Borne is weer schoon!
RUIM 125 VRIJWILLIGERS VERZAMELEN ZO’N 7 KUUB ZWERFAVAL

Borne is weer schoon!

Ruim 125 vrijwilligers in Borne, Hertme en Zenderen waren vanmorgen al vroeg uit de veren om het buiten allemaal weer een beetje schoner te maken. Deze zaterdag staat immers in het teken van de Landelijke Opschoondag, waarbij met man en macht de handen uit de mouwen wordt gestoken om het her en der rondslingerende zwerfafval een halt toe te roepen. In onze gemeente gebeurt dat jaarlijks onder het motto ‘Borne Schoon’. De belangeloze inzet van velen wordt traditiegetrouw ‘gehonoreerd’ met een boel gezelligheid én een bon voor een gratis hamburger op Plein Westermaat.

 

De hamburgerketen is dan ook van de sponsoren van deze jaarlijkse dag en werkt ook zelf actief mee om het rondslingerende vuil een halt toe te roepen. Maar in de woongebieden zijn het toch vooral de vele vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. Zo kwam rond tien uur vanmorgen een groep van zo’n twintig bewoners van de Akker en Warande bij elkaar om in groepjes en bewapend met prikstokken en vuilniszakken de wijk in te trekken. Daar aanwezig waren ook Wim Geul, de coördinator van Borne Schoon en wethouder Michel Kotteman, die het milieu in zijn portefeuille heeft.

 

‘Borne is schoner geworden’

In enkele korte woordjes vooraf benadrukten ze nog eens het belang van Borne Schoon. Geul: “We doen dit nu voor het negende jaar en zijn ooit bij de scholen in Borne begonnen. Nu doen er jaarlijks ruim 125 mensen mee en bestrijken we bijna de hele gemeente.” Ook Michel Kotteman verwees naar het groeiende succes. “Het is een olievlek. Dit initiatief slaat aan en we merken dat steeds meer mensen oog hebben voor het milieu. Het is mooi te zien dat bijvoorbeeld groepjes mensen het hele jaar bezig zijn het groen langs de fietssnelweg vrij te houden van zwerfafval. Maar ook noem ik de organisatie van de jaarlijkse carnavalsoptocht door Borne. Want ook daar heeft het opruimen van de rommel inmiddels de hoogste prioriteit. Borne is de laatste jaren écht schoner geworden”, aldus de wethouder.

 

Na deze korte aftrap werd het tijd voor de aanpak. De oranje hesjes en overige attributen werden uitgedeeld en daar gingen ze, al keuvelend en lachend hun rondes makend. En zo ging het overal. In Wensink-Zuid, het Letterveld, bij de Nettorama, rond de voormalige Theresiakerk, in het dorpscentrum, aan de Parallelweg en Prins Bernhardlaan. Buren, vrienden en soms hele gezinnen, ze maakten er enkele leuke uurtjes van.

 

‘Het milieu leeft onder de mensen’

In Zenderen werd de actie ’s middags opgestart. Coördinator Anne Egberts verdeelt vanuit het Sindron de taken en de te belopen routes en zorgt voor de noodzakelijke instructies. Voor de kleinere deelnemers -en dat zijn er nogal wat- ligt er, behalve de tegoedbon voor de hamburger, een diploma klaar: ‘Benoemd tot Supporter van Schoon’. Stralend wordt het in ontvangst genomen. “Jaarlijks doen er zo’n dertig mensen mee in Zenderen”, zegt ze. Dit jaar ook een groep bewoners van het Thomashuis. Je merkt dat het milieu leeft onder de mensen, en dat is mooi om te zien.” Aan het eind van de schoonmaakactie in Zenderen telt Anne ruim volle 20 vuilniszakken. "Een stuk minder dan voorgaande jaren. We zijn dus op de goede weg", concludeert ze.

 

Aan het eind van de ‘werkdag’ weet Geul te melden dat er vandaag zo’n 7 kuub aan zwerfafval is verzameld. “Een mooie score, waar we met ons allen weer trots op mogen zijn. Volgend jaar weer!” (RH/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
McHak — 25 mrt 2019
RESPECT! Een schone beweging!
Een spiegel voor onze consumerende maatschappij.
Want het ligt niet aan mij......nooit.
Paul Cohn — 23 mrt 2019
Dankzij deze verhullende aardwal van de bekende molenaar zien we vanuit Letterveld-Kerkedennen nóóit wat automobilisten achterlaten als ze hun vette hap achter het stuur opgegeten hebben, maar als bewoners er even achter kijken... https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcReqbAZqVhL_ttKV4ih58OAd_x0_AXhIMfyYflbBWsm-SiJ28ZIfg

 

 

Borne Schoon 2019


    Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

    “Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
    19-04-2024

    Een vriendinnetje voor Oeki

    Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
    18-04-2024

    Verenigingsman Erik Rouhof overleden

    In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
    17-04-2024

    Feestelijke ingebruikname derde duofiets

    Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
    13-04-2024

    ‘De straat is té mooi’

    Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
    12-04-2024

    De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

    Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
    11-04-2024