Collectief aan de slag met duurzaamheid
EERSTE PROJECT IN WENSINK-ZUID: ZONNEPANELEN

Collectief aan de slag met duurzaamheid

Eigenlijk was het idee om tegelijkertijd met de werkzaamheden voor het waterbeheer in Wensink-Zuid meteen de wijk te gaan verduurzamen, mogelijk met de aanleg van een warmtenet om de woningen ‘van het gas af’ te krijgen. Zo’n integrale en complexe verduurzamingslag bleek echter meer studie en voorbereidingstijd te vergen dan gedacht en in samenspraak met de klankbordgroep in de wijk werd besloten om in ieder geval maar vast te beginnen met de wijk klimaatadaptief te maken en niet te wachten totdat het ei over een warmtenet is gelegd.

 

Om de duurzaamheidsdoelen nu maar allemaal in de ijskast te zetten vonden de bewoners ook weer jammer. De werkgroep Energietransitie Wensink-Zuid besloot wel vast voortvarend verder te gaan met zonnepanelen en isolatie. Frans Spekschate, Rinne Oost en Dave Poort (foto boven) vormen samen met Hans de Vries, Koos van der Rijst, Marianne van den Berg en Michel Oldenhof, het buurtteam dat als eerste de mogelijkheden van zonnepanelen ter hand neemt.

 

Bijeenkomst 16 december

Bij vijf bedrijven zijn inmiddels offertes voor zonnepanelen aangevraagd en op 16 december om 19.30 uur worden in het Twickel college de gunstigste aanbiedingen aan belangstellende wijkbewoners voorgelegd. Het buurtteam wordt daarbij ondersteund door Miranda Scheffer van Buurkracht, analoog aan zoals dat onlangs in de wijk Oldhof is gebeurd. “Normaal gesproken doet vier tot vijf procent van de woningen uiteindelijk mee, is de ervaring van Buurkracht. We hopen dat dit ook in Wensink-Zuid haalbaar is en alles meer is mooi meegenomen.” De wijk telt 900 woningen, waarvan 260 huurwoningen.

 

Duurzame huizen route

Natuurlijk zijn er woningbezitters in Wensink-Zuid die al duurzaamheidsmaatregelen hebben genomen en het buurtteam hoopt dat zij zich zullen opgeven voor de Duurzame huizen route, die op 2 en 9 november landelijk wordt georganiseerd, zodat buurtbewoners van elkaar kunnen leren. Huizenbezitters kunnen zich aanmelden op de website (www.duurzamehuizenroute.nl) en bezoeken worden eveneens via die website gepland. “Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je allerlei ingewikkelde maatregelen hebt genomen en een nul-energie woning of een energieproducerende woning hebt. Je kunt op de website aangeven welke maatregelen je hebt genomen en we moeten immers allemaal ergens beginnen, nietwaar?” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 06 okt 2019
Je bereikt gasloos of hybride niet door zonnepanelen te leggen. Daarmee kun je wel meer stroom verbruiken, maar minder gas gaat alleen door eerst je huis goed te isoleren. Daken omhoog door isolatie aan de buitenkant en dan pas zonnepanelen erop. Die daken dikker maken, DAAR moet de gemeente mee helpen. Collectief!
Paul Cohn — 06 okt 2019
Normaal gesproken doet vier tot vijf procent van de woningen uiteindelijk mee, is de ervaring van Buurkracht.
Welbions concludeerde in september 2019 dat 28% van de in aanmerking komende woningen in Letterveld meededen aan de actie zonnepanelen, mede dankzij de inzet van "wijkambassadeurs".

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024