Buurtbemiddeling voordat het uit de hand loopt
VRIJWILLIGERS VAN WIJKRACHT PROBEREN BURENRUZIES OP TE LOSSEN

Buurtbemiddeling voordat het uit de hand loopt

Het afgelopen jaar werd 10 keer wijkbemiddeling via Wijkracht ingezet om buurtconflicten te helpen oplossen. Voor een deel worden problemen door politie, gemeente en woningcorporatie doorverwezen, maar in de helft van de gevallen zijn het ook inwoners zelf die het initiatief nemen om hulp te zoeken bij een burenruzie. Als het aan Wijkracht ligt zou het in Borne wel wat bekender mogen zijn dat er een laagdrempelige dienst is voor inwoners, die kan worden ingezet om conflicten op te lossen of, liever nog, te voorkomen dat ze uit de hand lopen.

 

Jorrit van der Linden en Hermien Leussink zijn de coördinatoren voor de buurtbemiddeling bij Wijkracht. “Het liefst willen we voorliggend zijn, voordat het zover komt dat je zo boos wordt dat je de politie belt. We proberen onafhankelijk en neutraal advies en tips te geven, bijvoorbeeld over hoe je het beste met elkaar in gesprek kunt gaan. Als dat niet lukt, dan sturen we bemiddelaars op pad.”

 

Vrijwilligers als bemiddelaars

De organisatie, die actief is in Hengelo, Haaksbergen en Borne, kan rekenen op de vrijwillige inzet van zo’n 25 bemiddelaars, die op het gebied getraind zijn.

 

Uit Borne zijn dat onder anderen Henk Passies en Esther Harleman. De eerste stap is een gesprek met beide partijen. Passies: “De kunst is om zo onbevangen mogelijk naar zo’n gesprek te gaan.”

 

Er wordt alle tijd genomen om het verhaal aan te horen. “Ieder heeft z’n eigen waarheid”, is de ervaring van Harleman. “Soms denk je wel eens ‘hebben we het wel over hetzelfde?’ en vaak gaat het niet om die overhangende tak, maar spelen er soms dingen van lang geleden mee, iets wat de buurman tien jaar geleden tegen een kind gezegd heeft of zo.” De bemiddelaars nemen zelf geen standpunt in (“We zijn geen rijdende rechter”) en proberen beide partijen met elkaar in redelijkheid in gesprek te laten gaan.

 

“We spreken daarbij regels en omgangsvormen af, zodat mensen zich veilig voelen. Als er signalen zijn dat het uit de hand gaat lopen, dan nemen we even pauze”, vertelt Passies. Een oplossing wordt nooit opgelegd. Mensen komen als het goed is gezamenlijk tot afspraken. “Dat is het meest duurzame”, weten de bemiddelaars. Na een aantal weken wordt er weer contact opgenomen om te horen of de situatie inderdaad is verbeterd.

 

Laagdrempelig

Het lukt niet altijd om een positief resultaat te behalen. “Het komt voor dat mensen niet met ons of met elkaar in gesprek willen. En toch denk ik dat alleen het feit dat de buurman ons heeft ingeschakeld iemand wel aan het denken kan hebben gezet en er op die manier toch een positief effect is, hoewel er geen kruisje achter het dossier komt.” Dat kruisje staat er wel in ongeveer driekwart van de gevallen.

 

Wijkracht bemiddelt niet bij familieruzies, als er sprake is van drank- of drugsproblematiek, bij strafbare feiten of als er een rechtszaak speelt. De buurtbemiddelaars van Wijkracht zetten zich volledig vrijwillig in. Coördinator Van der Linden: “Het moet zo laagdrempelig mogelijk zijn en kosteloos voor inwoners beschikbaar en we merken dat vrijwilligers toch makkelijker binnen kunnen komen.” De organisatie is altijd op zoek naar meer vrijwilligers. “We kunnen het iedereen aanraden”, zeggen Henk Passies en Esther Harleman. “Het geeft heel veel voldoening.” (AJ)

 

(Op de foto vanaf links: Hermien Leussink, Esther Harleman, Henk Passies en Jorrit van der Linden.)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

 

 

Sindron op zoek naar gebruikers

Nadat Aveleijn vorige maand haar supermarktje in Zenderen sloot en ook de gemeenschapsruimte...
06-07-2020

Een bijzonder geschenk: Trudi

Het hertenkampje aan de Vinkstraat mocht zaterdagmorgen een nieuwe bewoonster verwelkomen:...
04-07-2020

Medewerkers De Ster testen corona app

Het is geen doorsnee vrijdagmorgen bij De Ster. Op de stoep staat een tot mobiel laboratorium...
03-07-2020

Laatste weken geen nieuwe coronabesmettingen

Via BorneBoeit informeren de Bornse huisartsen u regelmatig over de bijzondere omstandigheden...
03-07-2020

Uitgestelde lintjesregen live op BorneBoeit

De traditionele lintjesregen, op de laatste werkdag vóór Koningsdag, verliep dit...
01-07-2020

Ieder kind verdient een feestje!

Op 12 juni is de Stichting Verjaardagsbox Borne opgericht. Ook in Borne leven gezinnen onder de...
01-07-2020