Levendige markt voor geest en lichaam
VEELHEID AAN AANBIEDERS TREKT VOORAL VEEL (MIDDELBARE) VROUWEN

Levendige markt voor geest en lichaam

De Body, Mind en Spirit markt trok zaterdag veel bezoekers. De jaarlijkse spirituele beurs vond dit jaar niet plaats in het Kulturhus, maar was vanwege een dubbele boeking uitgeweken naar De Zwanenhof in Zenderen. Een passende plek voor een grote variatie aan aanbieders op het gebied van coaching, balans, energie, levenskracht, healing, bezinning en dergelijke.

 

Het was druk in de drie ruimtes van het voormalige klooster, waar 34 standhouders uitleg gaven over hun aanbod. Bezoekers, voornamelijk vrouwen van middelbare leeftijd, konden workshops volgen, massages ondergaan, hun aura laten fotograferen, vanuit koffiedik meer over zichzelf leren, intuïtief met bijenwas schilderen, leren over de charme van liefde en meer. Kortom een veelkleurig, zeer uiteenlopend aanbod.

 

Zentekenen

De Bornse Mirjam Skoreng legde aan geïnteresseerden uit wat zentekenen betekent en welke heilzame werking het kan hebben. “De methode is ontstaan in de Verenigde Staten, waar een boeddhistische monnik ontdekte dat een grafisch vormgeefster helemaal opging in haar kalligrafie. Het raakte aan meditatie. Hij bedacht vervolgens een methode waarbij iedereen kan tekenen en tegelijkertijd de innerlijke rust en kalmte kan ervaren.” De methode resulteert in kleine pen- en potloodtekeningen met in elkaar overlopende patronen.

 

Mirjam zelf is er helemaal door gegrepen en geeft nu vijf jaar anderen les in het zogenaamde ‘Zentangle’ in haar Zen-tekenatelier. “Negentig procent is totaal verrast door het resultaat. Niet alleen het creatieve, maar ook wat het met je doet. Je kan je door het zentekenen bijvoorbeeld beter concentreren.”

 

De maancyclus

In een andere zaal in De Zwanenhof werpt Rilana Altena uit Hengelo stenen op een kleed waarin diverse stadia van de maan zijn geborduurd. De zwarte steen, die staat voor mysterie, valt in het vlak van de donkere maan, waar volgens Rilana vooral verandering mee bedoeld wordt.

 

Een dergelijk ‘maanconsult’ is slechts een klein onderdeel van de therapie die Rilana biedt. “Ik wil graag dat mensen zich fijner voelen en hun passie volgen in plaats van wat maatschappelijk gewenst wordt. Soms is het goed om zaken los te laten en eens goed te kijken naar waar je blij van wordt.” Ook bij haar praktijk zijn het voornamelijk vrouwen die zich aandienen. “Na het aflopen van de Maya-kalender is er een duidelijke kentering merkbaar, meer spiritueel en minder realistisch. Vrouwen hebben zich de laatste eeuwen laten ondersneeuwen en zijn bewust gaan opstaan om de balans te herstellen”, verklaart Rilana de oververtegenwoordiging van vrouwen op de beurs. “En vrouwen zijn nu eenmaal spiritueler dan mannen.” (AJ/BM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024