Voor de Oosteriks is de cirkel rond
17-04-2019
STROOIVELD EN URNENMUREN VERNOEMD NAAR VORIGE GRONDEIGENAREN

Voor de Oosteriks is de cirkel rond

Bij het crematorium aan de Hosbekkeweg werden woensdagmiddag het strooiveld en de urnenmuren in gebruik genomen. De drie asbestemmingsfaciliteiten zijn vernoemd naar de families die vroeger op het terrein hebben gewoond waar een jaar geleden het crematorium werd gebouwd: ’t Oosterik, ’t Dreteler en ’t Hollink. De families Oosterik en Dreteler mochten het naambord onthullen, waardoor de familienaam aan het grondgebied blijft verbonden. Van de familie Hollink waren geen nazaten meer te traceren. Directeur Peter Molema nam voor hen de honneurs waar.

 

Herinneringen

De broers en zussen Oosterik zijn bijzonder blij met de blijvende herinnering. “De cirkel is rond”, vindt Ton. “Ik ben hier geboren en straks lig ik hier in het gras. Eigenlijk nog liever onder de boom, maar dat mag vast niet.”

 

Die oude boom voor de entree speelt een belangrijke rol in de herinneringen aan de jeugd van de broers en zussen. Er werd in geklommen en een touw fungeerde als schommel. “Het was echt mooi om hier op te groeien, zeker toen de snelweg er nog niet was.” Marianne weet nog dat ze dwars door de weilanden recht naar school in Azelo liep. “Soms over de sneeuw. Prachtig!”

 

Boerenbedrijf tot 2002

Bijna exact op de plek waar nu het gebouw van het crematorium is verrezen stond de boerderij van Oosterik. Fons Oosterik was het laatste familielid dat het boerenbedrijf tot 2002 runde. Door diverse omstandigheden, waaronder het feit dat het vanwege de plannen van de gemeente voor een industrieterrein ter plekke uitbreiding van de zeugenhouderij niet mogelijk was, verliet de familie de boerderij.

 

Enige jaren heeft de Stichting Noodopvang Dakloze Asielzoekers van zuster Josephine nog gebruik kunnen maken van de leegstaande boerderij, tot het definitief voor de bouw van het crematorium moest wijken. De Oosteriks hebben vlak voor de sloop nog samen afscheid genomen van het huis.

 

Verbonden

De opgewekte en goedlachse familie heeft de verandering niet ervaren als iets triests. “Wie kan er nu zeggen dat je altijd terug kunt naar je ouderlijk huis?”, zegt Marianne. “Zo is het toch beter dan dat het industrie was geworden?” Ooit waren er plannen om er een bedrijventerrein aan te leggen, totdat er de klad kwam in de verkoop van bedrijfsgrond en de gemeente de plannen noodgedwongen moest bijstellen. Bij de opening van het crematorium vorig jaar waren ze ook allemaal aanwezig. “De oven staat nu waar vroeger de oven van mijn moeder in de keuken stond. Wel met andere bedoelingen natuurlijk!”, lacht Ton.

 

Het waren de Dretelers die met de suggestie kwamen om de familienaam ergens te laten terugkomen in de nieuwe bestemming, maar de Oosteriks zijn er even zo verguld mee. De familienamen, en die van de afwezige Hollinks, verbonden aan de plek waar zo veel herinneringen liggen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ton HUISKES — 19 apr 2019
Inderdaad is het een hele mooie plek om gecremeerd te worden. Na een crematie daar van een familielid, moet mij een dag van het hart. Bij de ingang naar de zaal zijn er geen stoelen of banken te bekennen voor diegenen die niet langer kunnen staan. Wij dienden te wachten voordat wij naar binnen konden en voor diegenen die even plaats wilden nemen op een stoel of bank, dat kon helaas niet. Plaats gewoon enkele bankjes of stoelen in de hal en klaar is Kees!

Nieuwe Kerkstraat is nu woonerf

In de Nieuwe Kerkstraat geldt vanaf nu een maximum snelheid van 15 kilometer per uur. Er zijn in...
07-09-2020

Maxime steelt de show

Roodoranje met een subtiel goudgeel randje. Dahlia Maxime kon zaterdag op veel bewonderende...
05-09-2020

Feestelijk moment bij nieuwe Hooiberg

Zaterdagmorgen kwamen alle twaalf jonge bewoners van De Hooiberg met hun ouders en vele...
05-09-2020

Opnieuw ongeval op kruispunt N743

Vrijdagmiddag werd een scooterrijder aangereden die het kruispunt bij Jasmin Garden overstak. De...
04-09-2020

Bob speurt… en vindt soms iets

Bob Tijhuis woont in de Bornsche Maten, is 13 jaar en heeft een niet-alledaagse hobby. Na...
02-09-2020

Zonnecollectief als olievlek

September vorig jaar startten een aantal bewoners van Wensink-Zuid met een collectief...
02-09-2020