Nathalie nu ook op het witte doek
05-02-2020
NATHALIE BAARTMAN SPEELT IN FILM VAN HERMAN FINKERS

Nathalie nu ook op het witte doek

Nathalie Baartman, cabaretière, speelde ooit in haar oudejaarsconference de kantinejuffrouw in een crematorium. De juf die een gember neutrale cake bakte. ‘Die heeft ervaring op dat terrein’, moet Herman Finkers hebben gedacht. Hij bood haar een rol aan in zijn nieuwe film `De beentjes van Sint- Hildegard`. Een dame die een kist aan hem verkoopt. Een debuut voor Baartman.

 

In deze `Twèentstalige speulfilm hebt Herman Finkers, Johanna ter Steege en Daphne Bunskoek heufdrollen. De regie en productie bint van de haand van Johan Nijenhuis`. Herman Finkers schreef het scenario. Het verhaal is gebaseerd op de Tsjechische film Teorie tygra. De crew bestaat volledig uit Twents sprekende acteurs. “Het eerste doel is overigens niet om een Twentse film te maken maar een goede film die landelijk werkt”, weet regisseur Johan Nijenhuis te melden. Daarbij vindt hij Twents een prachtige acteertaal. “Het zijn vooral de kleine woordjes, fijne uitdrukkingen en de rake beeldspraak. En de stilte tussen de zinnen. Het mooiste van het Twents is wat er níet wordt gezegd. Het leuke van film is dat iemand ‘joa joa’ kan zeggen.” Maar Nijenhuis kan in beeld brengen dat hij ‘nee’ bedoelt.

 

De film moet landelijk gaan scoren en wordt dan ook ondertiteld. ‘De Beentjes’ is een hervertelling van een Tsjechisch script over Gedda (gespeeld door Johanna ter Steege) die ongelooflijk veel houdt van haar man Jan (Herman Finkers). Ze houdt zóveel van hem, dat hij het er benauwd wat krijgt. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan zulke rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. De vraag komt naar boven: hoeveel liefde is te veel liefde?

 

Acteren is toch anders

Nathalie blijft bescheiden als zij over haar rol in deze film praat. De scene met haar en Finkers duurt slechts enkele minuten. “Maar leuk was het wel”, vertelt Nathalie enthousiast. “Heel anders dan als ik een voorstelling geef. Het was één dag draaien. In het najaar tussen mijn voorstellingen door. Hier in Twente en in onze eigen streektaal. Enige improvisatie was mogelijk. Een geruststelling voor diegene die het Twents dialect niet machtig is: de film is ondertiteld. Op de set werd wel het typische filmjargon gebruikt. Acteren is toch anders. Het was leuk om dit een keer mee te maken. Maar ik ben een cabaretière. Het directe contact met het publiek vind ik heerlijk.”

 

Momenteel is ze volop bezig met de voorbereiding van haar voorstelling `Vrij en wij` op 18 april in het Kulturhus in Borne. Hierin verwerkt ze Bornse, persoonlijke verhalen over vrede en oorlog van nu en toen, ruzie en harmonie, over vrij zijn of opgesloten. Ze mengt dit met haar eigen blik op vrede en vrijheid. Volop zang, taal en humor. (YD)

 

De film De beentjes van Sint- Hildegard gaat op 12 februari in Twentse première in het Kinepolis in Enschede. En is vanaf 13 februari in diverse bioscopen te zien.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Toch nog twee voorstellingen in Hertme

Op 23 augustus verzorgt het Ricciotti ensemble in Openluchttheater Hertme een zomerconcert in...
10-08-2020

Double6 zingt in Central Park van Twente

Het is zondagavond, even na zevenen. De ondergaande zon schittert door het fraaie groen van...
09-08-2020

Oer-sculpturen van Lara Vos

Terwijl buiten de temperatuur stijgt, richt beeldend kunstenares Lara Vos binnen in Het...
01-08-2020

Oude Kerk open in augustus

In de maand augustus is de Oude Kerk op woensdag van 12.00 tot 14.00 uur te bezichtigen. Niet...
30-07-2020

Macbeth op houtzagerij Twickel

Rotaryclub Delden-Borne draagt de cultuursector een warm hart toe en biedt theatergroep...
29-07-2020

Aftrap Borns Textiel Collectief

Binnen de regio Twente is anderhalf jaar geleden het idee geboren om een langlopend Twents...
09-07-2020