‘We zien wel hoe het daar verloopt’
29-07-2019
BORNS GEZIN VERBRANDT (BIJNA) ALLE SCHEPEN ACHTER ZICH VOOR EEN DROOM IN AFRIKA

‘We zien wel hoe het daar verloopt’

Menigeen trekt er in deze periode even op uit. Een weekendje weg, enkele dagen naar de kust of misschien zelfs wel enkele weken naar verdere oorden. Maar het kan nóg anders. Dat bewijzen Bern Greven en zijn vrouw Leonie Snieders. Ze verkochten hun huis, zegden hun banen op en schaften een bus aan die ze tot camper ombouwden. Eind augustus beginnen ze, samen met hun kinderen Floris en David, aan hun trip naar het zuiden van Afrika. “We gaan zien wat het continent ons brengt”, zeggen de avonturiers. Voor hoelang? “Geen idee, maar minimaal een jaar. Voor ons is het in elk geval een droom die uitkomt.”

 

Gevangen door de natuur, de cultuur en het weidse

De oorsprong van hun ‘honger’ naar Afrika stamt al uit 2005 toen Bern (37 inmiddels) er stageliep en ‘gevangen’ werd door de cultuur, de natuur en het weidse. In 2016 nam hij Leonie (36) en de jongens er nog eens mee naartoe. De vonk sloeg over. “Het relaxte daar, de dieren en inderdaad, dat weidse, het heeft toen enorm veel indruk op me gemaakt”, aldus Leonie. “En eigenlijk hebben we dat beeld nooit meer losgelaten.” Een beeld dat werd versterkt toen ze door een burn-out een pas op de plaats moest maken en zich steeds nadrukkelijker ging afvragen, waar ze nu eigenlijk wél gelukkig van werd.

 

De droom maakte plaats voor het inkleuren van een plan. “Wat zou er nodig zijn om met ons vieren een jaar lang naar Zuid-Afrika te kunnen gaan? We gingen het invullen. De jongens (nu 7 en 4) waren inmiddels uit de luiers en we zochten contact met de school en inspectie om voor Floris, de oudste, een oplossing te bedenken.” Die werd gevonden. Het komende jaar zal Leonie de lessen voor haar oudste zelf verzorgen. Daarna tikten ze in het buitenland een oudere Mercedes-bus op de kop, die ze eigenhandig helemaal ombouwden tot een camper, waarna Bern in overleg trad met zijn werkgever, waar hij inmiddels was doorgegroeid naar hoofduitvoerder wegenbouw. De uitkomst was dat hij zijn baan zou opzeggen. En als laatste hobbel was er hun nieuwbouwhuis in de Bornsche Maten dat in de verkoop ging.

 

‘De bus is onze levensader’

Op 7 augustus dienen ze hun camper, die ze de naam SAM gaven, in te schepen in de haven van Antwerpen voor de overtocht naar Namibië. “En da’s best wel spannend”, zeggen beiden. In de bus zit natuurlijk ons hele hebben en houwen, het is onze levensader voor het komende jaar.” Zo is het voertuig geheel zelfvoorzienend gemaakt, zitten er zonnepanelen op het dak, zijn er vier slaapplaatsen, een minikeukentje, kachel en toilet, heeft het stromend water en 220 volt. “En bovendien hebben we het volgepakt met van alles en nog wat. Dan is het best eng om ‘m zo af te staan en met de sleutels erin notabene.” Eind augustus vliegt het viertal naar Namibië om de bus op te pikken en vandaaruit hun avontuur te starten.

 

Gevraagd naar wat ze in zuidelijk Afrika hopen te vinden, klinkt er vooral ‘geluk’ in hun antwoorden door. “Natuurlijk, buiten koken, een openvuur, leren surfen, de Tafelberg beklimmen en van de zandduinen afglijden lijkt me geweldig”, zo begint Leonie. “Maar vooral ook echt met ons vieren samenzijn”, vult Bern aan. Ook de jongens zijn zoveel als mogelijk in de hele voorbereiding meegenomen. “We hebben ze veel over het land verteld en wat ze er allemaal kunnen verwachten en wat ook niet. Ik denk dat we er nu echt klaar voor zijn.”

 

Familie, vrienden en bekenden reageerden allemaal enthousiast toen ze van de plannen hoorden. Al hebben de ouders van Bern en Leonie best wel moeite om hun kleinkinderen zo’n lange tijd te missen. “Veel reacties waren er ook in de geest van ‘ik zou willen dat ik dit ook zou kunnen’. En ja, dan voel je je eigenlijk wel bevoorrecht.”

 

Heel veel ‘hulplijnen’

Over enkele dagen wordt de eerste stap gezet met de sleuteloverdracht van hun huis. Dan leveren ze volgende week woensdag de camper af en bivakkeren ze nog enkele weken bij vrienden en famiie om vervolgens in het vliegtuig naar het grote onbekende te stappen. “We hebben voor alles heel veel hulplijnen. Voor school, voor de bus, ja eigenlijk voor alles. Ook hebben we contacten met mensen die een soortgelijk avontuur aangingen en lijstjes van ziekenhuizen, voor het geval dat… Maar we gaan ervoor en zien wel hoe het allemaal verloopt en of we inderdaad over een jaar terugkeren. Eerst genieten.”

 

Via hun Instagramaccount ‘familyroadtripinafrica’ willen ze de thuisblijvers in elk geval zoveel mogelijk op de hoogte houden van hun belevenissen. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Rob — 29 jul 2019
Nobel idee . Ik heb ervaringen met de haven Antwerpen en het inschepen van motorvoertuigen aldaar . Zorg ervoor dat er NIETS zichtbaar is van waarde aan de buitenkant ! ( Ramen afplakken of blinderen )
Las alle toegangsdeuren DICHT met metalen strips behalve de rijderskant !! Reservewiel onder de wagen vandaan halen en binnenin leggen .
Ook de motorkap dichtlassen !
Lichtarmenturen verwijderen en deze ook binnenin het voertuig verstoppen ( koplampen , knipperlichten , achterlichten ect . )
Ik heb in het verleden export naar die landen gedaan , veelal werden auto's / busje's onderweg geplunderd terwijl deze onderweg waren naar het continent Africa . Inladen haven ook een puntje van aandacht: Loopt uw voertuig niet door bv lege accu , dan kom een forse opduwwagen voorzien aan de voorzijde , enkele vrachtwagenbanden uw voertuig het dek opduwen , dan het schip in . U kunt zich voorstellen op welke manier het gaat als deze er weer uit moet !!
Zorg altijd voor EXTRA reserve sleutels !!! Houdt deze bij u !!
Goed Accu en voldoende brandstof ook punt van aandacht .
Maak foto's van uw voertuig als u het haventerrein van Antwerpen verlaat , dit voor eventuele claim's naderhand .
Wens ik jullie een behouden vlucht en vooral een prettige vakantie toe .
Mvg , Rob .
Arjan — 29 jul 2019
Wat een mooie droom en Vario.
Veel plezier

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021

‘Grijp die kans, met een hoofdletter G!’

In september 2019 werd bij Angélique Koedijk uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd. Ze...
18-02-2021

Opstart hospice Borne nieuw leven ingeblazen

Een groep enthousiaste inwoners van Borne heeft de opstart van een hospice in Borne nieuw leven...
18-02-2021

Hartverwarmende tulpen voor Het Dijkhuis

Medewerkers en bewoners van Het Dijkhuis zijn woensdagmiddag verrast met boeketten rode dubbele...
18-02-2021