Hengelo en Borne praten, bewoners lijden
WIE BESTRIJDT PROCESSIERUPSEN OUDE RIETKAMP/EUROPALAAN?

Hengelo en Borne praten, bewoners lijden

Ze wonen er prachtig, daar aan de rand van Borne op de grens met Hengelo. De zogenaamde bufferzone tussen beide gemeenten vormt de natuurlijke grens tussen het wonen op de Bornsche Maten en de industriële bedrijvigheid aan de overkant van de Europalaan. Zo ook de bewoners aan de Oude Rietkamp die er zo’n twee jaar geleden naar toe trokken en dagelijks genieten van het vele groen en het weinige verkeer. Tenminste… zo hoopten ze, want voor het tweede achtereenvolgende jaar ‘worden ze gek’ van de overlast die de processierupsen aanrichten.

 

Angstig gevoel

‘Onze kinderen hebben dikke ogen’, ‘we zitten allemaal onder de bulten’, ‘ook met deze hitte moeten we de ramen en deuren gesloten houden’ en ‘de schone was kan maar zeer beperkt naar buiten’. Of het voorval over een nest dat uit de boom viel en precies op een fietsend meisje terechtkwam. Het is een greep uit een reeks van klachten die over tafel rolt tijdens een gesprek met Joyce Groothuis, Marc de Wals, Jillian Pallencaoe en Maartje Huitema, verontruste maar vooral ook wanhopige buurtbewoners. “Dat de rupsen een algemeen probleem zijn, weten we en daar hebben we ook alle begrip voor”, aldus Joyce. “Maar het probleem hier zit ‘m er vooral ook in dat blijkbaar niemand weet wie dit moet oplossen.” En daarmee bekruipt de bewoners het angstige gevoel dat ze dit jaar opnieuw aan hun lot worden overgelaten.

 

Zo trokken ze vorig jaar ook al aan de bel bij de gemeente Borne, maar hoorden tot hun verbazing dat een groot deel van de bomen op Hengelo’s grondgebied stonden en het dus een verantwoordelijkheid was voor de buurgemeente. Het antwoord in Hengelo was ook al afwijzend: ‘Wij zien het vooral als een industrieterrein en dat heeft dus bij ons niet de hoogste prioriteit’. En zo gingen ze van het kastje naar de muur. Pas na de zomervakantie werd er ingegrepen. Te laat, want toen was het kwaad al geschied. “En bovendien niet goed”, vult Marc aan. “De nesten werden weliswaar verbrand, maar niet opgeruimd en liggen dus nog steeds onderaan de stammen.”

 

Vogelhuisjes en appelbomen

Wel schoot de gemeente Borne te hulp door het aanbieden van buurtbonnen, waarmee de bewoners ruim 30 vogelhuisjes konden aanschaffen die ze her en der in het ‘besmette’ gebied ophingen. Ook verving de gemeente op de speelveldjes een aantal jonge eikenbomen door appelbomen, onder de conditie dat de bewoners zelf de appels zouden verwijderen, om daarmee mogelijke wespenkolonies voor te blijven.

 

“Allemaal heel mooi en we willen alles wel doen, maar er komt gewoon geen oplossing”, zo klinkt het in koor. Volgens De Wals heeft de gemeente Hengelo in april de bomen weliswaar preventief bespoten, maar het resultaat blijkt een averechtse uitwerking te hebben. Overal in de lange bomenrij zijn rupsen zichtbaar, deels nog in processie op hun weg naar boven of zich al druk aan het samenklonteren om een nest te bouwen.

 

‘Het is toch te gek voor woorden…’

Op de vraag wat er zou moeten gebeuren, zijn alle bewoners het roerend met elkaar eens. “Ga nu eindelijk eens met elkaar aan tafel en probeer samen een effectieve bestrijdingsmethode te vinden. Laat in dit geval het eigen gemeentebeleid los en zoek naar een gemeenschappelijke oplossing, in het belang van ons allemaal. Niet alleen van de bewoners, maar ook van de vele mensen die aan de overkant van de straat werken en dagelijks hun rondje maken in de zone. Het is toch te gek voor woorden…”

 

Navraag bij Twente Milieu leert dat de Oude Rietkamp hoog op het prioriteitenlijstje staat. Daan Wevers, meewerkend voorman buurtonderhoud, weet te melden dat de organisatie de ontwikkeling van de rupsen nauwlettend volgt. “Op dit moment zijn ze nog volop met hun processie bezig en zodra ze een nest hebben gevormd komen we in actie en kunnen we ze verwijderen."

 

Wevers: "Een laatste inspectie vanmiddag leert overigens dat het nu wel erg snel gaat en dit betekent dat we waarschijnlijk volgende week al kunnen starten. Weliswaar eerst aan de Bornse kant omdat we dit doen vanuit een gemeentelijke opdracht. Toch proberen we op de een of andere manier ook het Hengelose deel in onze werkzaamheden mee te nemen. Maar daarover vinden de komende dagen nog gesprekken plaats.”

 

Voor de bewoners aan de Oude Rietkamp geldt dus dat ze nog even geduld moeten hebben. In de hoop dat het gezonde verstand zegeviert en dat het gekissebis over wie nu waarvoor verantwoordelijk is even op het tweede plan komt. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Anja — 13 jun 2019
Kijk eens rond op de stroomesch. Alle bomen zitten vol. Je kunt nergens meer lopen . Laat staan met de hond lopen. Zelfs bij het nieuwe speelveldje voor de honden staan de bomen met de processierups! ! Gemeente Borne..Jullie moeten je diep schamen!!@
w.g.kub — 08 jun 2019
Borne doet nooit wat!!
Christel — 05 jun 2019
Wat vreselijk! Jullie staan hier niet alleen in, wij wonen in Enschede en de gemeente doet daar ook helemaal niets. Wij hadden vorig jaar een eik met 9 nesten en de gemeente zei dat ze er niet aan konden beginnen om het weg te halen. De boom staat op hun grond, op 5 meter van onze tuin. De was kon niet meer naar buiten, wij kunnen niet meer in de tuin en we hebben allebei een chronische huidziekte gekregen van deze ellende en lopen al een jaar bij de dermatoloog. We hebben de nesten op eigen kosten laten weghalen, De boom is in april op onze kosten gespoten, maar de boom zit desondanks helemaal vol nesten. Ook nu weer zullen wij dit zelf moeten oplossen. Te gek voor woorden dat er geen plan is, dat je in de steek gelaten wordt!
Bas — 05 jun 2019
Gemente Borne doet naar mijn idee sowieso wijnig tegen de overlast van de rupsen. De linten van vorig jaar zitten her en der nog om de bomen. Geen rups meer te bekennen... en in bomen zonder lint zie de nesten zitten. Honden en spelende kinderen hebben er last van.

In Almelo zijn alle eikebomen bespoten met miniscule aaltjes tegen de rupsen. Daar gebeurt tenminste iets.
Foefje — 04 jun 2019
Proberen Waard het is bewerkelijk maar een truc uit de oude doos. Lijmbanden vroeger gebruikt in de fruitteelt of nieuwere vliegenvangers van weleer om de boomstam gewikkeld waar de processierups/ haartjes aan vast kleeft, zodat ze niet naar boven kunnen

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024

Coaching en begeleiding bij verlies en rouw

ADVERTORIAL • Sinds mei 2023 heeft praktijk ‘Verbinding’ in Borne de deuren...
27-02-2024

Hondenkar, vertrouwd straatbeeld in Borne

Het idee van een op wielen rijdend voertuig om goederen of mensen in te vervoeren, stamt uit de...
23-02-2024

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024