Leerlingen in actie tegen gedrag weggebruikers
LID LEERLINGENRAAD ST. STEPHANUS KAART PROBLEEM AAN BIJ BURGEMEESTER

Leerlingen in actie tegen gedrag weggebruikers

Toen Maud, lid van het juniorteam (leerlingenraad red.) van de St.Stephanusschool in Zenderen, bij de burgemeester aanschoof voor het ontbijt zag ze haar kans schoon. De verkeerssituatie in Zenderen is voor de schoolkinderen heel gevaarlijk en het gedrag van medeweggebruikers is onacceptabel!

 

Wanneer de school ’s ochtends bijna gaat beginnen staan er verkeersbrigadiers, ouders en leerlingen, bij de voetgangerslichten in de Hoofdstraat. Zij begeleiden de leerlingen bij het oversteken. Ouders staan op de straat en juniorbrigadiers uit groep 7 en 8 staan dan op het fietspad. En dan gebeurt het: nog even extra gas geven, heel dichtbij pas op de rem, schelden, je kunt het zo gek niet noemen of het overkomt de (jeugd)brigadiers. Daar moest wat aan gedaan worden.

 

Flyeren 

Het verhaal van Maud heeft resultaat! Dinsdagmorgen zijn leerlingen uit de bovenbouw van kwart over acht tot bijna negen uur aan het flyeren gegaan. Automobilisten krijgen te lezen dat zij zich zorgen maken over hun vriendjes en zichzelf. Op een nette manier wordt middels de flyer gevraagd om ook echt te stoppen als het verkeerslicht op rood staat of als de brigadiers aangeven dat er kinderen oversteken. De automobilisten doen een raampje open en pakken de flyer aan.

 

Door rood licht

Maar zelfs nu, met een agent en twee Boa’s zichtbaar aanwezig, wordt er nog door het rode licht gereden. De kentekens van deze voertuigen worden genoteerd… Ook staat men met de auto te wachten op de afgekruiste wegvlakken bij de ingang van de Sint Stephanusstraat en de ingangen van het benzinestation. Opvallend veel automobilisten zijn op de een of andere manier ook nog met hun telefoon in de weer.

 

Vervolg

Wanneer het hele gezelschap weer binnen is, wordt er nagepraat over de actie. Julia vertelt nog eens in het kort wat er allemaal gebeurt bij de oversteek. Dan blijkt dat ook veel fietsers zich niet aan de regels houden en desnoods via de stoep de brigadiers omzeilen. Ook de oversteek van de Albergerweg wordt door de kinderen gevaarlijk gevonden. Natuurlijk heeft het juniorteam ook over oplossingen nagedacht. Zo zijn een flitspaal, slagbomen, een tunnel of brug en zebra’s met lichtjes de revue gepasseerd. Herman Horsthuis, de beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer van de gemeente Borne, noteert al deze voorstellen. Natuurlijk zijn ze niet allemaal even reëel, en omdat het een provinciale weg is moet dit met de provincie overlegd worden. Afgesproken wordt, dat misdragingen van weggebruikers gemeld blijven worden. Ook wordt bekeken of er in het najaar nogmaals een soortgelijke actie gaat komen. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Goed heiligman — 11 feb 2020
Handen in de zakken politiek ! Het idee is goed .. Nu de uitvoering ervan iets beter op beeld zetten .
Henk Hoek — 11 feb 2020
Wat een goede actie van de schoolkinderen in Zenderen en hoe mooi is het te lezen dat de BOA's van Borne hun afspraak met de Werkgroep Verkeer en Veiligheid Zenderen nakomen zoals in een gezamenlijk overleg in december afgelopen jaar is overeen gekomen. De belofte van de BOA's was in februari eens extra toezicht te houden bij de oversteek van de schoolkinderen op de Hoofdstraat.
Ook het noemen van de oversteek ˜t Stegehuis / Albergerweg / Prinsenweg wordt genoemd, prima, deze oversteek is zelfs nog gevaarlijker dan de Hoofdstraat.
De Werkgroep Verkeer en Veiligheidheid Zenderen heeft deze gevaarlijke oversteek reeds met de Provincie Overijssel bekeken en doorgesproken, ook over enventuele maatregelen welke nu ook door de schoolkinderen worden gemeld. De Provincie is momenteel hierover in overleg. Wordt vervolgd.
Lichtgeel hesje — 11 feb 2020
Zo te lezen hebben deze weggebruikers dus weer vrij spel tot het najaar. Niet te geloven; zet er maar een paar dagen een agent neer met een laser gun en een motoragent! Kwestie van lik op stuk beleid in plaats van de ambtelijke weg die nu kennelijk wordt gekozen met overleg op 'hoog' niveau....

RK Kerk Zenderen eert jubilarissen

Aan het einde van de Eucharistieviering zondagmorgen in de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen...
22-11-2020

Vermakelijke ‘Alles is anders’ in première

Zou het kunnen? Dat was de afgelopen maanden voortdurend de vraag bij Karin Nijhof van het...
20-11-2020

'Had ik maar bij jullie aangeklopt'

Vandaag is het precies 76 jaar geleden dat de Engelsman Jimmy Taylor, hangende aan zijn...
19-11-2020

Verkeersregelaars bij spoor toch niet wegbezuinigd

Begin oktober informeerde het college van B en W de gemeenteraad over de voortgang van de in...
18-11-2020

Zonnepark op de Elhorst-Vloedbelt

Naast een mestverwerkingsinstallatie, waarvoor de Raad van State onlangs het definitieve groene...
16-11-2020

Tegenstanders stappen uit participatieproces...

Vertegenwoordigers van de actiegroepen ‘Geenwindmolensbijwoonwijken’ en...
15-11-2020