Het Dijkhuis in de steigers
EERSTE FASE VERBOUWING WOONZORGCOMPLEX BIJNA AFGEROND

Het Dijkhuis in de steigers

Als de bouwvak start is de eerste fase van de verbouwing van de Bijenkorf, Keizerskroon en de Wheele afgerond. Het zijn de Psychogeriatrische (PG) afdelingen binnen Het Dijkhuis waar de bewoners verblijven.

 

Veranderende zorgbehoefte

“De veranderende zorgbehoefte van de bewoners op de PG-afdeling heeft ertoe geleid dat de gezamenlijke woonkamer moet worden uitgebreid”, vertelt Jos van der Wal, regiomanager van TriviumMeulenbeltZorg. Claudia Langkamp, leidinggevende: “We zien de afgelopen jaren een toename van complexere zorg. Ook de fysieke problemen nemen toe bij deze doelgroep.” En Jessica Hoek, verzorgende, vult aan met: “Bewoners die gebruik maken van een rolstoel of permanent in bed liggen, hebben meer bewegingsruimte nodig voor een goede verzorging.”

 

“Aanvankelijk lag het in de bedoeling dat de gezamenlijke woonkamers ruimer van opzet waren”, aldus Van der Wal. Nu na 12 jaar wordt het gerealiseerd. Een verdubbeling van het vloeroppervlak: van 40 naar 80 vierkante meter. Overdag verblijven 8 bewoners, van deze specifieke afdelingen, in een gezamenlijke huiskamer. Het personeel zorgt voor passende begeleiding, activiteiten en verzorging. Aangepast op de individuele zorgbehoefte. Er komen ruimere zitjes, relaxstoelen en een aparte zithoek. Ook familieleden en mantelzorgers zoeken hun dierbare in deze huiskamer op.

 

De verruiming van het oppervlak biedt ook voor hen meer mogelijkheden. Voor de vrijwilligers betekent het dat er meer ruimte voor activiteiten met de bewoners komt. In de kamer wordt tevens een nieuwe ruime ergonomische verantwoorde open keuken geplaatst. Aan de overzijde van de kookunit verrijst een nieuw breed balkon aan de gevel. Dit maakt het mogelijk dat de bewoners makkelijker onder begeleiding kunnen genieten van de buitenlucht en het uitzicht.

 

Beleeftuin

Op de begane grond wordt een ‘beleeftuin’ aangelegd. Hier kunnen de bewoners geuren en kleuren van planten en bloemen herkennen. Voor mensen met geheugenproblemen is dit een herkenbare omgeving. Het geeft comfort en veiligheid in hun leven. Ook voor familie is de tuin een middel om samen met hun dierbare naar buiten te gaan. Verbale communicatie valt vaak weg met mensen in een vergevorderd dementieproces. Dingen doen is dan een handvat om met elkaar fijne momenten te hebben.

 

Contact bewoner en bouwvakker

Voordat de verbouwing startte zijn de plannen in samenspraak met het personeel, cliëntenraad en architect Hans Groenewegen ontwikkeld. Deze architect was ook betrokken bij de bouw van het complex, dat in mei volgend jaar haar 12½ jarig bestaan viert. Voor de aanvang van de uitvoering zijn alle betrokkenen tijdens informatiebijeenkomsten ingelicht. De bouw is in handen van de lokale ondernemer Oude Wolbers.

 

“Tijdens de bouw van de eerste fase hebben de bewoners van de Wheele elders in het gebouw hun dag doorgebracht. We wilden voorkomen dat men bloot stond aan extra prikkels”, merkt Jessica op.

“Sommige mensen ervaarden dit als een dagje uit. Een enkele bewoner voelde zich verantwoordelijk. En meldde dan trots dat hij de bouw in de gaten houdt,” Ook prijst ze de bouwvakkers. “Zij zijn erg betrokken bij de bewoners. Dit merk je regelmatig door de interactie die tussen hen en de cliënten plaats vindt. Zelfs de appeltaart, die als activiteit met de bewoners is gebakken, werd in gezamenlijkheid met de werkmannen genuttigd.”

 

Vrijwilligers en personeel

Wekelijks ondersteunen vrijwilligers de zorg bij buitenactiviteiten. Zoals de in Borne bekende rolstoel wandelgroep. Het Dijkhuis kent in totaal 330 volontairs. Zij zetten zich voor diverse taken zich in. Bijzonder zijn ook de vele jongeren, meisjes en jongens, die er in de avonduren er ‘gewoon’ zijn. Betaalde huiskamer assistenten in de leeftijd van 17 tot 20 jaar. Zij hebben een ondersteunende taak. “Er zijn om er te zijn”, legt Langkamp uit. “Een waardevolle aanvulling voor het personeel.”

 

Het afgelopen jaar heeft met name de verpleeghuiszorg extra landelijke aandacht gekregen. Vooral door het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers. Dit leidde tot personele uitbreidingen in de uitvoerende zorg. Voor Het Dijkhuis betekende dit een uitbreiding van 10 fte op 105 bewoners. Van der Wal: “Onze locatie heeft maar 8 procent overhead. Dit ligt onder het landelijk gemiddelde.” De handjes aan het bed zijn belangrijk!

 

Na de bouwvak start de tweede fase van de verbouwing. De Bijenkorf en de Keizerskroon staan in de planning. Het streven is om dit in november af te ronden. Voor geïnteresseerden volgt daarna een open dag. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Wat is een levenstestament?

ADVERTORIAL • Stel, er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw...
03-03-2021

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021