Volwaardige horeca bij Weleveld lijkt onwaarschijnlijk
GEMEENTERAAD WIL CONTINUERING VAN DE CONVENANTSITUATIE

Volwaardige horeca bij Weleveld lijkt onwaarschijnlijk

In het Politiek Beraad dinsdagavond werd de gemeenteraad gevraagd welke kant het op moest met de horeca bij golfbaan Weleveld. Volgens het bestemmingsplan mag er eigenlijk niets en moet het gebouw uitsluitend functioneren als clubgebouw voor de golfers. Met een convenant werd er in juni vorig jaar een iets ruimere interpretatie gegeven. Voor de duur van een jaar gold er een proefperiode waarbij de horeca weliswaar ondergeschikt bleef aan de golfactiviteiten, maar passanten niet geweerd hoefden te worden. Partijen en feesten mochten er echter niet gehouden worden en reclame voor het restaurant was ook uit den boze.

 

Het convenant is per 1 juni afgelopen. Wat nu? Terug naar de strikte uitleg van het bestemmingsplan? Verlengen van de convenantsituatie of toch naar volwaardige horeca met aanpassing van het bestemmingsplan? Een vraag van het College aan de raadsleden. Dit keer in het openbaar.

 

Geen zelfstandig restaurant

Eigenaar Frank Agterbos liet in de regionale krant optekenen niet geïnteresseerd te zijn in de verlenging van de status quo, maar een zelfstandig restaurant, zonder restricties, te willen. Het lijkt er niet op dat Agterbos zijn zin zal krijgen. Eigenlijk alleen Bram Donkers (GrLi/PvdA) sprak zich voor een dergelijk plan uit. Bij de golfsportcultuur hoorde een horecavergunning, vond hij. Karin Scholten (GB90) was daarentegen van mening dat de gemeente voor de golfsport geen aparte regels zou moeten willen maken. “We hebben wel regels nodig ter verduidelijking, maar niet ter verruiming. En die regels moeten dan ook gelden voor andere plekken in Borne.” Over de uitspraken in de krant was ze helder: “Als Agterbos het convenant niet wil verlengen, dan kunnen we net zo goed door naar het volgende agendapunt van vanavond.”

 

‘Niet oprekken’

Leo Graafhuis (VVD) dacht soortgelijk. “In het convenant mocht meer dan in het bestemmingsplan. Dat is wat ons betreft maatgevend. Die marges moeten we aanhouden.” D66 en Voor Borne waren het eens dat de beperkte, maar iets ruimere, voorwaarden in het convenant op de een of andere manier gecontinueerd moesten worden. “Laten we de zaak niet te veel oprekken. De heer Agterbos wist wat hij kocht”, voegde Arthur Lammers (Borne-Nu) daar aan toe. En Guido van Valkenhoef (SP): “We moeten geen regels gaan buigen voor iets wat we toch niet als algemeen belang kunnen zien.”

 

De enige fractie die zich niet wilde uitspreken over de kwestie was het CDA. De christendemocraten wilden dat het College eerst in gesprek zou gaan met alle belanghebbenden. Hetgeen bij Leo Graafhuis de opmerking ontlokte: “Beken nu eens kleur!” Bert Oude Lansink liet zich daar echter niet toe verleiden.

 

Hoe dan ook kan het College op pad richting de golfbaan met als insteek, de continuering van de situatie van het convenant: iets meer horeca, maar niet volwaardig en nog steeds met allerlei restricties. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
T Huiskes — 11 jun 2020
Tja, golfbaan met horeca, of horeca met golfbaan? is de vraag. Volgens mij vergelijken bestuurders Zenderen met een veredeld Enschede. Zoveel horeca kent Zenderen nou ook weer niet, dus dient het bestemmingsplan te worden veranderd. En dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd. Kijk maar naar het Mexicaans restaurant waar eerst een woonbestemming op heeft gezeten, en waar je nu dus kunt eten. Kan dit op de Weleveld ook? Deskundigen zullen die moeten bekijken en ook is de gemeenteraad voor of tegen - en door niet te reageren nu (CDA) is voor mij niet aan de orde en hopelijk zullen kiezers dit bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen zich dat weten te herinneren.
Arnold Vrieling — 10 jun 2020
De Twentsche Golfclub in Delden en golfclub De Koepel in Wierden hebben (ook) alleen horeca voor golfers en niet voor iedereen. Daar heeft niemand moeite mee: de clubs niet en de leden niet. Ook de spelers op Weleveld zitten niet op een onafhankelijke horeca te wachten. Weleveld is immers opgezet als een golfbaan met horeca, niet als horeca met een golfbaan.
Wgkub — 10 jun 2020
Zoals de wind waait.....waait m'n jasje!
Lichtgeel hesje — 10 jun 2020
BB van 2/7/19: citaat CDA: “We hebben de opdracht aan het College gegeven om ‘de grenzen op te zoeken’ en dat is gebeurd.”. Dit laat zich niet anders uitleggen c.q. lezen dan dat het CDA zich kan vinden in het 'achterkamertjes-convenant' van vorig jaar. Waarom het CDA zich op 9/6/20 om niet bekende reden niet wil uitspreken over de situatie na 1/6/20, getuigt dan ook van een hoge mate van politieke lafheid en arrogantie.....

Borne zwaar teleurgesteld in houding Almelo

Het college van Almelo heeft kenbaar gemaakt geen medewerking te willen verlenen aan het...
13-10-2021

Raad verbaasd over aankoop Rode Kruisgebouw

Blijkbaar is de gemeenteraad zo’n beetje in de volle breedte verbaasd over de procedure...
12-10-2021

10-minuten gesprekken met SP en D66

Over enkele maanden is het weer tijd om naar de stembus te gaan voor de...
11-10-2021

D66 stelt vragen over laadpalen en financiën

Middels zogenaamde artikel 39 vragen vraagt de fractie van D66 aandacht voor de hoeveelheid...
09-10-2021

‘Positief beeld’ meerjarenbegroting

Na jaren kommer en kwel lijkt Borne weer wat beter bij kas te raken. Een jubelstemming is er nog...
06-10-2021

Raad wil nog geen uitspraken doen over contract...

Op de agenda van de gemeenteraadsvergadering dinsdagavond de leverings- en...
05-10-2021