Uitrit of gelijkwaardige kruising?
09-03-2020
ONDUIDELIJKHEID OPGELOST

Uitrit of gelijkwaardige kruising?

De uitweg van ’t Dijkhuis op de Bekenhorst is vorige week aangepast. Dat gebeurde op aanraden van rijschoolhouder Harm Hoek. “Als ik er met leerlingen langs kwam, dan ontstond er vaak een discussie over wie er voorrang had.”

 

Is het nu een gelijkwaardige kruising of een uitrit? Hoek zocht het uit en kwam tot de conclusie dat de weginrichting suggereerde dat het om een gelijkwaardige kruising ging, terwijl dat niet de bedoeling was. Hij trok aan de bel bij de gemeente.

 

Aanpassingen

“Hij had een punt”, vond Herman Horsthuis van de gemeente. En dus werd de situatie aangepast, zodanig dat de stoep op de Bekenhorst lijkt door te lopen (foto in de tekst). “Er bestaan richtlijnen voor weginrichtingen en het was gewoon niet uitgevoerd zoals we het wilden hebben. Dat kan gebeuren, helaas. Tot op heden zijn er geen ongelukken gebeurd bij de uitrit, maar de situatie moet duidelijk zijn om conflicten te voorkomen.”

 

Met dubbele grijze klinkers en een doorlopende trottoirband is het euvel verholpen en zou het voor weggebruikers duidelijker moeten zijn dat er sprake is van een uitrit en niet van een gelijkwaardige kruising. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Wim Geul — 10 mrt 2020
Een vergelijkbare situatie bestaat bij de kruising Europastraat/Wensinkstraat/Jupiterstraat. Het verkeer uit de Wensinkstraat moet ALLE verkeer voorrang verlenen, dus ook het verkeer komend uit de Jupiterstraat dat linksaf wil slaan. Dit gebeurt echter zelden of nooit.
Ron Hartman — 10 mrt 2020
Belangrijkst is dus of je rijdend op doorgaande wegen, in 1 oogopslag helder hebt of de auto uit een uitrit of gelijke weg komt. Anders krijg je onzekere situaties en zeker als je niet bekend bent. De uitrit zelf is nl voor de verlater daarvan, vaak voldoende helder, maar dus niet voor doorgaand verkeer, zeker als de bestrating ver doorloopt (zoals ook bij de Klippenweg e.a)
Ron Hartman — 09 mrt 2020
Hallo Harm. Weet je dat ik altijd, rijdend over de Grotestraat, geneigd ben om bij mezelf na te gaan of de straat (de Hofte) die voor mijn gevoel een toegangsweg is naar de parkeerterreinen daar, een kruising of een uitrit is. Mijn primaire reactie is altijd weer, om toch maar af te remmen en of anderen dat waarderen? Of een bord duidelijkheid biedt weet ik niet. Het bestuur zal wellicht aanvoeren dat dat niet in het wegenverkeersreglement staat. Een duidelijke belijning voor af en toerit, zou (voor mij) fijn zijn. Ps: ik was voorheen een kilometervreter, maar merk dat ik ouder word en wellicht wat meer visuele steun nodig heb. Herken jij deze situatie?
Rijschool Harm Hoek — 09 mrt 2020
Hallo Ron Hartman,
Zou een bordje met het woord uitrit erop, meer duidelijkheid geven.

Met vriendelijke groet,
Harm Hoek Wq
Beetle — 09 mrt 2020
Wat een uitermate slechte oplossing. De weg van rechts (Dijkhuis) had een sterk remmend effect op de snelheid van voertuigen op de Beekenhorst.
Het was beter geweest om er een gelijkwaardige kruising van te maken. De Beekenhorst nodigt nu nog meer uit om de 30 km te negeren. En wat te denken voor het gevaar van de bejaarde aanwoners. Gemeente draai deze domme maatregel terug en maak er een gelijkwaardige kruising van!
Ron Hartman — 09 mrt 2020
Hulde voor deze correctie. Het blijft echter haast overal - wellicht alleen voor de ouderen - telkens weer discussies opleveren. Is het nou wel.... of niet. Gokken maar en maar weer voorrang geven, of neemt die ander het ten onrechte? Jammer dat je moet nadenken en onzeker wordt? Het kan zo simpel zijn door met een lijntje of minihaaientandjes, zoveel meer duidelijkheid boven de wettelijke regels en borden te bieden? Veilig Verkeer?

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021

‘Grijp die kans, met een hoofdletter G!’

In september 2019 werd bij Angélique Koedijk uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd. Ze...
18-02-2021