Sjop geopend aan de Nijstad
19-07-2019
TIJDELIJK ATELIER VOOR JEUGD VANAF GROEP 7

Sjop geopend aan de Nijstad

In het voormalige Wibra-pand aan de Nijstad is tijdelijk De Sjop gevestigd, een soort atelier voor jongeren vanaf groep 7 van de basisschool. Deze vrijdagmiddag worden er kleertjes voor de Barbiepop ontworpen en miniatuur meubeltjes. In de etalage een paar kleurrijke schilderijen die jongeren samen met kunstenares Ellen Klasens hebben gemaakt in het kader van eerdere cursussen Talentontwikkeling vanuit Jongerenwerk Borne.

 

Creatieve ideeën

De Sjop beoogt een plek te zijn waar jongeren creatief bezig kunnen zijn en tegelijk een locatie voor ontmoeting en gezelligheid. Er zullen af en toe specifieke workshops op het programma staan, maar het is vooral aan de bezoekers zelf wat er precies gedaan wordt in De Sjop. “We vragen wat ze leuk vinden om te doen en kijken of we dat kunnen faciliteren”, vertelt welzijnscoördinator Marijke Adams. “Iemand kwam met het idee om een speurtocht via de mobiel te organiseren. Goed idee. Werk maar uit. Maar wellicht zijn er wensen om met techniek bezig te zijn en bijvoorbeeld machines uit elkaar te halen. Als er veel animo voor is zetten we hier gewoon een brommer neer en zeggen ‘ga je gang’. Moet kunnen! Of we organiseren een middagje gezelschapsspelen. Kan ook.” De invulling is kortom uiterst flexibel.

 

Laagdrempelig

De ruimte is uitdrukkelijk niet bedoeld als hangplek voor jongeren. “Het is voor de jeugd die zich in de vakantieperiode verveelt en graag wat wil doen, samen met andere jongeren.” Eén van de redenen achter de Sjop is dat het jongerencentrum in de kelder van het Kulturhus vanwege de verbouwing momenteel niet beschikbaar is. Marijke Adams leek het een goed idee om een plekje in het winkelcentrum te zoeken en kreeg de mogelijkheid om het leegstaande winkelpand te gebruiken. Het bevalt uitstekend. “We zijn zo veel zichtbaarder. Er komen hier veel mensen langs, het is hier open en licht en dat geeft een prettig gevoel. Daardoor wordt het misschien allemaal laagdrempeliger en spreekt het weer een andere groep jongeren aan. Mensen die langslopen komen hier gemakkelijk even binnen om een praatje te maken en te vragen wat we hier doen. En iedereen is welkom.”

 

De jongeren delen het pand met de werkmensen die bezig zijn de centrumpanden op te knappen. “Best wel gezellig”, vindt Adams. Die verbinding tussen de jeugd en de rest van de maatschappij vindt ze juist positief. “Ik hoop dat er ook samenwerking ontstaat met de ondernemers.” In principe is De Sjop aan de Nijstad geopend totdat de ruimte in het Kulturhus weer beschikbaar is, tenzij het winkelpand in de tussentijd door de eigenaar verhuurd wordt. De deur staat open van maandag tot en met vrijdag van 12.00 uur tot 18.00 uur. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Mariet — 23 jul 2019
Wat een geweldig goed idee zo hebben kinderen die niet op vakantie zijn ook wat leuks te doen voorbeeld voorbeelden voor andere steden
Max de Mooij Sr. — 19 jul 2019
Leuk initiatief om deze ruimte te benutten! Wellicht worst het een permanente plek waar creatieve geesten zich kunnen manifesteren. Dat zou een welkome aanvulling zijn voor het centrum!

Fietsendieven op heterdaad betrapt

Rond 20.30 uur vrijdagavond kreeg de politie een melding van mogelijke fietsendiefstal. De...
04-05-2024

Auto vliegt twee keer in de fik

Op de snelweg vatte een auto donderdag vlam. De brandweer uit Almelo werd erbij geroepen om de...
02-05-2024

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024