Buigen over de fietswaterstraat
WERKZAAMHEDEN WENSINK-ZUID GAAN BEGINNEN

Buigen over de fietswaterstraat

De plannen zijn klaar, in september gaat de schop in de grond in de wijk Wensink-Zuid om een begin te maken met de gigantische klus de wijk ‘klimaat adaptief’ te maken. En dat heeft alles te maken met water. Water dat er te veel is als het met bakken de hemel uitkomt, wat naar verwachting steeds vaker zal gaan gebeuren, en water waaraan tijdens droge en hete zomers tekort is. Overlast beperken, water de ruimte geven, lokaal opvangen en zo veel mogelijk in de wijk houden, is heel simpel gezegd de opgave.

 

Ingenieuze oplossingen

Hoe doe je dat dan? Om te beginnen moet het hemelwater separaat van het riool opgevangen worden, ergens naartoe kunnen stromen zonder dat het voor overlast zorgt en ergens de ruimte krijgen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want het betekent het nodige voor de openbare ruimte en voor de bewoners. Dinsdagavond hoorden zij wat er door het projectteam was uitgedacht aan ingenieuze oplossingen. Om te beginnen in de Oude Hengeloseweg en het van Speijkplein. “Over met name de Oude Hengeloseweg zijn al veel langer klachten over de staat van onderhoud”, verklaart projectleider Arend ten Barge de prioriteit. “En bovendien is het een belangrijke toevoerweg voor het verkeer en dat geldt ook voor het water.”

 

Fietswaterstraat

Een nieuw concept voor de Oude Hengeloseweg is de inrichting als ‘Fietswaterstraat’, met ruimte voor water, fietsers en auto’s, in die volgorde. Drempels en andere obstakels verdwijnen, de visuele inrichting moet ervoor zorgen dat auto’s er niet te hard rijden en rekening houden met de fietsers. De straat wordt hol met in het midden een strook waterdoorlatende bestrating in een andere kleur, waar hemelwater naartoe stroomt en via een ondergronds stelsel z’n weg verder vindt. Heel erg diep ligt de ‘goot’ niet, maar blijkbaar voldoende laag om het water, in plaats van naar de huizen, richting midden van de straat te dirigeren. Fietsers zouden er gemakkelijk overeen kunnen fietsen.

 

Een stukje verderop, ter hoogte van het Twickel College, worden in de strook groen een soort greppels meanderend aangelegd. Slechts 6 centimeter diep, dus van ‘greppels’ is nauwelijks sprake. Bewoners hadden wel wat zorgen over dit systeem en moesten door de projectmensen gerustgesteld worden dat het in de praktijk praktisch niet zou opvallen, maar allemaal net voldoende om water op te vangen en weer los te laten als de bodem erom zou vragen.

 

Water en groen voor droge en hete zomers

Loopt het allemaal echt de spuigaten uit met het water, dan stroomt het richting Europastraat, waar een ondergronds hemelwateropvangsysteem geplaatst wordt, of aan de andere kant richting de oude Stella Maris mavo aan de Woolderweg. Daar is nu al een vijver en er bestaan plannen om die te vergroten (ook handig voor de brandweer bij calamiteiten op het spoor of in de wijk) en het gebied als park in te richten. Is het allemaal nóg erger, dan bestaat er zelfs de mogelijkheid dat water vanaf daar richting Bornse Beek wordt afgevoerd. Maar het idee is toch vooral om het water in de wijk te houden en er gebruik van te maken tijdens droge en hete zomers. Water zorgt voor verkoeling, net als overigens groen, dat ook zal worden uitgebreid waar het kan. De Oude Hengeloseweg krijgt er bijvoorbeeld wat extra bomen bij.

 

Naar verwachting beginnen de werkzaamheden in september en deze eerste klus zou eind 2019 geklaard moeten zijn. Binnenkort starten persoonlijke gesprekken met omwonenden om hen te bewegen het regenwater via de regenpijpen te laten lozen op de straat en het nieuwe hemelwatersysteem, net zoals dat onlangs is gebeurd aan de Oude Deldenerstraat, waar zeven op de tien bewoners overtuigd bleken van het idee. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Machiel — 05 jun 2019
Wat een mooi toekomstbestendig en waterrobust plan! Knap werk Arend!

Hondenkar, vertrouwd straatbeeld in Borne

Het idee van een op wielen rijdend voertuig om goederen of mensen in te vervoeren, stamt uit de...
23-02-2024

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024

Brandweer voorkomt incident met gevaarlijke stof

Donderdagmorgen kreeg de brandweer een melding over een mogelijk problematische situatie met...
22-02-2024

Een postuum cadeau van Maaike Leurink-Nijland

In en rondom Oud Borne zijn deze week 12 fraaie nieuwe bankjes geplaatst van hout en gietijzer,...
21-02-2024

Schietincident in Zenderen

Rond 22.45 uur donderdagavond kreeg de politie een melding van een schietincident dat zou hebben...
15-02-2024

Opnieuw vernielingen in Oud Borne

Donderdagmorgen kreeg Ineke Haarhuis een appje van een buurtbewoner. Ze moest even oppassen met...
08-02-2024