Nieuwe plek voor oude fontein
AAN DE BARTELINKSWEG TUSSEN BORNE EN HERTME

Nieuwe plek voor oude fontein

De fontein met vier bronzen kranen en bovenop het gemeentesymbool de bijenkorf, die vanaf 1981 in het centrum van Borne stond, heeft een nieuwe plek gevonden aan de Bartelinksweg tussen Borne en Hertme. Bennie Broekhuis en René Hesselink willen de fontein weer helemaal herstellen en van de fontein een mooi focuspunt maken waar de vele fietsers en wandelaars van kunnen genieten.

 

Overbodig en lek

Ooit was de fontein de ‘finishing touch’ van de inrichting van het Dorsetplein, maar bij de herinrichting begin jaren ’90 vond men het sierelement niet meer passen. Na een kort verblijf in de gemeentelijke opslag verhuisde de fontein, omgeschoold tot bloembak, naar de Nijstad, alwaar de geschiedenis zich herhaalde en het ook daar weg moest toen de inrichting van het centrumstraatje werd vernieuwd.

 

De gemeente wist ook niet meer waar de fontein dan naartoe moest en plaatste een oproep op BorneBoeit. Wie de fontein wilde hebben mocht hem komen halen, als het maar een plekje zou krijgen langs de openbare ruimte. De oproep leverde veel reacties op, maar de fontein bleek lek en reparatie zou kostbaar zijn. Diverse belangstellenden haakten om die reden weer af en alsnog dreigde er een einde op de sloop voor de gepensioneerde waterspuwer.

 

Gered van de sloop

Totdat Richard Blenke zich meldde. “Het is toch jammer als zoiets op de puinbult belandt? Zet hem hier maar even neer”, dacht Blenke. Maar op zijn land in het buitengebied was eigenlijk ook niet ideaal. “Bovendien moest de fontein gerestaureerd worden en dat is niet echt iets voor mij.” En laat dat nu net wel helemaal ‘het ding’ van René Hesselink zijn, die onder andere een verzamelaar van Bentheimer zandsteen is. “Daarvan is de fontein niet gemaakt, hoor. Maar dat maakt niet uit. Ik vind ‘m gewoon leuk.” Op de Bartelinksweg langs zijn grond wordt veel gefietst en gewandeld tussen Hertme en Borne. “Is toch mooi? Zo wordt de fontein een verbinding tussen beide dorpen.”

 

Restauratie

Het acht ton wegende gevaarte werd afgelopen zaterdag met vereende krachten op de nieuwe plek gezet, onder de eikenboom in de bocht van het landweggetje. Hesselink gaat de fontein weer in oude glorie herstellen, mét water uit de vier kranen. Klein probleempje is nog dat er geen stroompunt in de buurt is, maar Hesselink is ervan overtuigd dat daar wel een oplossing voor te vinden is. De bedoeling is om rond de fontein een rustpunt te creëren. “We gaan er een mooi plekje van maken!” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Fred Schols — 20 nov 2020
Had nog mooier geweest dat de fontein bij het Spanjaard gemaakt was komen te staan
Dirk de Graaf — 14 jun 2020
Geweldig dat deze Heren het geweldig hebben gemaakt voor de hele gemeenschap

Bedankt Dirk de Graaf
Manon Pabon — 14 jun 2020
Geweldig dat de fontein deze bestemmig krijgt! En er weer veel mensen van kunnen genieten. In de nijstad kwam ie eigenlijk ook niet helemaal tot zn recht. Hoop dat het voor heel erg lang een heel mooi plekje wordt!

Na 50 dagen Sara is het vandaag écht zover

Een Sara als je 50 wordt. Zo vreemd is het allemaal niet en bijna dagelijks kun je dergelijke -...
13-06-2021

Dreigende ijsco-oorlog bijgelegd

Al enkele jaren komt Frank Boereboom uit Hengelo met zijn Franky’s IJs op de...
09-06-2021

Nieuwe speeltuin Cor Hilbrinkstraat

“Het heeft veel doorzettingsvermogen gekost”, aldus voorzitter Eduard Ponten van de...
05-06-2021

Jessica Mensink is de Bornse wijk-GGD’er

Sinds september vorig jaar is Jessica Mensink 16 uur in de week als wijk-GGD’er actief in...
04-06-2021

Bernadet Wieffer Ridder van Oranje-Nassau

Totaal verbouwereerd stapte Bernadet Wieffer donderdagavond naar binnen bij het Spookhoes in...
03-06-2021

Geen appeltje voor Zelfregieteam Borne

Dinsdagmiddag vond in Paleis Noordeinde in Den Haag de finale uitreiking plaats van de...
01-06-2021