Uitrit of gelijkwaardige kruising?
09-03-2020
ONDUIDELIJKHEID OPGELOST

Uitrit of gelijkwaardige kruising?

De uitweg van ’t Dijkhuis op de Bekenhorst is vorige week aangepast. Dat gebeurde op aanraden van rijschoolhouder Harm Hoek. “Als ik er met leerlingen langs kwam, dan ontstond er vaak een discussie over wie er voorrang had.”

 

Is het nu een gelijkwaardige kruising of een uitrit? Hoek zocht het uit en kwam tot de conclusie dat de weginrichting suggereerde dat het om een gelijkwaardige kruising ging, terwijl dat niet de bedoeling was. Hij trok aan de bel bij de gemeente.

 

Aanpassingen

“Hij had een punt”, vond Herman Horsthuis van de gemeente. En dus werd de situatie aangepast, zodanig dat de stoep op de Bekenhorst lijkt door te lopen (foto in de tekst). “Er bestaan richtlijnen voor weginrichtingen en het was gewoon niet uitgevoerd zoals we het wilden hebben. Dat kan gebeuren, helaas. Tot op heden zijn er geen ongelukken gebeurd bij de uitrit, maar de situatie moet duidelijk zijn om conflicten te voorkomen.”

 

Met dubbele grijze klinkers en een doorlopende trottoirband is het euvel verholpen en zou het voor weggebruikers duidelijker moeten zijn dat er sprake is van een uitrit en niet van een gelijkwaardige kruising. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Wim Geul — 10 mrt 2020
Een vergelijkbare situatie bestaat bij de kruising Europastraat/Wensinkstraat/Jupiterstraat. Het verkeer uit de Wensinkstraat moet ALLE verkeer voorrang verlenen, dus ook het verkeer komend uit de Jupiterstraat dat linksaf wil slaan. Dit gebeurt echter zelden of nooit.
Ron Hartman — 10 mrt 2020
Belangrijkst is dus of je rijdend op doorgaande wegen, in 1 oogopslag helder hebt of de auto uit een uitrit of gelijke weg komt. Anders krijg je onzekere situaties en zeker als je niet bekend bent. De uitrit zelf is nl voor de verlater daarvan, vaak voldoende helder, maar dus niet voor doorgaand verkeer, zeker als de bestrating ver doorloopt (zoals ook bij de Klippenweg e.a)
Ron Hartman — 09 mrt 2020
Hallo Harm. Weet je dat ik altijd, rijdend over de Grotestraat, geneigd ben om bij mezelf na te gaan of de straat (de Hofte) die voor mijn gevoel een toegangsweg is naar de parkeerterreinen daar, een kruising of een uitrit is. Mijn primaire reactie is altijd weer, om toch maar af te remmen en of anderen dat waarderen? Of een bord duidelijkheid biedt weet ik niet. Het bestuur zal wellicht aanvoeren dat dat niet in het wegenverkeersreglement staat. Een duidelijke belijning voor af en toerit, zou (voor mij) fijn zijn. Ps: ik was voorheen een kilometervreter, maar merk dat ik ouder word en wellicht wat meer visuele steun nodig heb. Herken jij deze situatie?
Rijschool Harm Hoek — 09 mrt 2020
Hallo Ron Hartman,
Zou een bordje met het woord uitrit erop, meer duidelijkheid geven.

Met vriendelijke groet,
Harm Hoek Wq
Beetle — 09 mrt 2020
Wat een uitermate slechte oplossing. De weg van rechts (Dijkhuis) had een sterk remmend effect op de snelheid van voertuigen op de Beekenhorst.
Het was beter geweest om er een gelijkwaardige kruising van te maken. De Beekenhorst nodigt nu nog meer uit om de 30 km te negeren. En wat te denken voor het gevaar van de bejaarde aanwoners. Gemeente draai deze domme maatregel terug en maak er een gelijkwaardige kruising van!
Ron Hartman — 09 mrt 2020
Hulde voor deze correctie. Het blijft echter haast overal - wellicht alleen voor de ouderen - telkens weer discussies opleveren. Is het nou wel.... of niet. Gokken maar en maar weer voorrang geven, of neemt die ander het ten onrechte? Jammer dat je moet nadenken en onzeker wordt? Het kan zo simpel zijn door met een lijntje of minihaaientandjes, zoveel meer duidelijkheid boven de wettelijke regels en borden te bieden? Veilig Verkeer?

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024

Aanrijding bij spoorwegovergang Azelosestraat

Bij de spoorwegovergang op de Azelosestraat is een aanrijding met een persoon geweest. De NS...
10-04-2024