6 tot 8 coronadoden in Borne
ONJUISTE BERICHTGEVING IN DE KRANT LEIDT TOT ONGERUSTHEID

6 tot 8 coronadoden in Borne

De Twentsche Courant Tubantia meldde vandaag dat het aantal coronadoden in Borne tussen de 25 en 35 zou liggen. Een bijzonder hoog aantal dat direct veel ongerustheid en vragen opriep. Het blijkt echter dat de krant de cijfers van het RIVM onjuist heeft geïnterpreteerd. De rapportage van het RIVM moet gelezen worden als 6 tot 8 doden in de gemeente Borne en dat komt meer overeen met de cijfers die bij de gemeente Borne bekend zijn.

 

Informatievoorziening

Het exacte aantal overlijdens door corona weet ook burgemeester Jan Pierik niet. “De GGD geeft sinds twee weken de cijfers niet meer door aan de burgemeesters, omdat het te bewerkelijk bleek. Daarnaast is het ook niet altijd zeker of iemand aan corona is overleden. Soms zijn er wel sterke vermoedens, maar worden overlijdens niet als zodanig geregistreerd.” Om toch goed op de hoogte te blijven en nabestaanden te kunnen condoleren heeft Pierik de huisartsen benaderd en hen gevraagd hem te informeren over doden door corona. “Natuurlijk alleen als de familie het op prijs stelt.”

 

Zes doden bekend

Bij Pierik zijn tot nu toe zes coronadoden bekend. “Borne zit helaas niet achterin de trein. Samen met de gemeente Dinkelland springen we er in Twente qua cijfers bovenuit. Waar dat aan ligt is gissen. We hadden al heel vroeg de eerste besmetting met corona in Twente en daaromheen zijn nieuwe besmettingen geweest. En er is de situatie in het Karmelietenklooster in Zenderen. Dat zouden verklaringen kunnen zijn.” Prior Edgar Koning overleed aan de gevolgen van corona en de 18 paters die in het klooster leven moesten allemaal in quarantaine.

 

“De situatie in het klooster is wel zorgelijk”, weet Pierik. “Bij Het Dijkhuis lijkt de besmetting gelukkig wel gestabiliseerd. Beide bijzondere situaties houden we goed in beeld. Voor het overige lijkt het beeld in Borne redelijk vergelijkbaar met dat in andere gemeenten.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Gerard Vos — 14 apr 2020
Het is goed dat al snel de cijfers van Tubantia zijn gecorrigeerd. Laat ik voorop stellen: elke dode door het Coronavirus is er een teveel! Maar indien het er 25-35 zouden zijn geweest tot nu toe, dan moest het alarm echt in Borne afgaan, want dan zou het aantal besmette personen in Bone veel hoger kunnen zijn dan we vermoeden. Ik ervaar het als vreemd dat de burgemeesters niet beschikken over actuele gegevens. Die lijken mij nodig om beleid bij te kunnen sturen indien nodig. Te slotte is vandaag helaas de tweede inwoner van het klooster te Zenderen begraven. Broeder Ferdinand van der Heijden. Moge hij rusten in vrede.

Nieuwe coronabesmetting in Borne

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland neemt toe. In Overijssel valt het...
11-08-2020

Vitens waarschuwt voor watertekort

Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt dat de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland in de...
08-08-2020

Ans Lindeman stopt als mondhygiëniste

Toen Ans Lindeman (64) in 1976 als mondhygiëniste afstudeerde, stond het specialisme nog in...
28-07-2020

Koe Paula gaat viraal

Het filmpje van de kalvende koe Paula 208, dat wij afgelopen vrijdag publiceerden, is viraal...
27-07-2020

Paula 208 doet ’t gewoon zelf

Je zou het bijna vergeten in deze tijd. Immers, we zijn allemaal gevangen door het virus en of...
24-07-2020

Bornse Sam maakt furore op witte doek

In september 2017 werd Sam geboren, een kat die voor driekwart Perzisch is. Toen Frieda, het...
22-07-2020