Kloosterleven ligt stil in Zenderen
18 PATERS IN QUARANTAINE; GEEN VIERINGEN IN GOEDE WEEK EN MET PASEN

Kloosterleven ligt stil in Zenderen

Vorige week dinsdag overleed Edgar Koning, de prior van het Karmelietenklooster in Zenderen. Afgelopen zaterdag was zijn uitvaart. Het overlijden van de prior heeft uiteraard een grote impact op de kloostergemeenschap. Maar er is meer. Op dit moment zitten alle 18 paters in volledige quarantaine, inclusief pastor Ton van der Gulik, die zaterdag de uitvaartdienst nog leidde. “Dit is vreselijk”, vertelt hij. “Alle diensten in deze Goede Week en met Pasen moeten we afgelasten.”

 

‘Verdriet verwerken doe je toch vooral ook samen’

“Het is een heel onwerkelijke situatie”, zo vervolgt de pastor. “Bij de uitvaart afgelopen zaterdag waren slechts twee familieleden aanwezig. Allemaal vanwege de veiligheidsvoorschriften. Zelf droeg ik waar mogelijk een mondkapje. Je wilt immers geen enkel risico lopen.” Wel was de uitvaart online te volgen via kerkdienstgemist.nl en daar maakten volgens Van der Gulik veel mensen gebruik van. “Het is weliswaar een goed en mooi afscheid geworden, maar verdriet verwerken doe je toch vooral ook samen. En dat kan nu niet. We moeten allemaal op afstand blijven van elkaar en hebben hooguit via de mail of telefoon contact.”

 

De 18 paters verblijven in elk geval tot na de paasdagen allemaal op hun eigen kamer. Het eten wordt voor hun deur gezet. “Iedereen is deze weken teruggeworpen op zichzelf. Er is geen gemeenschappelijkheid meer. En dat doet pijn, juist nu je elkaar zo hard nodig hebt.” Van der Gulik vergelijkt de huidige situatie in het klooster met een klein verzorgingshuis. “We hebben onder de paters enkele zieken. Het aantal wisselt voortdurend. Maar dat is corona. Je weet het maar nooit en het gaat op en af.” De verzorgers zijn allemaal gehuld in beschermende kleding. Niets wordt aan het toeval overgelaten. “Zij doen het echt geweldig”, zo besluit hij als de deurbel klinkt. Ten teken dat de maaltijd klaarstaat. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Anne — 29 apr 2020
Optredens voor verzorgingstehuizen een gekke actie?
Je zult daar maar binnen opgesloten zitten, met alleen de liefdevolle zorg van het personeel. Wat is er mis mee als er buiten een stukje ontspanning wordt geboden in de vorm van een stukje muziek of bijv. een defilé van legertrucks? Zit zelf maar eens opgesloten, terwijl je soms niet meer in staat bent
alles te begrijpen, maar wel je kinderen en kleinkinderen niet meer mag zien. Dan is een liedje of muziekje daar buiten voor je raam een zonnestraaltje aan je donker hemel.

Als passanten nu eens zo verstandig zouden zijn en niet met velen op straat stilstaan om mee te luisteren, dan is het maar wát medemenselijk als je ze een beetje vertier brengt op zo'n manier.
T Huiskes — 06 apr 2020
Heel triest nieuws voor deze Carmelieten paters; Ik wens ze een spoedig herstel toe. Het blijkt maar weer eens hoe snel de virus om zich heen raast; En ik hoop van harte dat andere lezers er zich bewust van worden. En gekke acties zoals borrel drinken in garage, of optredens voor verzorgingstehuizen achterwege laten; Doe het voor u zelf en uw medemens en blijf zo veel mogelijk binnen!

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024

Coaching en begeleiding bij verlies en rouw

ADVERTORIAL • Sinds mei 2023 heeft praktijk ‘Verbinding’ in Borne de deuren...
27-02-2024

Hondenkar, vertrouwd straatbeeld in Borne

Het idee van een op wielen rijdend voertuig om goederen of mensen in te vervoeren, stamt uit de...
23-02-2024

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024