‘Laat het op je afkomen’
26-04-2019
EXPOSITIE LISA DE JONG IN BORNSE SYNAGOGE

‘Laat het op je afkomen’

‘Laat het op je afkomen’ was het credo in de kunst van de in 2014 overleden beeldend kunstenares Lisa de Jong. Vol liefde vertelt haar man Justus over haar ontwikkeling. Het dagboek dat Lisa heeft nagelaten geeft hem na haar dood inzicht in haar werk.

 

Reeds op jonge leeftijd, geboren in 1946, groeide haar tekentalent. Lisa (op de foto in de tekst) ontdekte ook de kunstuitingen op het gebied van keramiek, mode, textiele werkvormen en schilderen. Samen met haar man verliet ze in 1975 haar geboortestad Utrecht. In Almelo kreeg de affiniteit voor het antroposofische meer aandacht. Na een omzwerving via Groningen vestigden ze zich in Borne. Hier ontplooide ze zich met ondersteuning van de opleiding aan de Vrije Hoge School te Driebergen. Vooral haar spirituele schilderwerk werd nadrukkelijker.

 

‘Wat bevindt zich achter de zintuigelijke waarneming?’, hield haar dagelijks bezig. Hier wilde ze anderen deelgenoot van maken. Dit deed zij in de vorm van workshops. Van exposeren wilde ze niets weten. Totdat Lisa en Justus op haar sterfbed de nalatenschap van haar oeuvre bespraken. Anderen laten ontdekken wat de zeggenschap kan zijn van beeldende kunst.

 

Zonder titel

Veel van haar werken zijn ‘zonder titel’. “Laat het werk op je afkomen. Ontdek zelf wat het bij je oproept”, zei ze altijd. Zelf schreef zij in haar dagboeken hierover: ‘Mijn schilderijen komen je alleen nader als je het gesprek met ze aan gaat’. Vorig jaar zijn haar werken, die deels geïnspireerd zijn door het werk van de groten uit de kunsthistorie en spiritualiteit, tentoongesteld in Florence.

 

Lisa’s laatste doek

Vanaf zondag 28 april tot en met 2 juni zijn de werken, die ons meenemen in werelden en belevenissen van kleur, op zondagen van 14.00 tot 17.00 uur te bewonderen in de passende intieme sfeer van de Bornse Synagoge. Het laatste doek dat Lisa heeft geschilderd staat midden in de ruimte op een ezel. Alsof het zojuist van haar hand is gekomen. (YD)

 

foto's in de tekst: © Justus de Jong

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Sorry, ik heb waar mijn naam moet staan al een reactie gegeven... Het is een prachtig doek !
Jaqueline Ezendam -Goossens
58140 Lormes, France.
Jaqueline Ezendam — 01 nov 2021
Ik ben zeer verrast en blij nog iets van Lisa te zien..! In de beginperiode in Almelo waren wij vriendinnen en waren onze kinderen op de kleuterschool bevriend. En wij weefden ! Hoop dat alles met Sven en Milja in orde is. en wens je veel sterkte. Fijn jullie gekend te hebben ! Jaqueline Ezendam.

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024