Wensink-Zuid op twee snelheden verder
WATERBEHEER NU VAN START, ENERGIETRANSITIE LATER

Wensink-Zuid op twee snelheden verder

De gedachte was zo mooi: in Wensink-Zuid moet nodig iets gebeuren om de wijk op het gebied van waterbeheer toekomstbestendig te maken. En als de boel dan toch op de schop gaat, neem dan meteen de energietransitie mee en maak het mogelijk dat de wijk aardgasvrij wordt. “Een goede en logische gedachte, alleen is het toch allemaal veel complexer”, legde projectleider Arend ten Barge uit aan de leden van de klankbordgroepen donderdagavond. “Zo eenvoudig is dat niet om alles in elkaar te breien.”

 

Hamvraag

Het waterbeheerplan, waarbij niet alleen de riolering maar ook de openbare ruimte wordt aangepakt, is eigenlijk klaar. Het wachten is op een plan voor de warmtetransitie. En dat duurt allemaal nog even, legde Marcel Wielinga (foto boven), de nieuwe projectmanager duurzaamheid bij de gemeente, uit. “We staan nog maar aan het begin. Een collectief warmtenet in Wensink-Zuid lijkt in theorie kansrijk, maar er zijn verschillende opties die allemaal nog onderzocht moeten worden.” De gemeente Borne is net begonnen met een energievisie met daaraan gekoppeld een warmtevisie. Eind 2021 zou er een concreet plan kunnen liggen, waarbij eventueel Wensink-Zuid als eerste aan de beurt zou kunnen komen om van ‘het gas af te gaan’, in ieder geval ‘ergens tussen 2030 en 2050’ en ‘mogelijk eerder’.

 

De hamvraag is nu: ‘Wat te doen? Maar beginnen met het waterbeheer en de energie transitie voorlopig te laten voor wat het is, wachten op het warmteplan of misschien een combinatie van beide?”

 

Unaniem

De bewoners van Wensink-Zuid, of in ieder geval de leden van hun klankbordgroepen, waren het er unaniem over eens: niet wachten op dat warmteplan! “Begin nu maar gewoon”, “De animo zakt weg om mee te praten. Bij nog meer uitstel denken mensen ‘zoek het maar uit’”, “Tegen de tijd dat je zover bent mag de straat er wel weer een keer uit”, was er te horen. De bewoners willen een oplossing voor de wateroverlast en kijken bovendien uit naar de kansen die er liggen om de openbare ruimte aan te pakken, zoals het oplossen van diverse knelpunten qua parkeren.

 

Al pratende echter bleek dat men toch ook die duurzaamheidsplannen niet wilde loslaten. Nu beginnen, maar eventueel in een later stadium de twee trajecten alsnog in elkaar schuiven? ‘Voortschrijdend inzicht’ maakt dat wellicht mogelijk? En in ieder geval ‘vol gas’ met energiebesparingsmaatregelen en bijvoorbeeld collectieve aanschaf van zonnepanelen. Toch een soort combinatie dus.

 

Hoe dan ook gaan de waterbeheerplannen nu direct in gang gezet worden. Heel concreet betekent dit dat de werkzaamheden in de Oude Hengeloseweg, de van Speyksstraat en de plannen voor een groenstrook waarschijnlijk al komende september worden uitgevoerd. Op 4 juni wordt het definitieve plan voor deze eerste fase met de bewoners besproken. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 09 jul 2021
60 jaar geleden had mijn 1e Lelijke Eens al een 3e versnelling, dorpsgenoten in Wensink-Zuid: zou u onze Gemeente daarin niet iets willen aanduwen?
U en wij, burgers, doen al 50% méér aan energie uit hernieuwbare bron dan uw slaperige, afwachtende, en daardoor demotiverende gemeentelijke overheid:

“de ‘ernstige zorgen"; Tsjongejonge: weten College en Raadsleden, ernstig bezorgde burgers en journaille eigenlijk hoeveel zwaar vervuilende, niet-duurzaam opgewekte energie ze zélf verbruiken, waar die vandaan komt en wat de consequenties van hun gedrag en onwetendheid voor deze wereld zijn? www.waarstaatjegemeente.nl/dashboard/dashboard/energietransitie/
EU's allergrootste vervuilers, op hun luie kont:...
www.cleanenergywire.org/sites/default/files/styles/gallery_image/public/paragraphs/images/share-energy-renewable-sources-2018-infograph.jpg?itok=SPIipwEb

Paul Cohn — 09 jul 2021
“de energie transitie voorlopig te laten voor wat het is” Tja, een jarenlange traditie van onze economy-driven Nederlandse overheden die ABSOLUUT niet weten waarover het gaat, laat staan wat energie IS en wat die KOST. Maar wél treurig in hun door miskopen en overbodige subsidies lege knipje turen en vervolgens -helaas- zelfs concrete suggesties voor energiebesparing -eerste en fundamentele stap van energietransitie en duurzaamheid- naar de prullenbak verwijzen:… Korte-termijn-visie ten top!
Ron Hartman — 10 mei 2019
Ik ben het met Paul eens dat je de riothermie NU moet invlechten. In de nieuwe buizen dus. Logisch dat daar niet de lekke mandjes woningen mee geholpen zijn (die zullen hysterisch geisoleerd moeten worden voordat er ook maar iets verder verantwoord is). Wel zou de ervaring die wordt opgedaan met voorverwarmen middels Riotechniek van water/waterwarmtepompen in een publiek gebouw zoals de school daar, bruikbare info leveren voor de rest van Rio-Borne. Van het gas af klinkt dapper (en heel lastig voor de uitvoerders), maar zet dan ook vaart achter Gemeentelijke proefprojecten!
Paul Cohn — 10 mei 2019
Jaja, extreem duurzame riothermie zoals in Raalte, Urk en Goes afwijzen
www.marsaki.nl/bijzondere-duurzame-innovatie-riothermie-hollandiaplein-locatie-3-goes-west/
...en straks maar mopperen dat energie zo duur wordt....
"Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst", gemeenteraad, maar niet met ... "Njet, Njet, Njet"...
Machiel — 09 mei 2019
Mooi!👍🏼

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024

Coaching en begeleiding bij verlies en rouw

ADVERTORIAL • Sinds mei 2023 heeft praktijk ‘Verbinding’ in Borne de deuren...
27-02-2024

Hondenkar, vertrouwd straatbeeld in Borne

Het idee van een op wielen rijdend voertuig om goederen of mensen in te vervoeren, stamt uit de...
23-02-2024

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024