Dominee Johan Meijer gaat online
14-03-2020
CREATIEVE VOORGANGER BLIJFT HET WOORD VERKONDIGEN

Dominee Johan Meijer gaat online

Het zat de Protestantse Gemeente in Borne de afgelopen tijd niet mee. De restauratie van de Oude Kerk noopte de geloofsgemeenschap immers enkele maanden lang uit te wijken naar een ruimte in het Kulturhus om van daaruit het Woord te verkondigen. Totdat afgelopen donderdag ook dáár een stokje voor werd gestoken. De kerken besloten hun diensten de komende weken wegens het coronavirus te schrappen. Dominee Johan Meijer, zoals bekend wel in voor iets nieuws, liet zich niet uit het veld slaan. Zondagmorgen om 10.00 uur is zijn geïmproviseerde viering te volgen via het wereldwijde web.

 

“Ja, het was wonderlijk”, zo vertelt hij vlak voordat hij zijn toga aantrekt om voor de camera te verschijnen. “Toen donderdag duidelijk werd dat de kerkdiensten dit weekend geen doorgang konden vinden, schoot het in een flits door me heen hoe mooi het zou kunnen zijn toch via de digitale weg het Woord te kunnen verkondigen. Daarop belde ik René Morshuis van JW Videoproducties met de vraag hoe ik dat technisch zou kunnen realiseren. René bedacht zich geen moment en bood aan de dienst op beeld vast te leggen en het geheel te monteren, zodat het zondag via YouTube te volgen is.”

 

Een kinderwens in vervulling

Meijer kan er zelf om lachen want, zo verklapt hij, voor hem gaat een kinderwens in vervulling. “Veertig jaar geleden al, toen was ik 7, wilde ik voorgaan en nam ik mijn eigen dienst op een cassettebandje op. En nu wordt het ineens werkelijkheid, al is de aanleiding natuurlijk treurig genoeg.” In zijn Onlinedienst, die door ouderling Mia Ring wordt ingeleid met het ontsteken van de Paaskaars, gaat hij uitvoerig in op het heersende virus en koppelt hij dit aan de woorden van Exodus die een teken van vertrouwen moeten zijn. ‘Houd moed, gij die op reis zijt, want daarmee kunt gij voort!’ zo besluit hij zijn overweging.

 

Na een half uur staat de dienst op film en kan de krappe spreekkamer waarin de opnamen plaatsvinden weer worden verlaten. Het A-viertje dat als primitieve autocue diende, kan weer van de muur. Het improviseren doet de dominee zichtbaar goed, al is ‘ie blij dat hij -als het allemaal mag- in april de kansel weer kan beklimmen in de Oude Kerk en dan ook via de Kerkomroep in de huiskamers te volgen is. (AJ/BM)

 

De Onlinedienst van dominee Johan Meijer is vanaf zondagmorgen 10.00 uur te volgen via www.pgborne.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Max de Mooij Sr. — 14 mrt 2020
Zo kan het dus ook!

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024