Finishing touch in Meijlingsgaarde
OUDSTE EN JONGSTE BEWONER PLANTEN BOOM OP PLEIN

Finishing touch in Meijlingsgaarde

Wat burgerinitiatief al niet teweeg kan brengen... Het binnenplein van de Meijlingsgaarde bleek na ruim veertig jaar verouderd, er moest iets gebeuren. Op initiatief van de bewoners en in samenspraak met Marijke Adams, de buurtcoach, is een nieuw plan ten uitvoer gebracht. De gemeente leverde de materialen, voerde de grondwerkzaamheden uit en de bewoners zorgden voor de rest. Kern met Pit is benaderd en ook daar is gehoor en ondersteuning gevonden. Nu nadert het binnenterrein de voltooiing door het planten van een walnootboom.

 

Zomerwerkzaamheden op het plein

Met de gemeente is afgesproken dat de bewoners het plein ook onderhouden. Dat is met veel energie gedaan vanaf het begin van de werkzaamheden, een gezamenlijke aanpak van onderhoud, een roulatiesysteem voor het maaien van gras en iedere veertien dagen komen de bewoners samen om onkruid te wieden en de planten te verzorgen.

 

In de winter zal een afspraak gemaakt worden om eventuele werkzaamheden uit te voeren. Aan een bevriende deskundige is gevraagd of de planten wel of niet gesnoeid mogen worden voor de winter. "Dat kan, maar laten staan levert ook wel mooie plaatjes op als de rijp op de planten staat," zo zegt hij.

 

Opwindend begin van de ochtend

Enige onrust ontstaat wel als drie brandweerwagens met loeiende sirenes het plein oprijden. Bij een van de buren is een gaslucht te ruiken. Gisteren werd in het huis een slimme meter geplaatst en gisteravond bleek dat er al een probleem met het verwarmen van het huis was. Binnen de kortste keren na het brandalarm zijn ook de Cogas en de Geas aanwezig die de, naar later bleek, kapotte en lekkende gasmeter vervangen. Gelukkig kan het feestje voor de bewoners van het plein gewoon doorgaan.

 

'Geen Rijdende Rechter'

Joachim Wissink geeft al snel na zijn verwelkoming van bewoners en medewerkers van de gemeente het woord aan Marijke Adams. Zij vertelt in het kort hoe het plan is ontstaan en benadrukt vooral de noaberschap van het plein. “Zo super zoals het hier gaat, is het een voorbeeld voor anderen. Hier hoefde nog nooit de Rijdende Rechter aan te pas te komen. Mooi ook dat de jongste en de oudste bewoner van het plein samen de boom, een walnoot, gaan planten.”

 

Dan is het zover, de schoppen gaan in de grond en de aarde valt bij de klaarstaande boom. Bewoonster Danielle Schreuders leest het gedicht, passend bij deze gebeurtenis, `Ze kunnen me nog meer vertellen` van Merel Morre voor.

 

Onthulling namen op bankje

De inrichting van het plein is multifunctioneel. Er is gras, er staan drie banken en op een gravelveldje staat een tafeltennistafel. Tijdens de zomermaanden is daar flink gebruik van gemaakt. Op een van de banken is een tijdelijk opschrift geplaatst dat herinnert aan deze `boomplantdag`. Te zijner tijd wordt het opschrift vervangen door een permanente herinnering. Tonnie Wienk, de oudste bewoner en Bram Mekenkamp, de jongste, onthullen het opschrift (bovenste foto).

 

Dan is er koffie en taart voor de aanwezigen. Het is een mooie afsluiting van een initiatief van burgers, gesteund door Marijke Adams, de buurtcoach, ambtenaren van de gemeente en Kern met Pit. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Titia — 21 nov 2018
Vorige was foutief
Titia — 21 nov 2018
Meijlongsgaarde

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024