Fysiotherapeuten sluiten de deuren
21-03-2020
PRAKTIJKEN BLIJVEN BEREIKBAAR VOOR NOODZAKELIJKE THERAPIE EN HULP OP AFSTAND

Fysiotherapeuten sluiten de deuren

Vanwege de corona-crisis hebben alle fysiotherapeuten in Borne besloten vanaf maandag 23 maart te stoppen met behandelingen in hun praktijken. Voor medisch hoogstnoodzakelijke behandelingen worden uitzonderingen gemaakt. De maatregel geldt vooralsnog tot 6 april.

 

“De laatste dagen kregen we steeds meer het gevoel dat we verantwoordelijkheid moesten nemen. Naar de cliënt toe, maar ook naar het personeel,” meldt Hans Groote Schaarsberg van Fysiotherapie ’t Dijkhuis. Er waren al aangescherpte richtlijnen om met name patiënten in kwetsbare doelgroepen te kunnen beschermen. Groepssessies bijvoorbeeld konden al geen doorgang meer vinden. “Het was echter praktisch te moeilijk om de noodzakelijke afstand te bewaren. Ons onderbuik gevoel zei dat we, ondanks alle verscherpte maatregelen, hier niet mee door konden gaan.”

 

‘We blijven bereikbaar’

De afgelopen dagen hadden de Bornse fysiotherapeuten veel contact. Unaniem was men van mening dat tijdelijk de deuren sluiten het beste besluit was. Een heel moeilijk besluit. Michiel Faber: “Ja, absoluut. Je bent zorgverlener en je wilt natuurlijk doorgaan.” Sebastiaan van Houwelingen van Fysiotherapie Fleminghof benadrukt: “Maar we laten onze patiënten niet in de steek! We blijven bereikbaar, gaan ons best doen om in noodgevallen de juiste zorg te verlenen en zoeken andere manieren om mensen toch te helpen.” Er zijn al goede ervaringen met video-bellen. “En we kunnen ook oefenschema’s maken zodat mensen thuis kunnen oefenen”, legt Jacomine Blokvoort van Fysio Fit uit. “Het beste is als mensen zich telefonisch melden. Dan kunnen we samen bepalen wat de urgentie is en wat we het beste kunnen doen.”

 

Eensgezind

De beslissing om de praktijkdeuren te sluiten is door alle Bornse fysiotherapeuten in gezamenlijkheid genomen. Ook fysiotherapeuten Rob Wieffer en Herman Bruggink namen hetzelfde besluit. Jacomine Blokvoort: “We hebben allemaal nog nooit voor zo’n situatie gestaan. Er zijn wel appgroepen in de regio, maar we hadden er behoefte aan om het kleiner te houden en lokaal met elkaar te praten.” Landelijk zijn er (nog) geen bindende maatregelen voor fysiotherapiepraktijken afgekondigd. Hans Groote Schaarsberg: “Daardoor ontstaat er onduidelijkheid en dat wilden we hier voorkomen. Het is heel mooi dat we hier in Borne samen deze beslissing konden nemen. De saamhorigheid is hier groot.”

 

De fysiotherapeuten hopen dat de praktijken na 6 april weer kunnen openen. “Maar de situatie verandert van dag tot dag, bijna van uur tot uur. We hebben helaas ook geen glazen bol.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jan Harms — 23 mrt 2020
Ook ik sluit de deuren
Ron Hartman — 21 mrt 2020
Het Roessingh ontwikkelde 2 jaar geleden (de laatste testfase toen) een programma om thuis oefeningen te doen. Incl video trainng op je tablet zodat je die bij de trainingsplek legt + interactie. Ik mag aannemen dat het nu vol inzetbaar is? Vindt niet allemaal het wiel uit wat de ander maakte (met steun). Dit moet m.i nu vol inzetbaar zijn in jullie wereld.

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024