Eerste viering in lege Oude Kerk
28-03-2020
DIT WEEKEND ZOU DE AFGERONDE RESTAURATIE WORDEN GEVIERD

Eerste viering in lege Oude Kerk

“Heel bijzonder”, zo luidt de korte reactie van dominee Gerco Veening, vlak voordat hij tijdens de eerste kerkdienst in de pas gerestaureerde Oude Kerk zal voorgaan. Het is zaterdagmiddag, iets na twee uur. De kerk is leeg. Alleen de dominee, de organist, kerkrentmeester Gerie van der Endt én een camerateam van JW Videoproducties zijn aanwezig. Het voelt onwerkelijk, maar het is niet anders. “Eigenlijk hadden we vandaag een open huis gepland om alle mensen te kunnen laten zien hoe mooi het allemaal weer is geworden. Maar helaas…”, aldus de kerkrentmeester.

 

‘Geweldig mooi geworden’

Vooralsnog zal het in elk geval tot en met Pinksteren duren voordat de kerkdeuren weer openzwaaien. Wel zijn er vanaf nu weer kleine diensten mogelijk. “Begin volgende week hebben we een uitvaart. Er mogen dan maximaal 30 mensen in. Veel stoelen halen we weg en de stoelen die overblijven, staan dan op 1,5 meter van elkaar”, zo vervolgt Van der Endt. Toch is hij allang blij dat het allemaal weer zover is. “De restauratie is geweldig mooi geworden. De muurschilderingen zijn weer goed zichtbaar, de scheuren weggewerkt, het preekgestoelte is opnieuw gefundeerd en uiteindelijk zijn we binnen de begroting gebleven.”

 

Maar het duurt dus nog even voordat de kerkgangers en andere belangstellenden het allemaal met eigen ogen kunnen zien. Vooralsnog is de Protestantse Gemeente aangewezen op de online variant. De bedoeling was deze via de kerkomroep te kunnen uitzenden, maar technische problemen en een overbelasting gooien vooralsnog roet in het eten. Vandaar dat JW Videoproducties nu voor de derde achtereenvolgende keer bijspringt om de diensten toch in de huiskamers te kunnen brengen. De eerste viering in de Oude Kerk is zondagmorgen vanaf 10.00 uur te volgen via www.pgborne.nl. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Stilte bij de ouderenbonden

Borne telt drie actieve ouderenbonden, de ABOB, KBO en de PCOB. Naast het verzorgen van een...
23-10-2020

Bewoners Dijkhuis verrast met bitterkoekjes

Onder het motto ‘Wij zijn u niet vergeten’ kregen de 230 bewoners en cliënten...
22-10-2020

Veel tegenwind op participatieavond windmolens

Dinsdagavond stond de derde bijeenkomst op de agenda in het participatietraject om te komen tot...
21-10-2020

Diefstal uit auto aan Vossenbeek

Op maandag 19 oktober rond 04.00 uur vond er een diefstal plaats uit een auto. De auto stond...
20-10-2020

EHBOstaat even niet paraat

Zij waren er op 12 en 20 september tijdens de Open Monumentendag en de Twickelloop. De dames en...
19-10-2020

Meer gezinnen in de problemen

Half maart begon de alternatieve voedselbank met voedselpakketten voor 15 gezinnen in nood....
16-10-2020