Conceptplan voor voormalige Eschschool
PARTICIPATIETRAJECT LEIDT TOT STRUCTUURONTWERP NIEUWBOUW AVELEIJN

Conceptplan voor voormalige Eschschool

De stichting Aveleijn heeft het oog laten vallen op de locatie van de leegstaande voormalige Eschschool aan de Oude Almeloseweg voor de huisvesting van cliënten, die nu nog in de verouderde Kloosterhof aan de Stationsstraat wonen. Het voornemen zorgde voor wat onrust bij omwonenden, die zich zorgen maakten over bouwhoogtes, inkijk, zichtlijnen, groen en parkeren. Er werd een participatieproces opgestart om de diverse wensen zoveel mogelijk bij elkaar te brengen en een plan uit te denken dat ook op goedkeuring van de buurt kan rekenen.

 

Het resultaat van een aantal sessies werd donderdagavond aan de omwonenden gepresenteerd in de vorm van een conceptplan. De uitgangspunten voor het voorlopige ontwerp waren: 32 woonunits, meer groen, rekening houden met de hoge parkeerdruk aan de Oude Almeloseweg en de gymzaal op het terrein zo lang mogelijk in stand houden. De architectuur moest onder andere eigentijds en kleinschalig zijn, met een dorpse uitstraling.

 

Parkeren

Reacties van omwonenden waren er over de hoogte van de uit twee woonlagen bestaande gebouw, en de inkijk in hun tuinen die dat zou opleveren. Uitgelegd werd dat er met de plaatsing van de ramen rekening was gehouden met deze zorgen en ook het groenplan hierop zou worden aangepast. De meeste zorgen zijn er aan de Oude Almeloseweg over parkeren. Op het terrein van de nieuwbouw zelf worden privé-parkeerplekken gecreëerd en een aantal blauwe zone parkeerplekken. De gehele Oude Almeloseweg wordt verder ingericht voor uitsluitend vergunninghouders.

 

Gymzaal

De gymzaal zou op termijn gesloopt worden en de huidige gebruikers zouden mogelijk een plek in het vernieuwde Wooldrik krijgen. Omdat dit laatste van vandaag op morgen nog niet gerealiseerd is, wilde de gemeente in eerste instantie de gymzaal nog een aantal jaren laten staan. Maar die gymzaal bleek in het ontwerpproces toch wel een sta-in-de-weg, waardoor de gemeente die eis heeft laten vallen. Projectleider Suzanne Swart-Beekhuis: “De gemeente beseft dat er concessies gedaan moesten worden. Die gymzaal drukte toch wel heel erg op die locatie en het zou er niet altijd blijven staan. Het heeft wel consequenties, want voor de huidige gebruikers moeten we een andere oplossing vinden.”

 

Het nu voorliggende conceptplan kan nog aangepast worden naar aanleiding van opmerkingen en wensen van omwonenden. Uiteindelijk moet het proces leiden tot een principeverzoek van Aveleijn voor de aankoop van de locatie, waar het gemeentebestuur vervolgens een besluit over moet nemen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Lichtgeel hesje — 16 sep 2019
Blijft de vraag overeind waarom de gehele Oude Almeloseweg vanaf de Grotestraat tot aan de Prins Bernhardlaan moet worden ingericht voor uitsluitend vergunninghouders, en niet alleen een (ruime) zone rondom de oude Eschschool.
Ron Hartman — 08 sep 2019
@Jb; Het parkeerprobleem ontstaat vooral omdat op de plek waar nu achteraan de gymzaal staat, de bouw verbreed wordt. De nieuwbouw volgt dus niet de huidige breedte van de school, maar wordt verbreed over die oude parkeerplaats gebouwd. Zelf zou ik als buurtbewoner pleiten om het bouwoppervlak kleiner te maken met behoud van het aantal appartementen (3 lagen kan daar goed) en ten gunste van meer parkeerplaatsen die de buurt nu bij de Gymzaal, ook gebruikt en die gaan vervallen.
Jb — 08 sep 2019
Allereerst zou er inderdaad goed gekeken moeten worden naar parkeergelegenheid zowel voor omwonenden en winkelend publiek. Maar voor de omwonenden... Er is geloof ik een geschreven regel dat er per woning 1,5 parkeerplaats aanwezig moet zijn binnen... meter (die laat ik even open). En gemeente Borne... Bij verkoop van zo'n locatie is er gelijk een smak geld beschikbaar voor de begroting (te korten) hoeven de bewoners volgend jaar geen 20% extra belasting te betalen.
Ron Hartman — 06 sep 2019
@Nathan; eigenlijk is dat parkeerterrein een gewoonterecht geworden. Immers; de huidige eis dat 2 parkeerplaatsen op eigen terrein horen, kan daar gewoon nooit voor de huidige buurtbewoners en die moeten wel ergens terecht kunnen. Er zou dus weer gewoon een parkeerterrein met dezelfde capaciteit (en liefst meer) moeten komen. Ik zou dat als buurt wel direct afkaarten ipv wachten op een ooit ''plan Hubo''? Bezoekers aan het centrum gaan echt niet in de parkeergarage maar nemen een vergunde plek en dan is er mot
Nathan — 06 sep 2019
@anoniemhesje
Omdat in deze straat zo dicht bij het centrum veel woningen staan, meer dan andere straten.
Ook omdat dit een aanrijstraat is voor veel winkelend publiek en daarvoor een paar andere terreinen zijn ingericht.
Marco ebbers — 06 sep 2019
32 woningen....... als dat maar goed gaat
Lichtgeel hesje — 06 sep 2019
Vraag: Wat is de logica om de gehele Oude Almeloseweg (dus vanaf de Prins Bernhardlaan) in te richten voor uitsluitend vergunninghouders, of wordt hier alvast een voorschot genomen door de Gemeente om meer straten in Borne uitsluitend in te richten voor vergunninghouders? Deze vergunningen brengen namelijk geld op, iets wat de Gemeente wel goed kan gebruiken.

Hachelijk avontuur koe in Zenderen

Maandagavond is een koe in Zenderen in de sloot beland. Het dier kwam blijkbaar iets te dicht...
08-08-2022

Zeldzame ‘prop’ doodt vele vissen in Bornse Beek

In deze tijd van het jaar hebben vissen het in openbaar water traditioneel moeilijk. Door lage...
08-08-2022

Scooter geschept op Hoofdstraat Zenderen

Op de Hoofdstraat in Zenderen vond woensdagavond een aanrijding plaats tussen een scooter en een...
03-08-2022

En wéér rijden de vrachtwagens naar Opole

Op vrijdagavond 4 maart vertrok de eerste volle vrachtwagen met hulpgoederen vanuit Hertme naar...
29-07-2022

Verkeersboete definitief in de prullenbak

De boete die Bornenaar Ruud Leliefeld en Enschedeër Sven Hof om de oren kregen nadat ze...
29-07-2022

Burgemeester Pierik wil verkeersboete van tafel

Naar aanleiding van het bericht op BorneBoeit over Bornenaar Ruud Leliefeld, die een forse...
28-07-2022