Pater Edgar Koning overleden
31-03-2020
PRIOR KARMELIETENKLOOSTER ZENDEREN GEVELD DOOR CORONA

Pater Edgar Koning overleden

Dinsdagmorgen 31 maart is pater Edgar Koning overleden. De pater werd in 2014 op 82-jarige leeftijd prior van het Karmelietenklooster in Zenderen. “Iemand moest het immers doen”, zei hij tijdens een interview dat BorneBoeit twee jaar later met hem had. Voordien heeft hij in Amerika gewoond, is hij een aantal jaren op de Filippijnen actief geweest en belandde hij in 1991 via Arnhem in Dordrecht om daar van het klooster weer een vitale plek te maken. In 2008 werd hij geroepen om in Almelo een nieuwe RK-kerk te bouwen.

 

Ook in Zenderen toonde de levenslustige pater vanaf 2014 veel energie. Hij was toegankelijk, stond -mede door zijn levenservaring- met beide benen in de huidige maatschappij en onderhield graag veel en diverse contacten. Een warm pleitbezorger ook van openheid. Zo realiseerde hij in 2018 de stiltetuin en het labyrint in de Zenderense kloostertuin, waar iedereen tot rust en bezinning mocht komen. Maar…”, zo zei hij tijdens de opening: “dit is een stiltegebied en geen terrein om de hond uit te laten. Nee, nee… dat doen we niet!”

 

Twee weken geleden werd Edgar Koning ziek. Afgelopen zondag werd hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis in Almelo. De veerkracht van de inmiddels 87-jarige prior tegen het verwoestende coronavirus bleek niet voldoende. Dinsdagmorgen is hij overleden. Burgemeester Jan Pierik heeft inmiddels zijn condoleances aan de kloostergemeenschap in Zenderen overgebracht.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
herman de vries — 02 apr 2020
Ternaard/Dokkum, 2 april 2020
Beste familie van Bertus, beste familie van Edgar,

Gecondoleerd met het heengaan van jullie en onze dierbare broeder in Christus. Zegen, troost en vrede toegewenst voor a.s. zaterdag en voor alle dagen daarna, totdat wij door de vrede opgenomen zijn die nu ook hem omsluit.

Al jaren kom ik met enige regelmaat in Zenderen. Steeds met een groep protestantse gemeenteleden of geïnteresseerden vanuit Dokkum en regio. Als predikant in de Protestantse Kerk in Nederland heb ik op bijzondere wijze deel mogen nemen aan de hartelijkheid, gastvrijheid, geestelijke kennis en wijsheid, de maaltijden, het gebed, en de viering van de eucharistie van het klooster waar Edgar leiding aan gaf. Er was geen oecumenische of geestelijke drempel.
Ik was onder de indruk van zijn humor, zijn gedrevenheid en passie, ook nu hij op hoge leeftijd was gekomen, zijn zorg ook over de toekomst van
Ina kerkhof-Apenhorst — 01 apr 2020
Als lid van de Protestantse Gemeente wil ik de kloostergemeenschap in Zenderen van harte condoleren met het verdrietige overlijden van pater Edgar Koning.
Hij werd ervaren als een warme, inspirerende geloofsgenoot en zal in kleine en grote kring zeer worden gemist.
In de Oude Kerk zingen we na een overlijden:

'Niemand leeft voor zichzelf
niemand sterft voor zichzelf.
Wij leven en sterven voor God onze Heer,
aan Hem behoren wij toe.'

Dat zijn nagedachtenis velen tot steun en zegen mag zijn in deze moeilijke en onzekere tijd.
Henk Semmekrot — 01 apr 2020
Namens de dorpsraad Zenderen wil ik de kloostergemeenschap Zenderen condoleren met het zeer gevoelige verlies van prior Pater Edgar Koning. Pater Edgar was heel open naar het dorp en had belangstelling voor alles wat er reilde en zeilde in het dorp. Hij probeerde klooster en dorp meer met elkaar te verbinden. De stiltetuin (met het labyrinth) is daar een voorbeeld van. Door zijn brede belangstelling en zijn gulle lach had hij de sympathie van vele inwoners. De kloostergemeenschap, maar ook het dorp Zenderen zal het bevlogen enthousiasme van pater Edgar gaan missen.
hans berrevoets — 01 apr 2020
Vanuit Dordrecht wil ik de gemeenschap van Almelo en Zenderen van harte condoleren met het verlies van Edgar Koning. De karmelieten wil ik in het bijzonder noemen. Zij verliezen met het overlijden van Edgar een karmeliet met leiderschap talenten, een aansprekend enthousiasme, een natuurlijk gevoel van solidariteit en een lach die zal blijven klinken in de herinneringen. Op de website Dordrecht.net staat ook een IM waaruit zijn grote betekenis blijkt. Inderdaad: iemand moest het immers doen". Edgar nam verantwoordelijkheid als op hem een beroep werd gedaan: tijdens zijn tijd in de missie, in Arnhem, Dordrecht, Almelo en Zenderen
Het raakt ons diep dat ons oud-lid van de Raad van Advies, pater Edgar Koning, toch vrij plotseling aan deze gevreesde ziekte is bezweken. Op afstand leven we met de leden van de Karmelcommuniteit mee. We blijven hem herinneren als een mens die op hoge leeftijd wijsheid en kracht uitstraalde. Zijn innemende lach en warme aanwezigheid zullen we missen. En we beseffen meer dan ooit dat het verdriet en gemis in de communiteit en binnen de Karmelgemeenschap intens is.
Max de Mooij Sr. — 31 mrt 2020
Mijn condoleances gaan uit naar de nabestaanden van Pater Edgar Koning en naar de leden van de kloostergemeenschap in Zenderen. Zijn uitspraak "Iemand moest het immers doen" die hij op 84 jarige leeftijd in 2016 deed in het interview met Borne Boeit laat zien hoe Pater Edgar Koning in het leven stond. Aanpakken, verantwoordelijkheid nemen en idealen omzetten in concreet handelen.
Rust in vrede Pater Edgar en dank voor alles wat U voor de wereld hebt Betekend!

Brand in schuur aan Hertmerweg

Rond 21.10 uur vrijdagavond werd de brandweer opgeroepen voor een brand in een bijgebouw aan de...
19-07-2024

Gedwongen vliegles in Hertme

De twee jonge ooievaars in het nest in het retentiegebied in Hertme hadden van pa en moe al af...
15-07-2024

Oudere dame overvallen in woning

In de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 juli is een oudere dame overvallen in haar woning...
11-07-2024

Nieuwe naam voor Fysiotherapie ’t Dijkhuis

Fysiotherapiepraktijk Gezondheidscentrum ’t Dijkhuis gaat voortaan verder onder de naam...
01-07-2024

Containerbrand aan de Cuba

De brandweer werd maandagmiddag opgeroepen voor een melding aan de Cuba. Ter plekke bleek brand...
24-06-2024

De drijfveer van Sander Borst

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
23-06-2024