Jan ter Keurs geŽerd met eigen pad
KLOOSTERPAD UITGEBREID MET JAN TER KEURSPAD

Jan ter Keurs geŽerd met eigen pad

De op 8 januari 2018 plotseling overleden Zenderenaar Jan ter Keurs wordt binnen de Zenderense gemeente erg gemist. Hij was vanaf het begin van de Kloosterpadwandelingen in 2007 als voorzitter van de werkgroep het rustige middelpunt. Hij introduceerde de zogeheten `keukentafelvergaderingen` als er weer een wandeling georganiseerd werd.

 

 

De vele werkzaamheden van Jan ter Keurs

Hij was niet alleen jaren voorzitter van de werkgroep Kloosterpadwandelingen, maar hij hielp ook bij de vele werkzaamheden die op en rond de realisering van de wandelingen nodig waren. Iedereen had zijn eigen taak maar op zijn kenmerkende rustige manier zorgde hij voor wisselgeld op De Zwanenhof, zette hij vlaggetjes op de route en coördineerde de werkzaamheden.

 

De onderdoorgang spoor

Voor deze veilige onderdoorgang bij het spoor was assistentie van de gemeente in het project `De Groene Poort` nodig. Vincent Kuipers, toen werkzaam bij de gemeente, had veel contact met de werkgroep in de persoon van Jan ter Keurs. In totaal is drie jaar in goed overleg gewerkt en de onderdoorgang was een feit.

 

De Mariakapel op de Zenderense Es

Jan ter Keurs was gelovig Nederlands Hervormd. Maar Jan ter Keurs trok zich niets aan van vooroordelen jegens andere geloven. De werkgroep vond in 2008 dat de Kloosterpadwandelingen versterkt moesten worden met een Mariakapel. De kapel is geplaatst op gemeentegrond van Borne. Jan was een van de zes vaste vrijwillige medewerkers van de bouw. Kenmerkend was zijn rode muts, Jan was al van verre herkenbaar.

 

De staties bij het zusterklooster

Twee leden van de werkgroep, Jan ter Keurs en Lies Maathuis, ontdekten in de kelder van het Karmelietenklooster kruiswegstaties (plaquettes). Besloten werd nieuwe kruiswegstaties te laten maken en Jan ter Keurs bracht ze, zorgvuldig ingepakt, naar de kunstenaar Ger van Iperen. De door hem vervaardigde kruiswegstaties sieren nu de buitenmuren van het Karmelieten zusterklooster.

 

Middeleeuws Weleveld

Ook bij de plaatsing van de Middeleeuwse beeldengroep bij de huisplaats van Weleveld was Jan ter Keurs betrokken. Al deze werkzaamheden vormen maar een klein onderdeel van alles wat Jan ter Keurs voor de werkgroep Kloosterpadwandelingen heeft gedaan. De route is nu volledig af en uitgebreid met het Jan ter Keurs pad.

 

De onthulling van het Jan ter Keurspad

Om 16.00 uur op 8 januari 2019 zijn veel genodigden aanwezig in de schuur van de familie Ter Keurs. Het bestuur en vrijwilligers van de Kloosterpadwandelingen en het bestuur van de Dorpsraad Zenderen. Ook een vertegenwoordiging van de gemeente Borne is aanwezig, evenals vrienden van Jan ter Keurs.

 

Vincent Kuipers (foto rechts) heet alle aanwezigen welkom en nodigt iedereen uit om samen naar het toekomstige Jan ter Keurspad te wandelen. In de stormachtige wind, begeleid met regenvlagen, wandelen ongeveer zestig mensen naar het begin van het pad. Het pad loopt langs de weilanden van de familie Ter Keurs, vanaf de Oude Bornseweg tot aan de Zenderenseweg.

 

Aangekomen bij het begin spreekt pater Jan Korterik een welkomstwoord uit en vertelt dat mede door de inzet van Jan ter Keurs al duizenden mensen het Kloosterpad bewandeld hebben. “Jan trok zich niets aan van de verschillen in geloven. Voor hem heeft het Huis van God vele woningen. Ieder mens krijgt zijn plek daar, de een iets dichter bij God, de ander wat verder weg. Jan ter Keurs geloofde daar in en hij ging een weg die leidt naar verdraagzaamheid, waardering en respect van wat ieder mens gelooft.”

 

Daarna onthult de pater het bord en wandelt het hele gezelschap het, door kaarslicht omzoomde, Jan ter Keurspad.

 

Feestelijke en weemoedige sluiting

In de grote schuur bij de familie Ter Keurs aangekomen staat de koffie met krentenwegge klaar. Vincent Kuipers verwelkomt opnieuw en aan de hand van de vele foto’s aan de wand haalt hij de herinneringen aan Jan ter Keurs op. Een emotioneel moment voor vele aanwezigen. De Kloosterpadwandeling is nu volledig gerealiseerd en dat is mede aan de werkzaamheden van Jan ter Keurs te danken. Vincent Kuipers dankt de werkgroep Kloosterpad te Zenderen en de familie Ter Keurs voor hun inzet en gastvrijheid. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
will van goethem — 11 jan 2019
we hopen dat veel mensen dit verslag lezen en daardoor besluiten eens het kloosterpad te gaan lopen.De kruiswegstaties aan de buitenmuur zijn prachtig.De wandeling van daar af naar de
mariakapel is heel inspirerend.

Rode beuk Loodijk op lijst Bijzondere Bomen

Een rode beuk aan de Loodijk krijgt een beschermde status. De boom mag niet zomaar gekapt...
30-07-2021

Van bovenkruier tot windturbine

Windmolens zijn landschapsvervuilend, kunnen geluidsoverlast veroorzaken en leveren bovendien...
26-07-2021

Johan Meijer in gesprek met Jurre Nijhuis

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
25-07-2021

Participatieproces Wind voor Buren afgerond

Begin februari 2020 begon het participatieproces ‘Wind voor Buren’. Op een zeer druk...
21-07-2021

Ab Weinreder overleden

Afgelopen woensdag is Ab Weinreder overleden. De Bornenaar was tientallen jaren marktmeester op...
20-07-2021

Toetje van Lions voor Dreamteam Borne

Nog geen week geleden waren het Hospice Borne, het Spanjaardgemaal én de Verjaardagsbox...
08-07-2021