van 160.000 - 200.000 euro.

Wie gaat dat betalen?
Ron Hartman — 14 nov 2018
Hoog inzetten, dan wat minder, scoren en ieder (on)gelukkig, want die knip die dezelfde Bornse maten willen, geeft gewoon teveel verkeer langs die kolos met heul veul appartementen. De verwachting is gerechtvaardigd dat Welbions daar goedkoop wil bouwen en dan heb je bijna of helemaal de Bijlmermaten met zo’n concentratie. Verspreiden in de wijken en lager lijkt echt beter, of een streep door die knip?

Nieuw: Foto van de Week

Bij alle treurige berichten over het coronavirus en de gevolgen daarvan is er soms behoefte aan...
28-03-2020

Eerste viering in lege Oude Kerk

“Heel bijzonder”, zo luidt de korte reactie van dominee Gerco Veening, vlak voordat...
28-03-2020

Tweede coronaslachtoffer in Borne

De vierde coronaweek heeft in Borne een tweede slachtoffer gemaakt, meldt burgemeester Jan...
28-03-2020

Muzikaal verzetje voor bewoners

Het hele jaar door verzorgt de Stichting Goal uit Goor recreatieve activiteiten voor mensen met...
27-03-2020

Is de Nieuwe Kerkstraat wel veilig?

Enige tijd geleden vroegen wij je in een poll te kiezen tussen enkele onderwerpen in Borne die...
27-03-2020

Welbions ondersteunt huurders

De crisis door het coronavirus raakt iedereen. Ook bij Welbions worden alle zeilen bijgezet om...
27-03-2020