Dreamteam teleurgesteld in Voedselbank
GEBREK AAN INTERESSE STOORT BURGERINITIATIEF IN BORNE

Dreamteam teleurgesteld in Voedselbank

Op 1 mei gaat de Voedselbank Midden Twente weer open na sinds half maart vanwege corona gesloten te zijn. De organisatie vond het niet verantwoord om de uitgifte van voedselpakketten in Hengelo, Borne en Goor door te laten gaan, uit vrees voor gevolgen voor de veelal oudere vrijwilligers en de problemen die men voorzag met het naleven van de noodmaatregelen. Direct werden er alternatieven opgestart, zoals dat van een vriendinnengroep in Borne. Opererend onder de naam Dreamteam kregen de meiden binnen de kortste keren een alternatieve organisatie op poten om de minima toch van de broodnodige levensmiddelen te voorzien. Daarbij kregen zij overweldigend veel steun uit de Bornse samenleving, maar niet van de Voedselbank Midden Twente. En dat stoort hen mateloos.

 

'Geen interesse Voedselbank'

In een open brief aan de media meldt men: “We vinden het heel spijtig dat de Voedselbank Midden Twente geen contact met ons heeft opgenomen over het opengaan op 1 mei. Wij vinden het ook heel teleurstellend dat er vanaf dag één dat wij de taak hebben overgenomen geen interesse is geweest vanuit de Voedselbank.” De dames hadden in eerste instantie hun hulp aangeboden bij de Voedselbank, maar kregen daarop een afwijzend antwoord. Vervolgens is er maar zelf begonnen met een alternatief, vanuit de kleedkamers en kantine van BVV Borne om de 52 Bornse klanten van de Voedselbank Midden Twente toch van een voedselpakket te kunnen voorzien en iedereen die dat verder nog nodig had.

 

'Aan hun lot overgelaten'

“We hoeven helemaal geen bedankje”, zegt initiatiefneemster Stacey Bosman. “Maar waarom is er niet één keer gebeld om te vragen hoe het gaat? Wij hebben nu zes weken contact met de mensen, kennen hun omstandigheden en soms schrijnende verhalen. Sommigen van hen lopen al jaren bij de Voedselbank. Hoe kan het dan dat je gewoon de deur dicht doet en helemaal niet meer vraagt of ze zich wel redden? Ze hebben de Bornenaren gewoon aan hun lot overgelaten.”

 

Het Dreamteam zegt veel steun gehad te hebben van de ondernemers in Borne, van wethouder Michel Kotteman en dorpsmanager Ruben Baartman. Het Noodfonds Borne, vanuit de kerken, heeft alle mogelijke moeite gedaan om de Bornse klanten van de Voedselbank te wijzen op het alternatief in Borne, een lastige klus vanwege de privacy en de stroeve medewerking uit Hengelo, en zelfs in de tussentijd de eigen fondsen heeft aangeboord om de eerste nood te lenigen voor degenen die niet direct de weg wisten.

 

'Tegengewerkt'

Omdat de meiden vanaf het begin al heel veel goederen wisten te bemachtigen, meer dan ze direct nodig hadden, ging een deel naar Hengelo, waar ondertussen ook alternatieven waren ontstaan. Na verloop van tijd ontstond er een organisatie waarbij vanuit Hengelo de normale stroom van voedsel over de diverse punten werd verdeeld. Helemaal soepel verliep dat niet. “Eigenlijk zijn we vanaf het begin tegengewerkt door de Voedselbank”, is de mening van Stacey Bosman. De heropening van de Voedselbank Midden Twente heeft het team uit de krant moeten vernemen.

 

Reactie Voedselbank Midden Twente

Han Eulderink van de Voedselbank Midden Twente zegt zich niet te kunnen herkennen in de kritiek. “Het is fijn dat zij in Borne het initiatief hebben opgepakt. Maar moeten wij daar dan achteraan lopen? Ze hadden ons altijd kunnen bellen als ze hulp nodig hadden. Mails werden ook gewoon beantwoord.” Eulderink zegt tevreden te zijn over hoe het in Hengelo is opgepakt en de distributie vervolgens naar Borne en de Hof van Twente op gang is gekomen. “Borne is een burgeninitiatief en daar gaan wij ons niet mee bemoeien. Zo werkt dat niet. Anders krijg je nog ‘daar heb je die bemoeial uit Hengelo' en daar moet je ook mee oppassen.” Hij vindt het jammer dat het Dreamteam in Borne zo teleurgesteld is. “Ik zal morgen contact opnemen.”

 

Eulderink vindt dat de Voedselbank Midden Twente de klanten goed heeft geïnformeerd over de redenen voor de sluiting en waar ze dan eventueel nog terecht kunnen. Op dit moment is men bezig de heropening per 1 mei te communiceren. Dat de alternatieve voedselbank in Borne desondanks doorgaat heeft Eulderink op BorneBoeit gelezen. “Ik weet niet waarom. Wij zijn coulant naar iedereen die hulp nodig heeft. Maar als zij door willen gaan, moeten ze het zelf weten.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Melbuul — 20 apr 2020
Pfff. Hengeler weend.
Hans Meulenbroek — 20 apr 2020
Enkele jaren geleden heb ik de heer Eulderink eens gebeld om hem een idee aan de hand te doen voor het gratis verkrijgen van eten voor de voedselbank. Hij zou mij daar later over terugbellen. Ik heb nooit meer iets van hem gehoord. Waarschijnlijk omdat het niet zijn eigen idee was.
Ron Hartman — 20 apr 2020
Protocollen zijn heilig geworden in Nederland. Dat heeft bereikt of het voorkomt dat we zelf nog ontwikkelen en oplossen. Het is haast erger dan een virus.
Jan Morsink — 19 apr 2020
Alleen samen kunnen we ook dit probleem aan. Het lijkt erop dat het Dreamteam dat ook meteen ten uitvoer heeft gebracht.
De coulance van de Voedselbank heeft in ieder geval bestaan uit een lockdown voor twee maanden.
"Niet bemoeien met een burgerinitiatief"!!
Ik denk dat we dit alleen samen ......

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021

Johan Meijer in gesprek met…

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van een nieuw praatprogramma op...
11-04-2021

Vervolg informatie coronavaccinaties huisartsen

De coronavaccins zijn door de huisartsen ontvangen en vanaf maandag 12 april worden de eerste...
10-04-2021

Het kriebelt volop in Borne…

Niets is zo veranderlijk als het weer, luidt het spreekwoord. Want was het eerder deze week al...
04-04-2021

Jonge Hooiberg-bewoners voelen zich thuis

Zaterdag rond de middag zitten de twaalf kersverse bewoners van de nieuwe woonzorgvoorziening De...
03-04-2021