Jan ter Keurs geŽerd met eigen pad
KLOOSTERPAD UITGEBREID MET JAN TER KEURSPAD

Jan ter Keurs geŽerd met eigen pad

De op 8 januari 2018 plotseling overleden Zenderenaar Jan ter Keurs wordt binnen de Zenderense gemeente erg gemist. Hij was vanaf het begin van de Kloosterpadwandelingen in 2007 als voorzitter van de werkgroep het rustige middelpunt. Hij introduceerde de zogeheten `keukentafelvergaderingen` als er weer een wandeling georganiseerd werd.

 

 

De vele werkzaamheden van Jan ter Keurs

Hij was niet alleen jaren voorzitter van de werkgroep Kloosterpadwandelingen, maar hij hielp ook bij de vele werkzaamheden die op en rond de realisering van de wandelingen nodig waren. Iedereen had zijn eigen taak maar op zijn kenmerkende rustige manier zorgde hij voor wisselgeld op De Zwanenhof, zette hij vlaggetjes op de route en coördineerde de werkzaamheden.

 

De onderdoorgang spoor

Voor deze veilige onderdoorgang bij het spoor was assistentie van de gemeente in het project `De Groene Poort` nodig. Vincent Kuipers, toen werkzaam bij de gemeente, had veel contact met de werkgroep in de persoon van Jan ter Keurs. In totaal is drie jaar in goed overleg gewerkt en de onderdoorgang was een feit.

 

De Mariakapel op de Zenderense Es

Jan ter Keurs was gelovig Nederlands Hervormd. Maar Jan ter Keurs trok zich niets aan van vooroordelen jegens andere geloven. De werkgroep vond in 2008 dat de Kloosterpadwandelingen versterkt moesten worden met een Mariakapel. De kapel is geplaatst op gemeentegrond van Borne. Jan was een van de zes vaste vrijwillige medewerkers van de bouw. Kenmerkend was zijn rode muts, Jan was al van verre herkenbaar.

 

De staties bij het zusterklooster

Twee leden van de werkgroep, Jan ter Keurs en Lies Maathuis, ontdekten in de kelder van het Karmelietenklooster kruiswegstaties (plaquettes). Besloten werd nieuwe kruiswegstaties te laten maken en Jan ter Keurs bracht ze, zorgvuldig ingepakt, naar de kunstenaar Ger van Iperen. De door hem vervaardigde kruiswegstaties sieren nu de buitenmuren van het Karmelieten zusterklooster.

 

Middeleeuws Weleveld

Ook bij de plaatsing van de Middeleeuwse beeldengroep bij de huisplaats van Weleveld was Jan ter Keurs betrokken. Al deze werkzaamheden vormen maar een klein onderdeel van alles wat Jan ter Keurs voor de werkgroep Kloosterpadwandelingen heeft gedaan. De route is nu volledig af en uitgebreid met het Jan ter Keurs pad.

 

De onthulling van het Jan ter Keurspad

Om 16.00 uur op 8 januari 2019 zijn veel genodigden aanwezig in de schuur van de familie Ter Keurs. Het bestuur en vrijwilligers van de Kloosterpadwandelingen en het bestuur van de Dorpsraad Zenderen. Ook een vertegenwoordiging van de gemeente Borne is aanwezig, evenals vrienden van Jan ter Keurs.

 

Vincent Kuipers (foto rechts) heet alle aanwezigen welkom en nodigt iedereen uit om samen naar het toekomstige Jan ter Keurspad te wandelen. In de stormachtige wind, begeleid met regenvlagen, wandelen ongeveer zestig mensen naar het begin van het pad. Het pad loopt langs de weilanden van de familie Ter Keurs, vanaf de Oude Bornseweg tot aan de Zenderenseweg.

 

Aangekomen bij het begin spreekt pater Jan Korterik een welkomstwoord uit en vertelt dat mede door de inzet van Jan ter Keurs al duizenden mensen het Kloosterpad bewandeld hebben. “Jan trok zich niets aan van de verschillen in geloven. Voor hem heeft het Huis van God vele woningen. Ieder mens krijgt zijn plek daar, de een iets dichter bij God, de ander wat verder weg. Jan ter Keurs geloofde daar in en hij ging een weg die leidt naar verdraagzaamheid, waardering en respect van wat ieder mens gelooft.”

 

Daarna onthult de pater het bord en wandelt het hele gezelschap het, door kaarslicht omzoomde, Jan ter Keurspad.

 

Feestelijke en weemoedige sluiting

In de grote schuur bij de familie Ter Keurs aangekomen staat de koffie met krentenwegge klaar. Vincent Kuipers verwelkomt opnieuw en aan de hand van de vele foto’s aan de wand haalt hij de herinneringen aan Jan ter Keurs op. Een emotioneel moment voor vele aanwezigen. De Kloosterpadwandeling is nu volledig gerealiseerd en dat is mede aan de werkzaamheden van Jan ter Keurs te danken. Vincent Kuipers dankt de werkgroep Kloosterpad te Zenderen en de familie Ter Keurs voor hun inzet en gastvrijheid. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
will van goethem — 11 jan 2019
we hopen dat veel mensen dit verslag lezen en daardoor besluiten eens het kloosterpad te gaan lopen.De kruiswegstaties aan de buitenmuur zijn prachtig.De wandeling van daar af naar de
mariakapel is heel inspirerend.

Het Prisma schenkt 300 euro aan De Bonte Koe

Het is nog ver voor negen uur donderdagmorgen als Herman en Hardy Ellenbroek druk in de weer...
30-06-2022

Weer demonstratie met galg op viaduct...

Maandagmiddag hebben boze boeren en sympathisanten van actiegroep Twentse Strijders hun actie op...
27-06-2022

Weer fysiek Energieloket in het Kulturhus

Twee jaar geleden werden gemeentelijke Energieloketten geïntegreerd in een provinciaal...
27-06-2022

Huisartspraktijken vrijdag 1 juli gesloten

Vrijdag 1 juli zijn alle huisartsenpraktijken in Borne gesloten in verband met een landelijke...
23-06-2022

Wil jij wonen in de Spinnersbrink?

ADVERTORIAL • Aan de rand van de Bornsche Maten, op een steenworp van het aloude...
20-06-2022

Wie is de ĎBeste Buur 2022í van Borne?

ADVERTORIAL • Inwoners van Borne kunnen de komende maanden hun buur nomineren voor de Beste...
20-06-2022