De gevolgen van Corona
12-03-2020
BORNE, HERTME EN ZENDEREN IN DE BAN VAN HET VIRUS

De gevolgen van Corona

De gevolgen van het coronavirus worden steeds meer duidelijk. Sinds het kabinet verregaande maatregelen aankondigde om het virus de baas te worden, vindt er overal naarstig overleg plaats over de wijze waarop de samenleving met de gevolgen ervan dient om te gaan. Evenementen worden verplaatst, de sport ligt stil en bijeenkomsten worden gecanceld. Op deze pagina houden wij u de komende tijd op de hoogte van de ontwikkelingen hieromtrent en de stappen die in Borne, Hertme en Zenderen daartoe worden gezet.

 

Kerkklokken luiden

Op de woensdagavonden 18 en 25 maart én op 1 april zullen 's avonds van 19.00 tot 19.15 uur de kerkklokken luiden in Borne. Het initiatief van de Raad van Kerken dient als 'een geluid van hoop en troost, waarmee de kerken mensen met elkaar willen verbinden over de grenzen van hun sociaal isolement heen'.

 

Energiewinkel

De deuren van de (tijdelijke) Energiewinkel in het pand van Welbions aan de Stationsstraat 12 in Borne blijven in ieder geval tot en met 6 april gesloten in verband met het coronavirus. Na die datum hopen de wooncoaches van Stichting Duurzaam Thuis Twente weer vragen te beantwoorden van inwoners over subsidie- en financieringsmogelijkheden.

 

Kringloop

Het bestuur van kringloopbedrijf Borne ziet zich genoodzaakt de opening van de nieuwe locatie aan de Ambachtstraat tot nader order uit te stellen. “U weet hoe het werkt: wij zijn afhankelijk van goederen, die bij ons binnenkomen. De herkomst ervan kennen wij niet, zodat niet valt uit te sluiten dat er besmetting aanwezig is. Dit houdt een risico in, dat wij niet kunnen en willen dragen: uw en onze gezondheid is in het geding en daar kunnen we niet voorzichtig genoeg mee zijn. Daarom zijn de kledingcontainers gesloten en verzoeken wij u geen zakken ernaast te plaatsen. Inbreng van goederen is daarom helaas ook niet mogelijk, tevens kunnen wij niets ophalen. Het is een moeilijke beslissing geweest die tot teleurstelling leidt, wij vragen echter om uw begrip hiervoor. Zodra het verantwoord lijkt gaan wij open; wij zullen zo spoedig mogelijk berichten omtrent de datum om u dan van harte welkom te heten.”

 

Crematorium (update)

16 maart 2020 - Gezien de ontwikkelingen en afgekondigde maatregelen rondom het Coronavirus heeft Crematoria Twente in nauw overleg met de Veiligheidsregio Twente aanvullende maatregelen getroffen.

Zo is catering niet meer toegestaan en zal dit ook niet langer worden aangeboden. Verder worden er vanaf dinsdag 16 maart maximaal 30 personen bij een plechtigheid toegelaten. Crematoria Twente heeft faciliteiten om mensen op afstand mee te kunnen laten kijken via een beveiligde livestream en er worden in overleg met de familie opnames van de plechtigheid gemaakt. Ook kunnen families nu in kleine kring afscheid nemen en op een later tijdstip een afscheidsdienst houden met catering. Deze richtlijnen gelden in ieder geval tot en met 6 april. Als er tussentijds wijzigingen optreden, dan wordt dit uiteraard gemeld.

De oorspronkelijk op 28 maart geplande open dag van het vernieuwde crematorium in Enschede is in verband met het coronavirus uitgesteld tot een nader te bepalen datum.

 

Wijkracht Borne en Welzijn Ouderen Borne

Tot en met 6 april zijn Wijkracht Borne en Welzijn Ouderen Borne alleen nog telefonisch (088 945 5722) en per mail (borne@wijkracht.nl en welzijnouderenborne@wijkracht.nl) te bereiken. Alle activiteiten zijn de komende weken geannuleerd en de werkzaamheden zullen zoveel mogelijk vanuit huis worden verricht. Beide organisaties roepen op jong en oud op zich te melden als er vragen zijn of als er op welke manier dan ook hulp wenselijk is. “Zorg goed voor uzelf en indien mogelijk ook voor een ander”, zo klinkt het. “Wij denken graag mee in oplossingen en organiseren daar wenselijk zaken zonder uw veiligheid, die van vrijwilligers en onszelf te schaden.”

 

Beieren Oude Kerk

Tot nader order wordt er door de vrijwilligers van de beier club niet meer gebeierd in de toren van de Oude Kerk op zaterdagmiddagen.

 

Lentekoopzondag

De Lentekoopzondag, die op 22 maart in het centrum van Borne zou worden gehouden, is afgelast. De winkeliers blijven er ondertussen wel alles aan doen hun consument zo goed en veilig mogelijk te bedienen. De hygiënevoorschriften hebben de allerhoogste prioriteit.

 

Palmpasenoptocht

Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen die de overheid zondagmiddag heeft afgekondigd en die tot en met 6 april gelden, heeft het bestuur van Stichting Folkloregroep Borne besloten de Palmpasenoptocht die gepland stond voor zondag 5 april, af te gelasten.

 

Kulturhus

Met onmiddellijke ingang is het Kulturhus dicht voor publiek. Dat betekent ook dat de komende periode de muzieklessen stilgelegd worden, de bibliotheek gesloten is, er geen horeca is en gereserveerde ruimten gecanceld worden.

 

Buurtbussen

Het bestuur van de Buurtbusvereniging Borne heeft besloten om met directe ingang tijdelijk te stoppen met het rijden van de buurtbus in Borne. Als argument hiervoor noemt zij het volgende: "Wij werken met een kwetsbare groep vrijwilligers van 65+ en het grootste deel van onze klanten zijn scholieren en deze gaan de komende weken niet naar school."

 

Zwembad

Naar aanleiding van het directe besluit van de Rijksoverheid op 15 maart zijn alle activiteiten per direct stilgelegd en zal het zwembad sluiten t/m 6 april 2020. Laco volgt uiteraard de landelijke richtlijnen van de overheid hierin ten behoeve van de volksgezondheid. Laco wil op voorhand al aangeven aan haar gasten met een doorlopende abonnementsvormen dat Laco voor deze periode van sluiting een compensatie zal aanbieden. Hierover wordt men later geinformeerd.

 

Bornse Synagoge
Alle activiteiten die de komende weken in de Bornse Synagoge zouden plaatsvinden zijn vooralsnog afgelast. Dit betekent onder meer dat de expositie van Jorien Stel, het concert van Marinka Wijnands en Han Schokker met gedichten van Stevine Groenen en de lezing van Astrid Vroemisse niet doorgaan.

 

Bevrijdingsfeesten

De festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid die tot en met 3 april in Borne zouden plaatsvinden zijn vooralsnog uitgesteld. Tot deze beslissing kwam de organisatie vrijdagmorgen in het overleg met de gemeente Borne. Of ze op een later moment alsnog zullen plaatsvinden zal over een week duidelijk worden. "We lassen nu een adempauze in om alle consequenties van uitstel en afgelasting goed in kaart te kunnen brengen", aldus het persbericht.

 

Tocht langs monumenten

De hardloop- en wandeltocht in het kader van 75 jaar Vrijheid op 29 maart, georganiseerd door TV Trios, gaat niet door.

 

ABOB

Het Bestuur van de ABOB deelt mede dat tot 1 april alle activiteiten zijn afgelast.
Deze zijn: maandag 16 maart in de Stefans-Hof inschrijfmorgen voor de jaarlijkse
voorjaarsbustocht, donderdagavond 19 maart: ontspanningsavond in het Kulturhus, vrijdagmiddag 27 maart: ALV (algemene ledenvergadering) in de Stefans-Hof.
 

Borne op z'n Best

Borne op z'n Best, dat op zondag 19 april zou plaatsvinden, slaat een jaartje over. "Het is onverantwoord om onder deze omstandigheden een evenement op poten zetten, waar normaliter ruim 30.000 mensen op afkomen", zo klinkt het. De eerstvolgende editie van Borne op z'n Best is op zondag 18 april 2021.

 

Wereldwinkel

Ook de officiële heropening en receptie van de vernieuwde Wereldwinkel op 21 maart is afgelast; de winkel is intussen wel geopend. Op 16 maart heeft het bestuur van de Wereldwinkel besloten de winkel voorlopig te sluiten.

 

Museum Bussemakerhuis

De directie heeft in samenspraak met het bestuur besloten het museum voorlopig tot eind maart te sluiten.

 

Kerkdiensten

Tot en met 29 maart worden er geen kerkdiensten gehouden in de Oude Kerk (Kulturhus), Het Dijkhuis, de St. Stephanuskerk in Borne, de RK Kerk in Zenderen en de H. Stephanus in Hertme. Ook de vieringen van de Theresiagemeenschap zijn geannuleerd.

 

Oorlogsveteraan Fred Nachbaur

BorneBoeit heeft, in samenspraak met de organisatie van de bevrijdingsfeesten, besloten dat het in de huidige omstandigheden onverantwoord is de bijna 95-jarige veteraan Fred Nachbaur uit Canada te laten overkomen voor de viering van 75 jaar Bevrijding. Een bericht dat in Ottawa teleurstelling gaf maar ook op begrip kon rekenen. We hopen dat het mogelijk is de man, die als eerste van het Dorsetregiment Borne op 3 april 1945 binnenliep, op een later tijdstip alsnog in Borne te kunnen begroeten.

 

Heemkundevereniging

De lezing 'Boerderijen in Twente' op 18 maart gaat niet door. De expositie 'Borne, 301 dagen na D-day', die in de maand mei in de aula van 't Dijkhuis zou worden getoond zal waarschijnlijk verplaatst worden naar juni.
 

Dorpsraad Zenderen

De bijeenkomst van de Dorpsraad Zenderen donderdagavond, inclusief de ondertekening van het convenant, gaat niet door. Dit vanwege de richtlijn, die voor het hele land is uitgeroepen om zo weinig mogelijk in grotere groepen bijeen te komen, maar ook vanwege het feit, dat de burgemeester op elk moment kan worden opgeroepen voor crisisberaad. Er wordt alvast gekeken naar een nieuwe datum.

 

Borne Schoon

De landelijke opschoondag op 21 maart wordt verplaatst naar een tijdstip later in het jaar. In Borne heeft men het advies gevolgd en besloten de activiteiten op 21 maart niet door te laten gaan.

 

NLDoet

Aanstaande zaterdag zouden er diverse acties plaatsvinden in het kader van het landelijk georganiseerde NLDoet. Het Oranje Fonds heeft echter geadviseerd om vanwege het coronavirus de activiteiten af te blazen. In Borne heeft in ieder geval de Kloostergaarde laten weten de handen zaterdag niet uit de mouwen te steken. Ook het onderhoud aan de HOP in Hertme én het hertenkampje aan de Spechtstraat gaan voorlopig niet door.

 

Sport

De KNVB schort alle wedstrijden op tot 1 april. Dit geldt ook voor oefenwedstrijden. Bij RKSVNEO zullen er in ieder geval deze week geen trainingen plaatsvinden en zal het clubhuis gesloten zijn. NEO is nog in overleg met overige clubs en verenigingen in de regio wat ze de komende weken gaat doen. Zodra er meer informatie is, zal ze dit zo snel mogelijk delen.


De feest-/jubileumactiviteiten vanwege het vijftigjarige bestaan van H.V. Borhave op 28 maart 2020 worden opgeschort tot nader order. Alle handbalwedstrijden tot en met 31 maart zijn afgelast en alle trainingen bij Borhave komen te vervallen tot nader berichtgeving. Maandag 16 maart neemt het bestuur een besluit omtrent trainingen.

 

Meerdere sportverenigingen melden het niet doorgaan van wedstrijden en trainingen. Kijk voor de actuele berichtgeving op de websites van de diverse verenigingen.

 

Kulturhus

In het Kulturhus zijn de volgende evenementen afgelast:

 • Mirjam Pol, 13 maart
 • Brel & Brass door Euregio Brassband met Micheline van Hautem, 14 maart
 • Cladans, 15 maart
 • Downton Abbey, Filmhuis Borne, 18 maart
 • Marc de Hond met Humberto Tan, 20 maart
 • Muziekcafe Borne, Fresj, 21 maart
 • College Nedersaksisch Hendrik Jan Bökkers op 24 maart gaat niet door, groepen 8 (alleen bij opgave).
 • Vollle Wille & Melbuuln piratenkoor 27 maart > nog in afwachting
 • Middelbare Meiden, 28 maart
 • Voorstelling ‘Het verkeerde been van de koning’ op 31 maart gaat niet door, groep 4.
 • Nooit Verteld, film, 31 maart

Voor de meeste evenementen wordt een nieuwe datum overwogen.

 

(Deze pagina wordt regelmatig aangevuld. Ook een afgelasting te melden? Mail naar info@borneboeit.nl)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 13 mrt 2020
Beleid is: in rust afwachten hoe dingen zich ontwikkelen en dan een mooi verhaal maken?
Max de Mooij Sr. — 12 mrt 2020
Volkomen terecht om het zekere voor het onzekere te nemen! Hoop dat we alle mooie activiteiten in Borne weer spoedig op kunnen pakken!

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021

‘Grijp die kans, met een hoofdletter G!’

In september 2019 werd bij Angélique Koedijk uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd. Ze...
18-02-2021