Fysiotherapeuten weer aan de slag
03-05-2020
MET INACHTNEMING REGELS RIVM

Fysiotherapeuten weer aan de slag

Met ingang van maandag 4 mei mogen fysiotherapeuten weer opschalen en hun praktijken weer openen voor meer patiënten dan alleen de hoogstnoodzakelijke medische zorg. Het verlossende woord kwam donderdagavond van de beroepsvereniging, een dag later volgden de details en nadere richtlijnen. Zo gaat er gewerkt worden met een uitgebreide telefonische corona-screening, om te voorkomen dat mogelijk besmette patiënten naar de praktijk komen. Verder zijn er extra hygiënemaatregelen en wordt waar mogelijk 1,5 meter afstand gewaarborgd, door de fysieke inrichting aan te passen, maar bijvoorbeeld ook door zorgvuldig te plannen. De Bornse fysiotherapeuten gingen er opgelucht direct mee aan de slag en zijn dolgelukkig hun werk weer grotendeels op te kunnen pakken.

 

Lockdown

Zes weken geleden sloten de fysiotherapeuten in Borne hun deuren. Het gezamenlijke besluit werd genomen omdat men het niet langer verantwoord vond om de praktijken open te houden in de lockdown situatie vanwege corona. Kort daarop besloot men ook landelijk dat sluiting, met uitzondering van de medisch hoogstnoodzakelijke zorg, het beste was om kwetsbare groepen in de samenleving te beschermen tegen coronabesmetting.

 

Online consulten

Zo goed en kwaad als het kon ging de zorg wel door. “Videobellen en oefenstof toesturen ging doorgaans prima”, vertelt Jacomine Blokvoort. “Op zich zijn we daar tevreden over en mensen vonden het toch fijn om op die manier contact te houden, maar het kan ons werk nooit helemaal vervangen.” Hans Groote Schaarsberg: “Ik denk dat het online consult wel een blijvertje is als het gaat om informeren en adviseren en als het natuurlijk verloop de klachten kan oplossen.” Maar helemaal ideaal is het natuurlijk ook niet. “Je ziet toch dat er mensen zijn die in deze weken achteruit zijn gegaan”, weet Sebastiaan van Houwelingen. “Vooral de groep 70-plussers.”

 

Opgelucht

Alle behandelingen kunnen nu dus weer doorgang vinden. De praktijken gaan aan de slag om de lijst met geannuleerde afspraken af te werken en patiënten kunnen ook zelf weer bellen om een nieuwe afspraak te maken. Op basis van de telefonische screening, en de noodzaak van de te verlenen zorg, kunnen de fysiotherapeuten bepalen of ze de patiënt in de praktijk gaan behandelen, een behandeling uitstellen of dat er een behandeling op afstand opgestart wordt.

 

De fysiotherapeuten stonden helemaal achter het besluit om op 23 maart de deuren te sluiten, zijn heel positief over de manier waarop ze gezamenlijk in Borne konden optrekken en zien dus ook wel wat leerpunten voor de toekomst door de digitale oplossingen die de afgelopen weken, soms voor het eerst, werden ingezet. Maar al met al zijn ze opgelucht dat de periode van sluiting voorbij is. “Het is geweldig dat we nu weer verder mogen!”

 

Groepstrainingen zijn voorlopig nog niet mogelijk. Wellicht kunnen ook die na 1 juni weer opgestart worden, maar daarover is nog niets duidelijk. (AJ/BM)

 

(Op de foto boven vanaf links: Hans Groote Schaarsberg, Michiel Faber, Sebastiaan van Houwelingen, Nadine van Houwelingen, Herman Bruggink, Rob Wieffer en Jacomine Blokvoort)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024