Oud Borne decor bevrijdingsfeest 2020
BELEVINGSTHEATER BRENGT TOESCHOUWERS TERUG NAAR 1940-1945

Oud Borne decor bevrijdingsfeest 2020

Vandaag over precies een jaar viert Borne het feit dat het 75 jaar geleden door de Engelsen werd bevrijd. En als de voorspellingen niet bedriegen, belooft het een bijzonder spektakel te worden. “We gaan voor een soort belevingstheater”, aldus Jan Matel, voorzitter van de kersverse Stichting Belevingstheater Oorlog en Bevrijding Borne, die woensdagmiddag officieel werd opgericht. Jos Brummelhuis, de regisseur van onder meer Robin Hood en De Strijd-Passiespelen, is aangezocht om het spektakel ‘handen en voeten’ te geven.

 

Terug naar de sfeer van de oorlogsjaren

Volgens Matel en de zijnen is Oud Borne een uitgelezen plek om de beelden van de oorlog en bevrijding weer tot leven te brengen. “De pittoreske straten plus het feit dat er toentertijd veel Joden woonden, maken het tot een bijzondere plek voor wat we van plan zijn. Zo willen we de sfeer van Borne terugbrengen naar de tijd van voor en tijdens de oorlog, we roepen beelden op van de Duitse bezetting en het verzet en tenslotte natuurlijk ook de bevrijding.”

 

Inmiddels heeft Jos Brummelhuis een eerste verkenning gemaakt door het oude Borne en hij kon niet anders dan lyrisch worden over de mogelijkheden die het biedt. Hij streeft ernaar zo’n tien tot vijftien plekken te vinden waar tussen 18.00 en 21.00 uur bijvoorbeeld het afvoeren van de Joden kan worden uitgebeeld, waar voordrachten gehouden kunnen worden, waar oorlogsattributen kunnen worden geplaatst en de Duitse soldaten rondtrekken, en zo meer. Veel licht- en geluidseffecten zullen in de avondschemer voor een extra dimensie zorgen.

 

Rond 21.15 uur verplaatst alles en iedereen zich dan naar de Grotestraat om, ter hoogte van Villa Elisabeth (het voormalige gemeentehuis en huidige restaurant Dorset), de bevrijders binnen te halen. Ook daar zullen manschappen en tal van figuranten acteren en diverse tanks en andere oorlogsvoertuigen Borne binnentrekken. Het bevrijdingsfeest wordt later op de avond voortgezet op De Koem, waar voor deze gelegenheid een grote feesttent zal worden geplaatst.

 

Een feest voor en door iedereen

Volgens Matel zal een eerste globale invulling over enkele maanden gereed zijn, waarna de zoektocht naar mensen en materialen kan beginnen. “Al met al wordt het een omvangrijke organisatie, waarbij steeds meer mensen aanhaken. En zo moet het ook. Vijfenzeventig jaar bevrijding moet een feest worden voor en door alle inwoners van Borne. Zo proberen we nadrukkelijk ook de jeugd bij de feestelijkheden te betrekken terwijl ook Het Dijkhuis op 3 april 2020 niet vergeten wordt. Daar zal ’s middags in elk geval een muzikaal optreden plaatsvinden.” Ook het uitgeven van een heuse Bevrijdingskrant, in de lijn met 75 jaar geleden, behoort tot een van de vele plannen.

 

In elk geval is woensdagmiddag de officiële basis gelegd met het ondertekenen van de Stichtingsakte, onder toeziend oog van notaris Jeroen Kuhlmann. Nu kan het echte werk beginnen. (AJ/BM)

 

Op de bovenste foto het nieuwe Stichtingsbestuur, van links naar rechts: The Lassche, Nienke Westerhof, Wilma Schutten, Dick Ellenbroek, Herman Ellenbroek, Bernadet Wieffer en voorzitter Jan Matel

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
17-03-2024

Bløf opnieuw naar Hertme

Het is niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst… Bløf komt...
13-03-2024

Racoon terug in Hertme

Het is alweer enkele jaren geleden dat Racoon optrad in het Hertmese Openluchttheater. Maar op...
07-03-2024

Tribute Festival terug in Hertme

Na het daverende succes van vorig jaar is het tijd voor de tweede editie van het Tribute...
15-02-2024

Hees maar voldaan doven carnavalisten het vuur

Zo fris en monter als alle carnavalshoogheden vrijdagavond nog in de raadszaal van het...
13-02-2024

Zware dobber voor jury optocht Zenderen

Voor sommigen proeft het weleens als een beetje mosterd na de maaltijd. De carnavalsoptocht in...
11-02-2024