Na de lintjes nu de echte regen
27-04-2019
BARRE WEERSOMSTANDIGHEDEN KRIJGEN KONINGSDAGVIERDERS ER NIET ONDER

Na de lintjes nu de echte regen

Koningsdag 2019 kan de boeken in als een nat en deels letterlijk in het water gevallen Oranjefeest. Jammer voor de organisatie én jammer voor alle mensen die er vandaag in Borne zo’n gezellige dag van wilden maken. Rond een uur of zes vanmorgen werd er zo links en rechts al volop gewerkt om de rommelkraam in te richten, al was de animo beduidend minder dan voorgaande jaren. Toch leek het allemaal goed te komen toen ook nog een voorzichtig ochtendzonnetje zich heel even van zijn beste kant liet zien.

 

Natte rommelmarkt

Maar dat bleek slechts van korte duur. Rond half acht vielen de eerste druppels en kwamen alle afdekzeilen, partytenten en parasols tevoorschijn om de handelswaar tegen de regen te beschermen. Een beeld dat zich de hele morgen voortzette en het was in het centrum dan ook bonte parade van paraplu’s en capuchons met daaronder mensen die toch een kijkje wilden komen nemen. Want het is immers maar één keer Koningsdag per jaar en dat moet gewoon worden gevierd.

 

Ook de aubade viel ietwat in het water, ondanks de opzwepende woorden van waarnemend burgemeester Gerard van den Hengel, die zei zich aangenaam verrast te voelen door zoveel activiteiten in het dorp. “Het is tekenend voor onze samenleving. We doen het met elkaar en samen.” Woorden die hij even later herhaalde in Het Dijkhuis, waar traditiegetrouw de gedecoreerden nog eens uitbundig in het zonnetje werden gezet en de Bornse Harmonie voor een vrolijk klinkend concert tekende.

 

Uitbundig Koningsconcert

Een tweede concert, het eigenlijke Koningsconcert, werd ’s middags opgevoerd door het Stedelijk Orkest Borne, samen met de band Dokter en De Heer die op Koningsavond al een proeve van haar kunne had gegeven. En… de regen maakte zowaar weer even plaats voor enkele droge uurtjes. Of het daardoor kwam zal niemand weten, maar feit is dat het een vrolijke en indrukwekkende muziekuitvoering werd die ineens alles goed maakte van de natte ochtend.

 

Er werd gelachen, soms zelfs een beetje gedanst, gedronken en heel veel plezier gemaakt. Een Koningsdag in Borne zoals Koningsdag hoort te zijn. Dat het Stedelijk Orkest zich meer dan goed van haar opdracht kweet was aangenaam om te horen, dat Dokter en De Heer ondertussen zorgde voor de opzwepende noot was perfect en dat de blaaskapel Wie d’r Bie nog eens voor extra spirit inbracht, was super.

 

'Plaatsvervangende trots'

De droge middag maakte Koningsdag in Borne compleet. Een enthousiaste burgervader kon tegen het eind van de middag dan ook niet anders dan nogmaals verklaren aangenaam verrast te zijn in Borne. “Noem het plaatsvervangende trots”, zo zei hij. “Ik vind het geweldig te zien welke saamhorigheid er leeft in dit dorp en dat doet me goed. Het was een lange dag, maar ik heb me geen moment verveeld. De Koning zou trots zijn.” Ook Martin Reesink, voorzitter van het Oranjecomité, kon niet anders dan tevreden zijn. “De donkere wolken van vanmorgen zorgden voor enige somberheid, maar de mensen bleven niet weg en hebben, zeker vanmiddag, toch een aangename dag beleefd. Er is geen wanklank geweest, alles verliep op rolletjes. “Een prima dag dus.” (DdG/RH/HvR/AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Koningsdag 2019


  Sten, Lauren en Ruan op tournee

  Terwijl de ‘grote’ Toet’nbloazers zich zondagmiddag vermaken met een online...
  14-02-2021

  Willem en Linda doen het met liefde…

  Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop geliefden hun vlinders in de buik de...
  14-02-2021

  Borne Schittert deelt prijzen uit

  In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
  18-01-2021

  Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

  De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de...
  04-01-2021

  Gelukkig nieuwjaar!

  Het jaar 2021 is begonnen. Normaal gesproken is er dan op de avond van nieuwjaarsdag een...
  01-01-2021

  Nieuwjaarsbijeenkomst gaat online

  Het is inmiddels een jarenlange traditie: de nieuwjaarsbijeenkomst in de vooravond op 1 januari....
  27-12-2020