Op de bres voor de minima
VRIENDINNENGROEP IN ACTIE NA SLUITEN VOEDSELBANK MIDDEN-TWENTE

Op de bres voor de minima

Het nieuws dat de Voedselbank Midden-Twente, met uitgiftepunten in Hengelo, Borne en Hof van Twente, ging sluiten omdat men vanwege de corona-crisis de gezondheid van vrijwilligers en klanten niet kon waarborgen, riep veel reacties van ongeloof en ontsteltenis op. Onder anderen bij de Bornse Stacey Bosman. “Ik vond het wel heel erg! Er zijn zoveel mensen afhankelijk van de voedselbank en die laat je nu aan hun lot over. Dat kan toch niet?”

 

‘Dan doen we het maar zelf’

Een reactie op de berichtgeving ontlokte veel sympathie, onder andere van haar eigen vriendinnen, die het roerend met haar eens waren dat er in oplossingen gedacht moest worden. Een aanbod om de organisatie van de voedselbank te helpen leverde echter niet het gewenste resultaat op. De Voedselbank Midden-Twente bleef bij haar besluit om de uitgifte van voedselpakketten te staken. “Dan doen we het maar zelf!”, was het resolute antwoord van Stacey en haar vriendinnen.

 

Zo gezegd, zo gedaan. In no time was er een alternatief geboren. De meiden hebben allemaal een band met BVV Borne en al direct was er toestemming om de kleedkamers van de voetbalclub te gebruiken voor opslag van goederen en het inpakken van pakketten. Lokale ondernemers gaven onmiddellijk en gul. Vrachtwagens vol aan levensmiddelen werden er gedoneerd. Zo veel zelfs dat een deel naar andere organisaties in Hengelo werd gebracht, die ongeveer hetzelfde doel hadden.

 

Ontroerende reacties

In eerste instantie konden de vriendinnen al die goederen niet direct kwijt. “De eerste uitgiftedag waren er maar vijf mensen. Maandag konden we al twintig pakketten weggeven en inmiddels zijn er al weer 27 nieuwe aanmeldingen.” Aanstaande vrijdag kunnen zo’n vijftig gezinnen blij gemaakt worden met een voedselpakket. De reacties zijn hartverwarmend. “Mensen zijn zó ontroerd, zó dankbaar... Armoede bestaat echt wel. Dit geeft ons echt een goed gevoel. Het is fijn dat we deze mensen kunnen helpen.”

 

Vragen GrLi/PvdA

Jan de Vries, fractieleider van GroenLinks/PvdA, is onder de indruk van het initiatief van de dames. De partij heeft via haar eigen kanalen geprobeerd het bestuur van de voedselbank op andere gedachten te brengen. Het mocht niet baten. “Het blijft voor ons onbegrijpelijk dat de Voedselbank Midden-Twente vasthoudt aan haar beslissing. Elders blijven voedselbanken open, waarbij allerlei creatieve oplossingen gevonden worden om de gevaren van corona-besmetting zo klein mogelijk te maken voor eigen medewerkers en voor de klanten. Gelukkig zijn er diverse burgerinitiatieven, zoals hier bij BVV Borne.” De partij heeft de wethouder gevraagd welke acties hij kan ondernemen om de kwetsbare groep mensen in materiële of financiële te ondersteunen. “Zodat ook zij zo goed mogelijk de corona-crisis doorkomen.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

reageren op deze pagina

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024