Meer varkens aan de Oude Bieffel
COLLEGE IS VAN MENING UITBREIDINGSAANVRAAG NIET TE KUNNEN WEIGEREN

Meer varkens aan de Oude Bieffel

Aan de Oude Bieffel 17 mag boer Robert Kuiphuis zijn biologische varkenshouderij uitbreiden met 250 biggen, 25 kraamzeugen, 50 guste- en dragende zeugen en 1 dekbeer. Het college van burgemeester en wethouders is, na advies van de Omgevingsdienst Twente en juridische toetsing, tot de conclusie gekomen de uitbreidingsaanvraag niet te kunnen weigeren. De uitbreiding van het aantal dieren dat op het terrein is toegestaan komt bovenop de 300 of 500 (daarover bestaat nog een juridisch geschil) die eerder werden vergund.

 

Langlopend dossier

De kwestie Oude Bieffel is een al langlopend en ingewikkeld dossier, waarbij de gemoederen van tijd tot tijd flink oplopen. Boer Robert Kuiphuis meent recht te hebben op het voeren van een biologisch varkensbedrijf ter plekke. Directe buren Hoedemaker, maar ook andere omwonenden vrezen stank-, geluid- en andere overlast van een biologische varkenshouderij aan de rand van de wijk Stroom Esch. Er lopen diverse rechtszaken door elkaar, regelmatig en veelvuldig zijn er bezwaarschriftprocedures. Partijen kunnen ondanks bemiddelingspogingen niet nader tot elkaar komen.

 

In februari dit jaar nam de gemeenteraad een zogenaamd ‘voorbereidingsbesluit’, waardoor nieuwe aanvragen voor omgevingsvergunningen voor het biologisch houden van varkens moeten worden aangehouden. Deze aanhoudingsplicht geldt echter niet voor aanvragen die zijn ingediend vóór de inwerkingtreding van dit besluit. Dat is het geval voor de aanvraag die ten grondslag ligt aan het recente besluit van het College: deze was al in september 2018 binnengekomen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
HansKarel — 23 mei 2019
Fijnstof? Daar had ik nog niet aan gedacht. Hoe zit het met de open haarden in de Stroom Esch? Of hebben ze allemaal al een roetfilter....
Zonder gekheid: als de wind verkeerd staat dan zal het er vast wel gaan stinken. Of er nu 200 of 500 varkens rondlopen, om over die dekbeer maar te zwijgen. Die varkens zitten gewoon te dicht op de rand van de bebouwde kom. Dan kan je zeggen...foei boer dat mag niet...je kan zeggen...foei gemeente hoe heb je daar nieuwe woningen zo dicht op agrarische bestemming kunnen laten bouwen. Je kan ook zeggen: geef die boer een goede financiële compensatie en koop als gemeente de grond om ogenblikkelijk te wijzigen in woonbestemming en als paradijs voor nieuw te bouwen villa gelijk weer door te verkopen.
Paul Cohn — 22 mei 2019
Henk Slot: gemeente Borne meet nergens de luchtkwaliteit, het RIVM alleen in Hellendoorn en Barsbeek- De Veenen. U kunt dus maar het beste zelf gaan meten als u zich zorgen maakt:
Als u -net als wij- wilt doen wat onze overheid verzaakt kunt u zelf een spotgoedkope PM10-meter in elkaar zetten. https://luftdaten.info/nl/startpagina/ Meetwaarden worden dan via Wi-Fi automatisch doorgeven. Die worden dan direct verspreid:
• landelijk door het RIVM op https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/
• wereldwijd op https://deutschland.maps.luftdaten.info/#6/51.165/10.455
Beide kaarten zijn zoombaar tot op straat- en huisniveau.
Overigens zijn in Nederland de grootste bronnen van fijnstof fossiele brandstoffen (benzine, diesel, LPG en aardgas), centrales, industrie en houtkachels/open haarden, NIET de veeteelt.
www.atlasleefomgeving.nl/meer-weten/lucht/fijnstof
Henk slot — 22 mei 2019
Hoe gaat de gemeente ons in de Stroom-Esch tegen het fijnstof beschermen????

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024

Coaching en begeleiding bij verlies en rouw

ADVERTORIAL • Sinds mei 2023 heeft praktijk ‘Verbinding’ in Borne de deuren...
27-02-2024

Hondenkar, vertrouwd straatbeeld in Borne

Het idee van een op wielen rijdend voertuig om goederen of mensen in te vervoeren, stamt uit de...
23-02-2024

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024