Eerste viering in lege Oude Kerk
28-03-2020
DIT WEEKEND ZOU DE AFGERONDE RESTAURATIE WORDEN GEVIERD

Eerste viering in lege Oude Kerk

“Heel bijzonder”, zo luidt de korte reactie van dominee Gerco Veening, vlak voordat hij tijdens de eerste kerkdienst in de pas gerestaureerde Oude Kerk zal voorgaan. Het is zaterdagmiddag, iets na twee uur. De kerk is leeg. Alleen de dominee, de organist, kerkrentmeester Gerie van der Endt én een camerateam van JW Videoproducties zijn aanwezig. Het voelt onwerkelijk, maar het is niet anders. “Eigenlijk hadden we vandaag een open huis gepland om alle mensen te kunnen laten zien hoe mooi het allemaal weer is geworden. Maar helaas…”, aldus de kerkrentmeester.

 

‘Geweldig mooi geworden’

Vooralsnog zal het in elk geval tot en met Pinksteren duren voordat de kerkdeuren weer openzwaaien. Wel zijn er vanaf nu weer kleine diensten mogelijk. “Begin volgende week hebben we een uitvaart. Er mogen dan maximaal 30 mensen in. Veel stoelen halen we weg en de stoelen die overblijven, staan dan op 1,5 meter van elkaar”, zo vervolgt Van der Endt. Toch is hij allang blij dat het allemaal weer zover is. “De restauratie is geweldig mooi geworden. De muurschilderingen zijn weer goed zichtbaar, de scheuren weggewerkt, het preekgestoelte is opnieuw gefundeerd en uiteindelijk zijn we binnen de begroting gebleven.”

 

Maar het duurt dus nog even voordat de kerkgangers en andere belangstellenden het allemaal met eigen ogen kunnen zien. Vooralsnog is de Protestantse Gemeente aangewezen op de online variant. De bedoeling was deze via de kerkomroep te kunnen uitzenden, maar technische problemen en een overbelasting gooien vooralsnog roet in het eten. Vandaar dat JW Videoproducties nu voor de derde achtereenvolgende keer bijspringt om de diensten toch in de huiskamers te kunnen brengen. De eerste viering in de Oude Kerk is zondagmorgen vanaf 10.00 uur te volgen via www.pgborne.nl. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Nieuwe coronabesmetting in Borne

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland neemt toe. In Overijssel valt het...
11-08-2020

Vitens waarschuwt voor watertekort

Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt dat de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland in de...
08-08-2020

Ans Lindeman stopt als mondhygiëniste

Toen Ans Lindeman (64) in 1976 als mondhygiëniste afstudeerde, stond het specialisme nog in...
28-07-2020

Koe Paula gaat viraal

Het filmpje van de kalvende koe Paula 208, dat wij afgelopen vrijdag publiceerden, is viraal...
27-07-2020

Paula 208 doet ’t gewoon zelf

Je zou het bijna vergeten in deze tijd. Immers, we zijn allemaal gevangen door het virus en of...
24-07-2020

Bornse Sam maakt furore op witte doek

In september 2017 werd Sam geboren, een kat die voor driekwart Perzisch is. Toen Frieda, het...
22-07-2020