Borne steekt regenboogvlag uit
WELTEN: ‘SIGNALEN UIT DE SAMENLEVING ZIJN LEIDEND’

Borne steekt regenboogvlag uit

De storm die de afgelopen dagen opstak over de zogenaamde ‘Nashville-verklaring’ leidde ertoe dat op veel plekken in Nederland de regenboogvlag, het symbool van de homobeweging, werd gehesen. Zowel op gemeentehuizen, bij kerken en universiteiten, alsook bij particulieren verscheen het veelkleurige symbool als teken van eenheid. Binnen de gemeente Borne is er van enig vlagvertoon tot op heden amper sprake, maar daar komt vanaf vrijdagmorgen verandering in. Het gemeentehuis op het Rheineplein neemt daarbij het voortouw.

 

Reacties uit de samenleving

In een reactie laat burgemeester Rob Welten (foto rechts) weten dat er in dit soort situaties geen sprake is van enig protocol. “Wij werken bij voorkeur van buiten naar binnen en laten ons dus vooral leiden door reacties uit de samenleving. Natuurlijk denken wij erover na en als je dan gesterkt wordt door geluiden van buitenaf dat men een dergelijk gebaar op prijs stelt, dan gaan we daarin mee. Vanaf vrijdagmorgen wappert de veelkleurige vlag op het Rheineplein!”

 

De RK-Kerk in Zenderen heeft nog niet echt over een eventueel vlagvertoon nagedacht. Pastoraal werkster Anita Oosterik vertelt dat het misschien allemaal iets minder leeft in een kleine gemeenschap als Zenderen. Maar als dat wel het geval is, gaan we er zeker in mee. Ik zal het maandag eens inbrengen tijdens onze vergadering.”

 

‘Ik had hem als eerste uitgestoken!’

Rob Hoogerhuis van de Baptistengemeente aan de Twijnerstraat in Borne kan er kort over zijn. “We hebben geen vlaggenmast en dus ook geen vlag. Maar als we hem hadden, dan had ik hem persoonlijk als eerste uitgestoken. Het is verschrikkelijk wat er op dit moment allemaal gebeurt. Ons standpunt is helder: iedereen is gelijk. Punt. Wel heb ik op Facebook deze week onze gevoelens geventileerd. Want nogmaals, ik vind het heel erg. Er wordt een vreselijke pennenstrijd gevoerd, maar er is niemand die een handreiking doet.”

 

In Hertme wappert de regenboogvlag al een aantal jaren. Dag in, dag uit. Het is een dundoek van Zuster Josephine. Daarmee was ze destijds dus haar tijd al ver vooruit. De kleine vlag (zie bovenste foto) hangt in de mast vóór de pastorie en is voor de zuster vooral een symbool van vrede. En ook deze dagen dus ruimschoots van toepassing. (BM)

 

Zie ook ons eerdere bericht 'Nashville maakt me boos'

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Johan — 13 jan 2019
Elke overheid moet, i.t.t. politieke partijen etc., uitstralen dat ze onpartijdig is en bovenal de wet handhaaft. Een mening uiten d.m.v. zo'n vlag kan anderen belemmeren in meningsuiting. Want behoren tot het 'deugvolk' is zonder risico.
Geluiden van buitenaf signaleren is super goed. Zou graag zien dat lokale referenda worden ingevoerd. M.b.v. DigiD bijvoorbeeld.
Max de Mooij Sr. — 10 jan 2019
Mooi zo. En zo hoort het ook!
Ineke P — 10 jan 2019
Trots op de gemeente Borne! Beter dan laat nooit zullen we maar zeggen :) En eens met Perry dat zelf het initiatief genomen had kunnen worden, maar alsnog blij dat Borne Oldenzaal, Hengelo en Tubbergen volgt!
Perry Paulissen — 10 jan 2019
Beste,
Eerlijk gezegd vind ik het jammer dat de Gemeente Borne met het hijsen van deze vlag gewacht heeft totdat 'er geluiden van buitenaf zijn' waar de gemeente dan in mee gaat. Dat klinkt wat mij betreft niet alsof je zelf over de kwestie een mening hebt of durft te hebben. Liever had ik gezien dat in dit geval de mening van binnenuit was gekomen en eerder tot uiting was gekomen in plaats van de trend te volgen in de samenleving.
Ellie — 10 jan 2019
Dank!

Wat is een levenstestament?

ADVERTORIAL • Stel, er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw...
03-03-2021

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021