‘t Grutje krijgt nieuwe bewoners
ROTTE KIES IN MARKTSTRAAT WORDT WOONHUIS MET MULTIFUNCTIONELE RUIMTE

‘t Grutje krijgt nieuwe bewoners

De kogel is eindelijk door de kerk: ’t Grutje krijgt nieuwe bewoners. Ruim vijftien jaar stond de voormalige jeugdsoos aan de Marktstraat leeg en verwerd het stilaan tot een rotte kies in het beschermde dorpsgezicht van Oud Borne. Tal van ideeën en plannen om er iets van te maken sneuvelden. De ene keer paste het niet in de gemengde bestemming van het perceel en dan weer bleek het economisch niet verantwoord om het pand, dat in eigendom is van de gemeente, te willen verwerven.

 

Monumentale, industriële uitstraling

Toch slaagden Gertjan en Ingrid Kreijenveld uit Hengelo er kortgeleden wél in, zij het met een bijna grenzeloos doorzettingsvermogen. Het pand wordt opnieuw opgebouwd en voorzien van een iets naar achter springende bovenwoning, opgetrokken uit cortenstaal. De gevel aan de voorzijde behoudt haar jaren ’50 stijl, passend binnen de contouren van het bestemmingsplan, waarmee het geheel de zo gewenste monumentale, industriële uitstraling verkrijgt. En achter deze voorgevel op de begane grond schuilt straks een multifunctionele ruimte, die voor allerlei doeleinden kan worden ingezet. ‘Misschien weleens een expositie”, zo mijmert Ingrid al. “Het zou leuk zijn als er zo af en toe wat gebeurt.”

 

Kreijenveld, eigenaar van Vastgoed Advies Oost, kan er bijna een boek over schrijven. “Drie jaar geleden was er een nieuwe inschrijvingsmogelijkheid. Toen wilde ik er twee townhouses neerzetten om het rendabel te krijgen. De plannen vielen echter niet in goede aarde. Noch bij de gemeente, noch bij de Monumenten- en erfgoedcommissie.” Maar de afwijzing triggerde de man wel die dagelijks wordt ingezet door aannemers en zakelijke partijen als het om ‘bouwsores’ gaat, zoals hij het zelf omschrijft. “Ja, op zo’n moment voel ik me uitgedaagd en ga ik zoeken naar wat wél kan. Bovendien wilden Ingrid en ik graag naar Borne. Onze kinderen zijn inmiddels uitgevlogen en Ingrid heeft er ooit gewoond. Wij vinden Borne leuk!”

 

Chirurgisch slopen

Zo ontwikkelde zich een proces waarin intensief overleg met beleidsmakers en mogelijke uitvoerende partijen gelijke tred hield met het aantal bouwkundige tekeningen dat werd gemaakt. “Er moet namelijk nogal wat gebeuren. Zo heb ik straks te maken met asbestsanering en bodemverontreiniging en bestaat de begane grondvloer nu uit wel vier verschillende niveaus. En omdat alleen de schil blijft staan, zal er dus chirurgisch gesloopt moeten worden, waarna we pas met het terugbouwen kunnen beginnen. Het slotstuk van de operatie zal de nieuwe bovenwoning zijn die straks bereikbaar is met een lift. “Toekomstbestendig dus, volledig gasloos en met gebruikmaking van zonnepanelen”, aldus de trotse eigenaar.

 

Eind vorige week kreeg hij het definitieve groene licht om te starten. Als na de bouwvak het opschonen is afgerond, kan dan het echte terugbouwen beginnen. Rond de jaarwisseling hopen Gertjan en Ingrid te kunnen verhuizen. “Áls het allemaal meezit natuurlijk”, klinkt het met de nodige slagen om de arm. “Het was een ware zoektocht, maar absoluut de moeite waard. De samenwerking met de gemeente en commissie was perfect en ook het enthousiasme van onze nieuwe buren, die we inmiddels over onze plannen hebben ingelicht, bevestigen alleen maar ons goede gevoel.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ingrid & Gertjan — 26 mei 2020
Naar aanleiding van vragen... er komt geen B&B of gelijk er maar bij te benoemden Airbnb in onze woning.
Frank Mars — 11 mei 2020
Gefeliciteerd Gertjan en welkom in Borne! Jij maakt er ongetwijfeld wat moois van.
Ingrid & Gertjan — 11 mei 2020
Er komt geen galerie, we denken meer aan “een artist in resident concept” dan komt de kunstenaar logeren, werken en exposeert tevens zijn of haar werk. Of ‘n workshop. Geen vaste activiteit maar kortlopende projectjes. Maar dat is niet “in beton gegoten” zogezegd
T Huiskes — 11 mei 2020
Eindelijk een goed initiatief - met een woonbestemming en galerie incluis! Super en veel succes.
Loek Diemel — 11 mei 2020
Wat SUPER dat er weer een rotte kies uit het mooie oud Borne gaat verdwijnen!! Nu nog de panden Ennekerdijk 24 en 26 die al jaren leeg en onbewoonbaar verklaard zijn.
Succes aan de Marktstraat.
Vriendelijke groet,
Loek Diemel.

Ans Lindeman stopt als mondhygiëniste

Toen Ans Lindeman (64) in 1976 als mondhygiëniste afstudeerde, stond het specialisme nog in...
28-07-2020

Koe Paula gaat viraal

Het filmpje van de kalvende koe Paula 208, dat wij afgelopen vrijdag publiceerden, is viraal...
27-07-2020

Paula 208 doet ’t gewoon zelf

Je zou het bijna vergeten in deze tijd. Immers, we zijn allemaal gevangen door het virus en of...
24-07-2020

Bornse Sam maakt furore op witte doek

In september 2017 werd Sam geboren, een kat die voor driekwart Perzisch is. Toen Frieda, het...
22-07-2020

Kilometervreten voor Silke

Dit voorjaar moest de zesjarige Silke een zware stamceltransplantatie ondergaan. Een heftige...
19-07-2020

Klimaatrebellen in retraite

‘De psychologie van klimaatactivisme’ is de titel van een tweedaags programma,...
19-07-2020