Buurtbemiddeling voordat het uit de hand loopt
VRIJWILLIGERS VAN WIJKRACHT PROBEREN BURENRUZIES OP TE LOSSEN

Buurtbemiddeling voordat het uit de hand loopt

Het afgelopen jaar werd 10 keer wijkbemiddeling via Wijkracht ingezet om buurtconflicten te helpen oplossen. Voor een deel worden problemen door politie, gemeente en woningcorporatie doorverwezen, maar in de helft van de gevallen zijn het ook inwoners zelf die het initiatief nemen om hulp te zoeken bij een burenruzie. Als het aan Wijkracht ligt zou het in Borne wel wat bekender mogen zijn dat er een laagdrempelige dienst is voor inwoners, die kan worden ingezet om conflicten op te lossen of, liever nog, te voorkomen dat ze uit de hand lopen.

 

Jorrit van der Linden en Hermien Leussink zijn de coördinatoren voor de buurtbemiddeling bij Wijkracht. “Het liefst willen we voorliggend zijn, voordat het zover komt dat je zo boos wordt dat je de politie belt. We proberen onafhankelijk en neutraal advies en tips te geven, bijvoorbeeld over hoe je het beste met elkaar in gesprek kunt gaan. Als dat niet lukt, dan sturen we bemiddelaars op pad.”

 

Vrijwilligers als bemiddelaars

De organisatie, die actief is in Hengelo, Haaksbergen en Borne, kan rekenen op de vrijwillige inzet van zo’n 25 bemiddelaars, die op het gebied getraind zijn.

 

Uit Borne zijn dat onder anderen Henk Passies en Esther Harleman. De eerste stap is een gesprek met beide partijen. Passies: “De kunst is om zo onbevangen mogelijk naar zo’n gesprek te gaan.”

 

Er wordt alle tijd genomen om het verhaal aan te horen. “Ieder heeft z’n eigen waarheid”, is de ervaring van Harleman. “Soms denk je wel eens ‘hebben we het wel over hetzelfde?’ en vaak gaat het niet om die overhangende tak, maar spelen er soms dingen van lang geleden mee, iets wat de buurman tien jaar geleden tegen een kind gezegd heeft of zo.” De bemiddelaars nemen zelf geen standpunt in (“We zijn geen rijdende rechter”) en proberen beide partijen met elkaar in redelijkheid in gesprek te laten gaan.

 

“We spreken daarbij regels en omgangsvormen af, zodat mensen zich veilig voelen. Als er signalen zijn dat het uit de hand gaat lopen, dan nemen we even pauze”, vertelt Passies. Een oplossing wordt nooit opgelegd. Mensen komen als het goed is gezamenlijk tot afspraken. “Dat is het meest duurzame”, weten de bemiddelaars. Na een aantal weken wordt er weer contact opgenomen om te horen of de situatie inderdaad is verbeterd.

 

Laagdrempelig

Het lukt niet altijd om een positief resultaat te behalen. “Het komt voor dat mensen niet met ons of met elkaar in gesprek willen. En toch denk ik dat alleen het feit dat de buurman ons heeft ingeschakeld iemand wel aan het denken kan hebben gezet en er op die manier toch een positief effect is, hoewel er geen kruisje achter het dossier komt.” Dat kruisje staat er wel in ongeveer driekwart van de gevallen.

 

Wijkracht bemiddelt niet bij familieruzies, als er sprake is van drank- of drugsproblematiek, bij strafbare feiten of als er een rechtszaak speelt. De buurtbemiddelaars van Wijkracht zetten zich volledig vrijwillig in. Coördinator Van der Linden: “Het moet zo laagdrempelig mogelijk zijn en kosteloos voor inwoners beschikbaar en we merken dat vrijwilligers toch makkelijker binnen kunnen komen.” De organisatie is altijd op zoek naar meer vrijwilligers. “We kunnen het iedereen aanraden”, zeggen Henk Passies en Esther Harleman. “Het geeft heel veel voldoening.” (AJ)

 

(Op de foto vanaf links: Hermien Leussink, Esther Harleman, Henk Passies en Jorrit van der Linden.)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

 

 

Wat is een levenstestament?

ADVERTORIAL • Stel, er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw...
03-03-2021

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021