Nieuwe entree voor begraafplaats
OUDE BEHEERDERSGEBOUW WORDT ONTVANGSTGEBOUW

Nieuwe entree voor begraafplaats

Het huidige beheerdersgebouw, direct links na de ingang, op de algemene begraafplaats aan de Von Bönninghausenstraat is aan vervanging toe. Het pand stamt uit de jaren zeventig en voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. Bovendien kent het geen faciliteiten voor bezoekers, nabestaanden, vrijwilligers en professionals. Met begrafenisverenigingen en de groep vrijwilligers op de begraafplaats is gesproken over nieuwbouw en welke wensen meegenomen zouden kunnen worden in het ontwerp. Zo wilde men graag een toilet voor bezoekers van de begraafplaats, een kleine ontvangstruimte voor nabestaanden, een ruimte voor de vrijwilligers en een omkleedruimte voor de geestelijken.

 

Nu staat het beheerdersgebouw uit zicht, maar het nieuwe ontvangstgebouw wordt zodanig geplaatst dat dit beeldbepalend wordt bij de entree (afbeelding boven). Het gebouw krijgt een natuurlijke uitstraling en is tevens gasloos en energieneutraal.

 

Verplaatsen opslag, nieuwe werkloods

Aan de rechterzijde van de entree komt ruimte voor het stallen van fietsen, door de bestaande materialenopslag aan die kant te verplaatsen naar elders op de begraafplaats. Bijkomend voordeel van deze herinrichting is dat het pas opgeknapte poortgebouw beter in zicht komt. Aan de andere zijde van de begraafplaats wordt een nieuwe werkloods gebouwd op de plek van de inmiddels bijna vervallen schuur. Qua uitstraling en stijl is de werkloods passend bij het nieuwe ontvangstgebouw.

 

Uitgesteld onderhoud

Het betreft eigenlijk allemaal noodzakelijke veranderingen die door de bezuinigingen van de afgelopen jaren zijn uitgesteld. De gemeenteraad had al eerder een deel van de bezuinigingen teruggedraaid en ook budget beschikbaar gesteld voor de vervanging van het beheerdersgebouw. Het nieuwe plan kan uitgevoerd worden zonder extra middelen beschikbaar te stellen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
T Huiskes — 29 nov 2018
Inderdaad de begraafplaats kan door dit plan een beter aanzien krijgen. De muur met urnen is een heel goed voorbeeld hoe het ook kan. En daarom hulde voor dit plan en de begraafplaats ziet er dan weer mooi en verzorgd uit.

Bouw appartementen officieel van start

Met het leggen van twee vloerplaten werd maandagmiddag symbolisch het startsein gegeven voor de...
14-10-2019

Agente knock-out door winkeldief

Zondagmiddag om 17.40 uur betrapte een agente buiten diensttijd een man op het stelen van...
14-10-2019

Onderscheidingen voor EHBO-ers

Tijdens de jaarlijkse feestelijke medewerkersbijeenkomst aan het begin van een nieuw EHBO...
13-10-2019

Vrijwilligers verwend met brunch

Zondag werd voor de negende keer de vrijwilligersbrunch in Het Dijkhuis georganiseerd. De leden...
13-10-2019

Op zoek naar passie en inspiratie

Zo’n vijftig belangstellenden meldden zich zaterdag voor een middag inspiratie en...
12-10-2019

Emoties windmolens laaien weer op

In de nacht van donderdag op vrijdag werd een hek langs de Aamaatweg (beter bekend als de...
11-10-2019