Levendige fair over de dood
31-03-2019
ORGANISATOR NATASJA KROESE: ‘MOOI OM TE ZIEN DAT ER ZOVEEL MOGELIJK IS’

Levendige fair over de dood

De dood en alles wat er omheen hangt is niet iets wat dagelijks met veel plezier aan de keukentafel wordt besproken. Om dat een beetje te doorbreken organiseerde Natasja Kroese van Boom afscheidszorg haar allereerste Inspiratiefair in De Zwanenhof in Zenderen. “Ik wil de dood bespreekbaar maken, want het kan allemaal zoveel mooier”, zegt ze zondagmiddag. En dat bewijst ze met deze beurs waar ruim 40 exposanten, die beroepsmatig met de dood van doen hebben, een presentatie van hun expertise verzorgen.

 

Het zijn niet alleen de traditionele lijkwagens die te aanschouwen zijn of de uitvaartondernemers en crematoria die een stand vullen, maar een rondgang door de diverse ruimten maakt duidelijk dat er tal van creatieve mogelijkheden zijn die het afscheid een uiterst persoonlijk tintje kunnen geven en daardoor veel meer afgestemd kan worden op de wensen van de overledenen en nabestaanden.

 

‘Toch dichtbij’

Zo biedt een Friese exposant de mogelijkheid de kist in een motor met zijspan te vervoeren, toont een Gelders bedrijf tal van varianten in natuurkisten en draagplanken, ecologisch en volledig biologisch afbreekbaar en toont een Groningse tuinkunstenaar diverse ornamenten waarin de as van de overledene kan worden bewaard ‘zodat de dierbare toch dichtbij blijft’.

 

En dan is er nog eens volop aandacht voor maatwerk in het ontwerpen en drukken van overlijdenskaarten, voor het vervaardigen van gedenkmozaïeken, het graveren van grafstenen én het vastleggen van het definitieve afscheid door middel van foto en video. Ook een notariskantoor en executeur geven de bezoekers tekst en uitleg die veel overbodige narigheid na het overlijden kan voorkomen.

 

'Een hele mooie dag'

“Dit is een hele mooie dag”, aldus Natasja. “De fair geeft een heel fraai overzicht van wat er allemaal mogelijk is en we proeven dat mensen daar ook best in geïnteresseerd zijn. In enkele uren tijd zijn al enkele honderden bezoekers naar binnen gestapt om zich te oriënteren en het voelt gewoon goed te kunnen laten zien dat er veel meer is ‘tussen hemel en aarde’. Dit zijn geweldige momenten om zonder tijdsdruk en soms met een lach zaken bespreekbaar te maken en mensen op een spoor te zetten.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024