Borne centrum World Cleanup Day
TRASHPACKER TIJMEN SISSING EN BORNE SCHOON SLAAN OP 21 SEPTEMBER HANDEN INEEN

Borne centrum World Cleanup Day

Op zaterdagmiddag 21 september moet Borne voor even het kloppende hart worden van de jaarlijkse World Cleanup Day. Een dag waarop miljoenen vrijwilligers in meer dan 150 landen de wereld weer een beetje schoner willen maken. Samen met Twente Milieu en Borne Schoon, het vrijwilligerscollectief dat al ruim acht jaar lang in de maand maart een soortgelijke opschoondag binnen onze gemeente organiseert, mobiliseert trashpacker Tijmen Sissing dan talrijke organisaties, scholen, verenigingen, clubs en het bedrijfsleven om Borne, Hertme en Zenderen van twee tot vier een grote schoonmaakbeurt te geven. De actie onder het motto: ‘Borne Schoon 2050’ zal om 16.00 uur met een korte feestelijke manifestatie op het Dorsetplein worden afgesloten.

 

Wie is Tijmen Sissing?

Trashpacker en Hengeloër Tijmen Sissing is in amper twee jaar tijd het boegbeeld geworden van een wereldwijde beweging van opruimers, vooral jongeren. De aandacht explodeerde toen hij in 2018 op een vervuild strand in Maleisië aan de slag ging. Op de sociale media stapelden de berichten zich in sneltreinvaart op en luttele tijd verder had hij duizenden volgers én sympathisanten die in zijn voetsporen traden. Kranten, radio- en tv-programma’s, ook elders in de wereld, haakten erop in.

 

Op zaterdag 21 september volgt een nieuw hoogtepunt. Het is dan World Cleanup Day, de dag waarop overal in de wereld miljoenen mensen in navolging van de trashpacker de handen uit hun mouwen steken om de alsmaar groeiende afvalberg een halt toe te roepen. “Heel mooi”, aldus Sissing, “maar er zijn nog een heleboel mensen die we kunnen wakker schudden en door samen op te ruimen maken we geluid. En bovendien moet het natuurlijk niet bij die ene dag blijven. Waar ik samen met Maurice Beijk, de Rentmeester2050, naar toe wil is dat we écht een duurzame en collectieve verandering realiseren. In 2050 moet het rond zijn: het wegwerp plastic verbannen en re-usablede standaard. Dát is onze missie en stip aan de horizon.”

 

‘In 2050 helemaal afvalvrij’

Omdat Sissing -in tegenstelling tot voorgaande jaren- in deze periode nu wel in zijn eigen woonomgeving is, besloot hij zijn focus tijdens de World Cleanup Day op Borne te leggen. Daar vond hij in Borne Schoon een aansprekende partner. Deze organisatie verricht jaarlijks in maart een soortgelijke actie, waarin zo’n 125 vrijwilligers samen met de mensen van Twente Milieu aan de slag gaan om Borne weer schoon te maken. “Het is natuurlijk fantastisch dat Tijmen op deze dag in Borne is”, zegt Wim Geul, de initiator van Borne Schoon, vol trots. “Samen met hem willen we een extra impuls geven aan onze opdracht om in 2050 helemaal afvalvrij te zijn.”

 

Begin deze week was Tijmen al even op basisschool De Vonder waar hij in gesprek ging met een aantal leerlingen van de hoogste groepen (zie video onderaan de pagina). En het duurde maar even totdat het aanstekelijke enthousiasme van de bevlogen trashpacker oversloeg op de jongeren. Soms luisterden ze met open mond naar de ervaringen van de ‘gekke internationale vuilnisman’ zoals hij zichzelf gekscherend noemt en dan weer kwamen ze zelf met ideeën en tips om het afval de wereld uit te krijgen. Ergens in de week van 16 september, dus vlak vóór World Cleanup Day, bezoekt hij dan nog Twickel Borne om ook daar de motivatie voor zijn inzet voor het voetlicht te brengen.

 

Oproep om mee te doen

En op zaterdag 21 september moet het dan allemaal gebeuren. Borne Schoon zal de inzet van de vrijwilligers coördineren en samen met Twente Milieu voor de benodigde materialen als handschoenen, bezems en prikkers zorgen, waarna alle medewerkers met het verzamelde afval tegen 16.00 uur op het Dorsetplein samenkomen. Een band, wat lekkers én Tijmen Sissing zorgen dan voor een geweldige apotheose. “Maar voor het zover is”, zo besluit Geul, “roepen we alle verenigingen, clubs, scholen, bedrijven en organisaties, maar ook individuen op ons die dag te helpen. Laten we als één Borne achter dit geweldige initiatief gaan staan en onze gemeente tot voorbeeld maken hoe het ook elders in de wereld kan.” (AJ/BM)

 

Meer informatie over Borne Schoon 2050 World Cleanup Day is de komende tijd te vinden op www.borneboeit.nl/borneschoon. Aanmelden voor deelname kan via wlgeul@gully.nl.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
H.S — 06 sep 2019
Als mensen de zooi niet van zich afgooien hoef je geen dag als deze te organiseren. En het onkruid wat op elke stoep ,goot, staat is een karweitje voor de gemeente. Benut de tijd beter om eens een keer naar je medemens om te kijken .4epca

 

 

‘Slavenmars’ ook in Borne

Op het Rheineplein afgelopen zaterdag een bijzonder protest. Gekleed in witte pakken en met...
30-11-2020

Hart onder de riem van zuster Josephine

“We komen er wel doorheen. We halen het einde en krijgen het virus er wel onder.”...
28-11-2020

De foto’s zijn terecht

Begin november meldde zich bij BorneBoeit Susan Nijland met een USB-stick met tien jaar oude...
28-11-2020

RK Kerk Zenderen eert jubilarissen

Aan het einde van de Eucharistieviering zondagmorgen in de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen...
22-11-2020

Vermakelijke ‘Alles is anders’ in premičre

Zou het kunnen? Dat was de afgelopen maanden voortdurend de vraag bij Karin Nijhof van het...
20-11-2020

'Had ik maar bij jullie aangeklopt'

Vandaag is het precies 76 jaar geleden dat de Engelsman Jimmy Taylor, hangende aan zijn...
19-11-2020