Tegenvaller voor restauratie Oude Kerk
03-10-2019
FUNDERING PREEKSTOEL EIST COMPLEXERE AANPAK

Tegenvaller voor restauratie Oude Kerk

“Dit is een flinke tegenvaller”, zegt Gerie van de Endt, kerkrentmeester. De restauratie van de muurschilderingen, secco’s, en de scheuren in de gewelven van het koor van de eeuwenoude kerk verliepen voorspoedig. De hoge steigers in het voorste gedeelte van de kerk zijn verwijderd. “Nu zou het schip onderhanden genomen worden. ‘Nee’ was het antwoord van de Rijksdienst voor Monumentenzorg, na een grondige inspectie.”

 

De professioneel gereinigde en herstelde secco’s schitteren op de hagelwitte gewelven. Een knap staaltje werk van de restaurateurs Aafje Bouwhuis en Nanon Journée. De scheuren zijn gerepareerd. Je ziet geen barst meer. Met de inzet van vijftien vrijwilligers is het plafond gereinigd. Hierdoor springen de muurschilderingen direct in het oog. Daarom is de teleurstelling over de vertraagde voortgang groot.

 

Fundering complexer

Het blijkt dat de beoogde reparatie van de fundering van de preekstoel niet toereikend is. Eerder vertelde van de Endt: “Bij de restauratie van 1920 is de kansel verplaatst zonder dat er een goed fundament aanwezig was. Door de grote droogte van onder meer vorig jaar is de grond gaan inzakken en trekt de preekstoel de muur naar zich toe. Daardoor wordt de reeds bestaande scheur in de muur steeds groter.”

 

Tussen het koor en het schip bevinden zich op de vloer enkele, metersbrede, stenen balken. Deze moeten verwijderd worden. Er komt een basis van een ijzeren constructie. Daar overheen worden de authentieke stenen balken gelegd. Al met al een hele klus. “In Nederland zijn drie bedrijven daarin gespecialiseerd. Hopelijk slaagt één van drie erin om dit voor de eerste advent gereed te hebben. Wel ligt hierdoor de restauratie van het schip stil. Waardoor de totale restauratie vertraging oploopt.”

 

Oplopende kosten

Ook bevestigt van de Endt dat hiermee de kosten verder oplopen. Onlangs schonk de gemeente Borne € 2250,- Er is een veelvoud aan middelen nodig. De aanvankelijk geschatte kosten bedroeg 200.000 euro. Door deze onverwachte tegenslag zal het benodigde bedrag boven de twee ton uitkomen. Binnenkort worden er herdenkingspenningen uitgegeven om inkomsten te generen voor de herstelwerkzaamheden. Van de Endt verklaart: “Medio november komen er drie verschillende aanbiedingen, van diverse waarden, van de herdenkingsmunten uit. We hopen dat mensen dit een geschikt en origineel cadeau voor Sint-Nicolaas of de Kerstdagen vinden.”

 

Kerstviering

De kerkdiensten worden voorlopig in het Kulturhus gehouden. Maar wat er ook gebeurt, de adventsvieringen zullen in de eigen stemmige omgeving, de Oude Kerk, plaatsvinden. De eerste Kerstviering met op de achtergrond de fraai gerestaureerde muurschilderingen. En hopelijk in 2020: een Kerst in een totaal opgeknapte kerk. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
McHak — 06 okt 2019
2.250,- is dus een duppie per Bornenaar. Niet een kwartje. Of een euro. Ik voel mij misbruikt als Bornenaar.
McHak — 04 okt 2019
Nog een zingevende opmerking aan dit College; deze maand faciliteert ons beoogd bezuinigd Kulturhus “ Zingeving” . Misschien een handreiking aan College, Raad en Gemeenschap om ons nog eens te verdiepen in de betekenis van ons, nu we niet meer diepgaand naar de kerk gaan. Wat geeft u verlichting? Wat geeft u leven? 35 miljoen op ons spaarbankboekje of een leefbare gemeenschap? Wat is leefbaar? 24% bezuiniging? 11% in de boodschappendienst? Of een dik huis in de Bornsche Maten die klimaat neutraal is? Alleen al van de vraag word ik bang van het antwoord. Hoe bang bent u?
McHak — 04 okt 2019
Toch wel knap dat ons Bestuur €2.250,- aan hele euros schenkt aan de IDENTITEIT en enige fysieke herkenbare reliek van Borghende uit de 12e eeuw die vraagt om herstel.

Ruimhartig gezien onze financiële positie als Rutte een paar miljoen in haar meicirculaire mindert in haar rijksbijdrage. Edoch, bestuurlijk BEDROEVEND al er tientallen miljoenen in kas is. Dit College bestuurt niet maar is een kruidenier!

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

De straat is t mooi

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De kers op de taart in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024