Zonnepanelenactie in ’t Oldhof een succes
GEZAMENLIJKE AANPAK LEIDT TOT ZONNEPANELEN OP 16 HUIZEN

Zonnepanelenactie in ’t Oldhof een succes

Donderdag was het tijd voor taart aan de Ambachtstraat 2. Het buurtteam Energie van de wijk ’t Oldhof was naar Borne Energie gekomen om, samen met Miranda Scheffer van Buurkracht en Joris van Dijk van Borne Energie het succes van de zonnepanelenactie te vieren en de actie te evalueren. Naar aanleiding van een buurtbijeenkomst over zonnepanelen hebben zestien huiseigenaren in de wijk besloten om zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast heeft een aantal huiseigenaren wel een offerte gevraagd bij een van de twee geselecteerde installateurs, maar nog geen beslissing genomen. “Dus mogelijk loopt het aantal geplaatste panelen nog op. Al met al betekent dit dat op zes procent van de huizen in de wijk panelen komen.” Volgens Miranda Scheffer, die als buurtbegeleider actief is in heel Twente een heel goede score. “Vooral omdat er in de wijk al diverse adressen zijn waar voor de actie al panelen stonden.”

 

Aanpak

Het buurtteam waar, naast Wout van Oostrom en Bart Schooneman (op de foto) ook Jos Slag en Roelof-Jan Naaktgeboren deel van uitmaken, heeft met de wijkraad ’t Oldhof vorig jaar een informatieavond georganiseerd. “Tijdens deze buurtbijeenkomst in de Oldhofschool, werd informatie gegeven over zonnepanelen door Jos, die zelf al enkele jaren zonnepanelen op zijn dak heeft liggen. Voorafgaand aan de avond waren door het buurtteam twee leveranciers geselecteerd die een goed aanbod konden doen aan geïnteresseerden. De Stichting Borne Energie, die zich inzet voor een energieneutraal Borne, was vanaf het begin betrokken, heeft partijen bij elkaar gebracht en meegeholpen en meegedacht om de actie tot een succes te maken.”

 

Volgende project: isolatie

Naast de constatering dat de actie een succes was, is tijdens de evaluatiebijeenkomst besloten dat het buurtteam gaat kijken naar de mogelijkheden om een actie te houden om inwoners van de wijk te helpen bij het isoleren van hun woning. “Gezien de leeftijd van de woningen in de wijk is er nog veel te winnen. Net als bij de zonnepanelen, is het de bedoeling om te komen tot een aanbod van betrouwbare leveranciers die goede kwaliteit leveren. Waarbij nadrukkelijk gekeken wordt naar bedrijven uit Borne. Deze hebben de voorkeur omdat zo de lijntjes kort kunnen worden gehouden en omdat het voor de hand ligt om het werk aan lokale ondernemers te gunnen.”

 

Warmtebeeldcamera

Maar eerst rondt het buurtteam de zonnepanelenactie af. Daarna gaan ze, in de loop van de herfst aan de slag met het voorbereiden van de isolatieactie. Het is de bedoeling dat er bij bewoners die meer willen weten over het warmteverlies uit hun woning, warmtebeelden worden gemaakt. Zodat een goed beeld wordt verkregen van hoe het best geïsoleerd kan worden. Borne Energie beschikt over een warmtebeeldcamera die voor buurtacties kan worden ingezet.

 

Ook de Stichting Borne Energie is tevreden over de actie. Voor hen was het een experiment om te kijken of een buurtaanpak succes oplevert. “Het streven om samen met huiseigenaren te werken aan energiebesparing is behaald. En een energieneutraal Borne is weer een klein stapje dichterbij.”

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 11 sep 2019
Energie wordt fors duurder de komende jaren omdat we steeds meer en duurder gas tegen harde dollars moeten kopen in het buitenland. Gronings gas was goedkoop en daarom werden er ronduit slechte huizen gebouwd. Zelfs de prijs van hout volgt die gasprijs. Het slimst is dus om je huis hysterisch te isoleren, zodat je weinig of zelfs niet, hoeft te stoken. Hoe is minder belangrijk, maar peperduur wordt alle energie wel, dus overgaan op veel isolatie
Michaela — 10 sep 2019
Ben blij dat er weer 10 kuub klaar ligt voor de aankomende winter. Jij vliegt niet en rijdt geen auto neem ik aan? Toch?
Ruud Steltenpool — 09 sep 2019
Michaela,
Ik begin met de wetenschap (dan pas met politiek), ook als die iets meldt dat mij of anderen niet bevalt. Ik vind bijvoorbeeld vlammetjes ook prachtig, maar wil niet medeplichtig zijn aan een groot deel van de medische problemen, gemiste levensjaren, wereldwijde kaalkap en 1 van de ergste bronnen van verdere (en versnellende) klimaataftakeling. Voor houtstook zijn een heleboel veel betere alternatieven, voor o.a. ademen niet. Het woord "zeuren" doet mij vermoeden dat je kennis over dit onderwerp wel een update kan gebruiken. Op houtrookvrij.nl kun je verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek van vinden.

Die panelen gaan trouwens een stuk langer mee dan eerder gedacht, dus met die 10 jaar zit je wel wat laag en gelukkig verbeteren ze nog steeds. Maar op de composthoop kunnen ze inderdaad helaas nog niet. We kunnen er i.i.g. (in samen met veel andere veranderingen) nog veel tijd mee kopen.
Michaela — 09 sep 2019
Ruud Steltenpool
D66 of Groen(s)Links?
Ik vind mij houtkachel het einde. En op dit moment zit ik in Frankrijk en wat denk je? Juist hier branden ze allemaal en hebben zonnepanelen. Niemand die zeurt. Trouwens na 10 jaar brengen de meeste panelen niet zo veel meer op. Maar het vernietigen van die dingen hoe zit dat eigenlijk milieutechnisch?
Ruud Steltenpool — 07 sep 2019
Topactie!
Nu maar hopen dat die pijp op de foto niet van een hout-/pelletkachel is, want naast dat die een ramp zijn voor gezondheid en klimaat, kunnen ze ook de opbrengst van panelen terugbrengen door een stoflaag.
Ron Hartman — 06 sep 2019
Mooi initiatief. Alvorens de panelen te laten plaatsen, eerst het dak van buiten extra isoleren, want anders gaat gasloos nooit lukken en moeten de zonnepanelen er weer eerst af. 2 vliegen in 1 klap is slim(mer)

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021

Johan Meijer in gesprek met…

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van een nieuw praatprogramma op...
11-04-2021

Vervolg informatie coronavaccinaties huisartsen

De coronavaccins zijn door de huisartsen ontvangen en vanaf maandag 12 april worden de eerste...
10-04-2021

Het kriebelt volop in Borne…

Niets is zo veranderlijk als het weer, luidt het spreekwoord. Want was het eerder deze week al...
04-04-2021

Jonge Hooiberg-bewoners voelen zich thuis

Zaterdag rond de middag zitten de twaalf kersverse bewoners van de nieuwe woonzorgvoorziening De...
03-04-2021