TVTrios fietst naar Westerbork
06-05-2019
ALS VOORBEREIDING OP DE FIETSTOCHT NORMANDIË-WAGENINGEN IN 2020

TVTrios fietst naar Westerbork

Zondag fietste de Normandië-groep van TVTrios naar voormalig Kamp Westerbork en weer terug naar Borne. De fietstocht diende als voorbereiding op de tocht die in het kader van 75 jaar vrijheid in april 2020 gaat plaatsvinden. Dan vertrekt de groep namelijk van de landingsstranden in Normandië om naar Wageningen te fietsen via de Voie de la Liberté. Een tocht van ongeveer 1.400 kilometer via de route die generaal Patton heeft afgelegd in 1944/1945 om West-Europa te bevrijden van de nazi’s.

 

Voor ze vertrokken werd er eerst een groepsfoto gemaakt bij het oorlogsmonument aan de Grotestraat, maar daarna gingen ze toch echt op pad. De tocht naar Westerbork werd gekenmerkt door voornamelijk tegenwind. “Symbolisch misschien, omdat vrijheid ook niet vanzelf is. Daar moet je aan werken”, aldus de groep die, eenmaal in Westerbork gearriveerd, van de gelegenheid gebruikte maakte om er een indrukwekkende rondleiding te volgen waarin nogmaals de waanzin van oorlog en vervolging duidelijk werd.

 

Heftige indrukken

“Via indringende persoonlijke verhalen werd verteld hoe de selectie door de kampcommandant werd doorgegeven aan het registratiebureau van het kamp. Orders van Den Haag, deze week 2005 personen op transport. En dan moesten 2005 mensen worden geselecteerd om vervolgens op transport te worden gesteld. Volledig willekeurig! En als je als gezin uit elkaar was gehaald, omdat moeder en kinderen wel, maar vader niet was geselecteerd voor transport…” zo klinken de opgedane indrukken.

 

En vervolgens: “Eén van de meest indrukwekkende ‘beelden’ is de kaart van Nederland in klinkers met daarop 107.000 stenen die de gedeporteerde personen verbeelden. Dit beeld doet zelfs de meest geharde persoon even slikken. Of de wagon waarin 60 tot 80 mensen werden gepropt om aan het aantal verordonneerde te transporteren personen te komen. Niet alleen indrukwekkend, maar ook ongelofelijk en onbegrijpelijk. Hoe konden (en kunnen) mensen zo met elkaar omgaan?”

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024

Coaching en begeleiding bij verlies en rouw

ADVERTORIAL • Sinds mei 2023 heeft praktijk ‘Verbinding’ in Borne de deuren...
27-02-2024

Hondenkar, vertrouwd straatbeeld in Borne

Het idee van een op wielen rijdend voertuig om goederen of mensen in te vervoeren, stamt uit de...
23-02-2024

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024