Commotie over WOZ onderschat
‘COMMUNICATIE HAD ACHTERAF BETER GEKUND’

Commotie over WOZ onderschat

“Achteraf was het verstandig geweest de gemeenteraad eerder te informeren over de verandering in de berekening van de WOZ-waarde door het GBTwente”, gaf wethouder Herman Mulder toe naar aanleiding van vragen van Mieke Visser (SP). Ook het GBTwente zou geschrokken zijn door de commotie die er is ontstaan en neemt deze ervaring mee als men ook in andere gemeenten aan de slag gaat om voor 2022 over te gaan naar de wettelijk verplichte meetmethode om te rekenen op basis van oppervlakte in plaats van op inhoud.

 

Andere meetmethode

Op zich heeft deze andere meetmethode geen effect op de waardebepaling, maar de combinatie van de veranderde methode met het beter in beeld hebben van vergunningsvrije bouwwerken én de flinke OZB-verhoging dit jaar hebben de nodige emoties opgeroepen. Door ontwikkelingen op de woningmarkt zijn huizen over het algemeen meer waard geworden. In Borne gemiddeld een stijging van 6,7 procent. De OZB verhoging moet daardoor naar beneden bijgesteld worden, omdat de gemeente niet mag profiteren van de gestegen marktprijzen. Dat geldt overigens niet voor allerlei andere heffingen (onder andere waterschapsbelasting) die over de WOZ-waarde berekend wordt.

 

Individueel kan er met name door het ontdekken van dakkapellen, schuurtjes, carports en dergelijke een relatief hogere WOZ-waarde vastgesteld zijn, dan alleen op grond van het feit dat de huizenprijzen op de markt stijgen. En dat kwam net een beetje ongelukkig uit, vlak na de aankondiging dat de OZB in Borne behoorlijk verhoogd moet worden om ambities waar te kunnen maken. Met de nodige verwarring en emotie tot gevolg.

 

Vragen van de SP

De SP vond het vreemd dat de gemeenteraad niet was geïnformeerd dat Borne als pilotgemeente als eerste over zou gaan naar de nieuwe methodiek. De partij wilde er in de gemeenteraad over spreken, maar kreeg het onderwerp niet geagendeerd, omdat de meerderheid van de gemeenteraad het blokkeerde. Middels het ongebruikelijke beroep op het zogenaamde ‘artikel 41’ lukte het alsnog. Dinsdagavond diende de SP een motie in om het pilotproject in Borne goed te evalueren en daarbij de gevolgen en de communicatie mee te nemen. Er zou voortaan ook beter met Raad en inwoners gecommuniceerd moeten worden.

 

Daar kon de rest van de gemeenteraad ook wel achter staan, hoewel het nog wat ongemakkelijk was om het eerder blokkeren van het bespreekpunt en het steunen van de motie met elkaar te kunnen rijmen. Het kwam erop neer dat men niet had gewild dat er maar te pas en te onpas allerlei onderwerpen geagendeerd worden op een toch al drukke raadsagenda. Er waren ook wel wat opmerkingen over het door de SP door elkaar halen van meetmethode en het beter in beeld hebben van aan- en bijbouw in relatie tot de OZB. Maar evalueren en beter communiceren in het vervolg, daar kon iedereen zich wel in vinden. (AJ)

 

Lees ook onze eerdere verslaggeving:

De complexe materie van de WOZ

SP krijgt niet de gewenste discussie WOZ

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 13 mrt 2020
@hesje. Het team van wc eend zoals jij stelt, denk ik soms heel naief, vaart blind op de voorleggers en het beleid van een paar ambtenaren. Sinds het wegjagen van Ir Kleinenberg, zijn er veel incompetente ambtenaren in de organisatie gekomen en na een voor hen aangenaam verpozen, vaak verkast naar een nog comfortabeler positie. Ik verwijt het bestuur niet dat ze kennis en kunde missen, maar WEL dat ze die niet in huis haalden. Beter 1 goeie, dan 3 halfwas. Tja, je krijgt wat je erin stopt. Slechte voorleggers waarin slechte voorstellen, serieus tot politieke keus worden gemaakt. Mogelijk zelfs op verzoek van invloedrijken?? Amateurisme door ale geledingen ten gevolge van een bedrijf dat al heel lang niet in control is. Waar blijft die toegezegde bedrijfsmatige directeur? En wordt dat weer gewoon een no nonsense civiel techneut met bewezen kennis, kunde en ervaring?
Toon Peters — 12 mrt 2020
De gehele oppositie heeft tegen de begroting en de forse OZB verhoging gestemd.
@Hans, was de informatie over de nieuwe meetmethode WOZ en de effecten daarvan wel bekend geweest, hadden coalitiepartijen wellicht (je weet maar nooit) iets gedaan aan die OZB verhoging.
Lichtgeel hesje — 12 mrt 2020
@Ron: begrijp wat je bedoelt, maar de drie Coalitiepartijen zullen vanwege partij-politieke dan wel vanwege meer persoonlijke belangen, de overige partijen in de Raad niet bij de hand (willen) nemen. De kans is dan namelijk aanwezig dat hiermee het eigen College- en/of Coalitie-akkoord wellicht onderuitgehaald wordt gehaald, en dat willen wij van WC-eend niet laten gebeuren ...
Lichtgeel hesje — 12 mrt 2020
@Josephine: In het artikel op BB van 27/1 staat dat er ook in het algemeen wordt gekeken naar wat een soortgelijke woning in dezelfde straat ‘doet’ op de markt. Dit is kennelijk bij u niet gebeurd. Zou dan ook bezwaar maken tegen deze WOZ-waarde en de gebruikte referentiewoning, waarbij u duidelijk de verschillen met deze afwijkende referentiewoning aangeeft.
Ron Hartman@xs4all.nl — 11 mrt 2020
Volgend jaar komt ook het voorschot voor het legen van de Otto erbij. En....... dit was nog maar de helft van de WOZ verhoging voor het sportpaleis? Volgend jaar de rest? Kom eens uit dat presidentiele kamertje. Neem de Raad bij de hand en schets de echte gevolgen voor de burgers ipv vooral naar de begroting te kijken waar zeker nog fors in geschrapt kan worden.
Suggestie? Wissel eens vaker standpunten uit. Durf in discussie te gaan. Hier dus.
Josephine — 11 mrt 2020
Wij kregen ook een veel hogere WOZ waardering. Protest aangetekend. Wordt inderdaad gekeken naar carport, dakkapel (Die er al op zat toen het huis in 1986... werd gebouwd) maar ook de verkoopprijzen van huizen in de buurt. En dat blijken dan huizen te zijn zoals bv vrijstaande! Dat is niet wat wij hebben! Wij hebben de verkoop aangehaald van een huis in dezelfde rij als die van ons... werd zo vd kaart geveegd. En oh ja: ons protest werd afgewezen.
Lichtgeel hesje — 11 mrt 2020
Enige inhoudelijke zelfreflectie is de meerderheid van deze Raad kennelijk meer dan vreemd, als men met droge ogen meent de effecten van een dergelijk besluit niet te moeten agenderen, maar te moeten blokkeren. Dit deel van de Raad kan dan ook beter het voorbeeld van de vertrekkende Wethouder per direct volgen. Enig inlevingsvermogen in eigen-woningbezitters is er niet, want wij van WC-eend doen immers alles in het belang van de Bornse samenleving. Keep on dreaming.....
Ruud Boers — 11 mrt 2020
De mond val je open werkelijk waar.
Wat een kleuterschool moet ik is doen op mijn werk.
Wat een gepruts.
Een verhoging van precies 30% door geknoeid achterstand geen info en ambitieus gedrag echt om trots op te zijn.
Gooi alles op een bult en laat het zijn gang gaan kijken wat het wordt.
Over op de order van de dag.
Pfff
Hans — 11 mrt 2020
Automatisch woorden aanvullen blijft een crime...rectaal moet natuurlijk zijn ‘raad’....
Hans — 11 mrt 2020
En ik maar denken dat het hier gaat over de commotie onder de huizenbezitters zoals ondergetekende: een stijging van de WOZ-waarde van 27,3%! Maar nee, de leden van rectaal zijn gepikeerd over het uitblijven van info...pfff....

Intrekken bij Kulturhus lijkt (nog steeds)...

Eén van de grote projecten waar de gemeente Borne voor staat is de huisvesting van de...
23-02-2021

Keuzes zijn nu echt aanstaande

“Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en dat is over het algemeen niet de meest...
23-02-2021

Nog 2,5 ton beschikbaar voor coronakosten 2021

Het college van burgemeester en wethouders zal aan de raad voorstellen om de van het Rijk...
11-02-2021

Concept ontwerpen Europastraat

Zoals bekend wordt de Europastraat opnieuw ingericht. In april konden omwonenden en gebruikers...
03-02-2021

Azc moet zo snel mogelijk plat

Een aangenomen amendement van de coalitiepartijen CDA, GB90 en Borne-Nu roept op om zo snel...
02-02-2021

Mogelijk toch vierde fase Bornsche Maten

De provincie Overijssel wil serieus werk maken van versneld woningen bouwen om de druk op de...
28-01-2021