Herstel Oude Kerk in volle gang
07-02-2020
STRAKKE PLANNING OM OPEN DAG OP 28 MAART MOGELIJK TE MAKEN

Herstel Oude Kerk in volle gang

De funderingsrestauratie van de preekstoel in de Oude Kerk in Borne is bijna gereed. Drie dagen hebben ambachtslieden van een bedrijf uit Den Haag gewerkt aan het verstevigen van de fundering en het voorkomen van het wegzakken van het monumentale bouwwerk. Het bedrijf is gespecialiseerd in restauraties van monumenten. Het is een veel voorkomend probleem. “Vooral in het westen van het land”, weet Gerrie van der Endt, voorzitter van het College van kerkrentmeesters, te melden.

 

“Er zijn metalen pijlers en dwarsbalken bij de drempels, tussen het koor en het schip, geplaatst”, legt Van der Endt uit. “Deze zijn tot op een harde onderlaag met een hydraulische slag aangebracht. Tot daar waar geen grondwater meer zit. Het vermoeden is dat de verzakking van de fundering met het lage grondwater te maken heeft. Door de steeds drogere zomers zakt het grondwaterpeil drastisch. Het drainagesysteem dat rondom de kerk ligt, zou wellicht beter gebruikt kunnen worden om water tot de grond toe te laten”.

 

Grondwaterpeil

Onlangs is achter de kerk een buis aangebracht om permanent het grondwaterpeil te meten. Ieder uur wordt het grondwaterpeil geregistreerd. Een ingenieursbureau monitort de stand. De werkzaamheden van de restauratie zijn in augustus gestart. Een groots project waar Van der Endt al anderhalf jaar als projectleider mee bezig is. De grootse aanpak van het herstel van de fundering tussen het koor en het schip was niet voorzien. Wel die van de preekstoel.

 

Planning

Vanaf 19 januari vinden de kerkdiensten weer in het Kulturhus plaats. Men streeft ernaar dat 22 maart de klus is geklaard. Vanaf 29 maart vinden de kerkdiensten weer plaats in eigen huis. Enige haast is dus geboden. Op 3 april staat de officiële opening 'Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding in Borne' in de Oude Kerk gepland.

 

Veel vrijwilligers helpen mee met het reinigen van de gewelven van het schip. Inmiddels zijn de twee restaurateurs Aafje Bouwhuis en Nanon Journée weer gestart met het herstel van de enorme scheuren in muren en plafond. De volgende stap is het herstel van de eeuwenoude op kalk geschilderde secco’s (de muurschilderingen). Hierbij ligt de nadruk op het conserveren van historisch materiaal voor het behoud van het cultureel erfgoed. In augustus vorig jaar berichtten wij al over de start van de restauratie met hetzelfde procedé bij het koor.

 

Een tegenvaller is de uitval van de verwarmingsketels en de vloerverwarming. “Maar dat kun je ook onder de normale vervanging scharen”, verdedigt Van der Endt. De kerkrentmeester is niet ontevreden over de inkomsten voor de benodigde kostendekking. “Er is 175.000 euro nodig om het gehele project te bekostigen. Dit is exclusief de vervanging van de verwarming. Er worden tevens mediavoorzieningen aangebracht zodat de kerk ook een multifunctioneel gebruik krijgt. We hebben nu 155.000 euro aan subsidies, donaties en andere giften binnengehaald. Althans dat zijn de toezeggingen. Tot nu toe zijn we heel tevreden over het verloop van de restauratie.” De inschatting is dat de kerk op 28 maart haar deuren opent voor iedereen die het bijzondere gerestaureerde pareltje van cultureel erfgoed in Borne wil bewonderen. (YD)

 

foto's interieur: © Gerie van der Endt

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
w.g.kub — 08 feb 2020
een bedrijf uit den haag ?!!!!!!!!!!!

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024