Bram Donkers (72) vertrekt uit gemeenteraad
MARJA ZANDJANS VOLGT HEM OP IN DE FRACTIE GRLI/PVDA

Bram Donkers (72) vertrekt uit gemeenteraad

Gemeenteraadslid Bram Donkers (GrLi/PvdA) heeft te kennen gegeven, na een lange carrière in de plaatselijke politiek, te willen stoppen als gemeenteraadslid. Zijn zetel zal een dezer weken worden overgenomen door Marja Zandjans, eveneens van PvdA-huize. Donkers kwam in 1996 voor het eerst in de gemeenteraad namens de PvdA, was 9 jaar wethouder en, na een enkele jaren afwezigheid, opnieuw raadslid vanaf 2014.

 

De ontslagbrief van de inmiddels 72-jarige Donkers werd op 21 maart jongstleden ingediend en die datum was niet geheel toevallig. Het is de verjaardag van zijn vader. De man die de jonge Bram inspireerde om zich in te zetten voor de lokale politiek, zij het met een andere politieke kleur dan van huis uit meegekregen. Vader was overtuigd lid van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP), één van de voorlopers van het latere CDA. Bram voelde zich meer aangetrokken tot de socialisten. In eerste instantie de PPR en vervolgens PvdA. “Dat vond hij een straf”, vertelt Donkers. “Mijn broer werd CDA-wethouder in Cuijk. Dat viel thuis beter!”

 

9 jaar wethouder

Bram Donkers kwam in Borne in 1994 voor het eerst op een verkiesbare plek op de PvdA-lijst. Twee jaar later resulteerde dat in het voor het eerst bezetten van een zetel in de Raad. Na de volgende verkiezingen werd de PvdA de portefeuille Sociale Zaken toebedeeld. De zittende PvdA-wethouder Freke van der Woord voelde zich niet bekwaam genoeg op dat terrein en vroeg Donkers of hij geen wethouder wilde worden. “Ik schrok! Het was een ongelofelijk moeilijke keuze, want ik had een prachtige baan bij de SLO met veel landelijke contacten. Bovendien zou ik er ook financieel wel op achteruit gaan.” Desalniettemin besloot hij de uitdaging aan te nemen en was vervolgens negen jaar wethouder in Borne.

 

Toen er een aanbod kwam om een directiefunctie Sport en Bewegen te vervullen bij Hogeschool Windesheim, ging de voorkeur van Donkers toch daar naar uit. “Ik ben zelf gymleraar geweest. En om weer met dat vak bezig te zijn en met jonge mensen te werken… heerlijk!” Ondertussen bleef Donkers in Borne wel betrokken bij de lokale PvdA. Dat zorgde in 2010 nog voor een vervelende situatie. “Ik stond op een zevende of achtste plek op de lijst, maar haalde precies evenveel voorkeursstemmen als Henk van den Berg. Er moest toen geloot worden en ik won dat ook nog! Heel vervelend, want ik moest vervolgens bedanken. Ik had achteraf nooit op die lijst moeten staan.”

 

'Vierde wethouder'

Op zijn 66ste ging Donkers bij Windesheim met pensioen. Een jaar later werd hij gevraagd lijsttrekker te worden van de PvdA. “Ze konden niemand vinden en kwamen toen bij mij. Het kon niet anders.” Na meer dan zes jaar afwezigheid plots weer op plek 1. Dat leverde in de partij wat scheve gezichten op. “In de partij was er veel discussie over”, herinnert Donkers zich. “Achteraf heb ik er ook wel spijt van dat het zo gegaan is. Veel mensen dachten ook dat ik er alleen was om wethouder te worden.” Dat werd hij in ieder geval niet en moest het zelfs in de gemeenteraad in z’n eentje doen. De PvdA was geminimaliseerd tot één zetel. “Dat is lastig. Koud, eenzaam en ongelofelijk hard werken.” Toch lukte het hem vaak om dingen voor elkaar te krijgen. Handig manoeuvrerend in het politieke spel. “De strategie heb ik wel door en dat komt omdat ik aan twee kanten heb gezeten. Misschien denk ik wel meer als een bestuurder. Alleen maar profileren, daar heb je toch niks aan. Ik kreeg ook wel eens het verwijt een ‘vierde wethouder’ te zijn.”

 

Ingewikkeld

‘Ingewikkeld’, of misschien… (pauze)…’ingewikkeld!’… (pauze). Ongetwijfeld het woord dat het vaakste uit zijn mond kwam. “Is dat zo?”, lacht hij. “Nou ja, het is ook... ingewikkeld... om met iedereen rekening te houden.” Bram Donkers vindt het na zoveel jaren goed om uit de gemeenteraad te stappen. “Ik ben misschien wel te veel het gezicht van de PvdA geworden.” Hij blijft lid van de partij en zal achter de schermen als secretaris functioneren.

 

Opvolger Marja Zandjans

Zijn opvolging was beslist geen een-twee-drietje. De nieuwe lijstcombinatie GroenLinks/PvdA behaalde bij de laatste verkiezingen twee zetels in plaats van de gedroomde drie. Het had tot gevolg dat er twee PvdA-kandidaten (Donkers en Jan de Vries) in de Raad kwamen. En sterker nog, als één van beiden zou opstappen, dan was de volgende in de rij opnieuw van PvdA-huize: Marja Zandjans. Het leverde direct na de verkiezingen binnen GroenLinks de nodige commotie op, maar kennelijk is de tweedeling nu minder prominent. Marja Zandjans: “Het sentiment speelt nu minder, denk ik. Er zijn veel gesprekken geweest, ook met Martin Tikken (de eerstvolgende op de lijst namens GroenLinks). Hij staat er wel achter. Ik kan ook het GroenLinks-geluid laten horen en daarnaast vinden we het ook belangrijk dat er meer vrouwen in de Raad komen.” Wanneer precies de wisseling van de wacht gaat plaatsvinden is nog onduidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid ergens in juni. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ineke Roeppel — 24 mei 2020
Bram alvast bedankt en Marja veel succes in de raad.
We zien jullie gauw!! Voorwaarts en niet vergeten! groetjes Wim en Ineke
HS — 23 mei 2020
Ik wil Marja heel veel gezonde inzicht geven .Hebben we hard nodig voor Borne.Succes
w.a.j.hesselink — 23 mei 2020
Alhoewel niet mijn kleur heb ik wel grote bewondering voor Bram hoe hij met name zijn wethouderschap heeft ingevuld. Ik denk daarbij met name aan het Kulturhus en de parkeergarage, die mede namens de visie van Bram tot stand is gekomen. Ook zelf het tijdstip kiezen van afscheid getuigd van zelfkennis en visie. Bram, het ga je goed en Borne kan nog steeds van jouw kunde genieten al was het maar bij de betrokkenheid als voorzitter van bestuur bij de Kringloop.
Bram bedankt en en enjoy van de nieuwe invulling.
Frans B — 23 mei 2020
"Bram voelde zich meer aangetrokken tot de socialisten", gelukkig is hij wel een sociaal- democraat geworden!!

21 zienswijzen op Bornse Energievisie

De Energievisie, waarin wordt beschreven hoe Borne inhoud gaat geven aan de doelen van het...
22-04-2021

Ook Borne tegen tariefsverhoging Twence

In navolging van vele Twentse gemeenten heeft ook Borne zich uitgesproken om op de komende...
21-04-2021

Geld op de plank voor Huis van Borne

De gemeenteraad besloot dinsdagavond om 5,2 miljoen beschikbaar te stellen voor het samenwonen...
20-04-2021

Provincie deelt Borne oranje kaart uit

In het systeem van interbestuurlijk toezicht van provincie op gemeenten kleurt Borne oranje....
16-04-2021

‘Bricks, Bites en Behaviour’

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021