Nieuwe plek voor oude fontein
AAN DE BARTELINKSWEG TUSSEN BORNE EN HERTME

Nieuwe plek voor oude fontein

De fontein met vier bronzen kranen en bovenop het gemeentesymbool de bijenkorf, die vanaf 1981 in het centrum van Borne stond, heeft een nieuwe plek gevonden aan de Bartelinksweg tussen Borne en Hertme. Bennie Broekhuis en René Hesselink willen de fontein weer helemaal herstellen en van de fontein een mooi focuspunt maken waar de vele fietsers en wandelaars van kunnen genieten.

 

Overbodig en lek

Ooit was de fontein de ‘finishing touch’ van de inrichting van het Dorsetplein, maar bij de herinrichting begin jaren ’90 vond men het sierelement niet meer passen. Na een kort verblijf in de gemeentelijke opslag verhuisde de fontein, omgeschoold tot bloembak, naar de Nijstad, alwaar de geschiedenis zich herhaalde en het ook daar weg moest toen de inrichting van het centrumstraatje werd vernieuwd.

 

De gemeente wist ook niet meer waar de fontein dan naartoe moest en plaatste een oproep op BorneBoeit. Wie de fontein wilde hebben mocht hem komen halen, als het maar een plekje zou krijgen langs de openbare ruimte. De oproep leverde veel reacties op, maar de fontein bleek lek en reparatie zou kostbaar zijn. Diverse belangstellenden haakten om die reden weer af en alsnog dreigde er een einde op de sloop voor de gepensioneerde waterspuwer.

 

Gered van de sloop

Totdat Richard Blenke zich meldde. “Het is toch jammer als zoiets op de puinbult belandt? Zet hem hier maar even neer”, dacht Blenke. Maar op zijn land in het buitengebied was eigenlijk ook niet ideaal. “Bovendien moest de fontein gerestaureerd worden en dat is niet echt iets voor mij.” En laat dat nu net wel helemaal ‘het ding’ van René Hesselink zijn, die onder andere een verzamelaar van Bentheimer zandsteen is. “Daarvan is de fontein niet gemaakt, hoor. Maar dat maakt niet uit. Ik vind ‘m gewoon leuk.” Op de Bartelinksweg langs zijn grond wordt veel gefietst en gewandeld tussen Hertme en Borne. “Is toch mooi? Zo wordt de fontein een verbinding tussen beide dorpen.”

 

Restauratie

Het acht ton wegende gevaarte werd afgelopen zaterdag met vereende krachten op de nieuwe plek gezet, onder de eikenboom in de bocht van het landweggetje. Hesselink gaat de fontein weer in oude glorie herstellen, mét water uit de vier kranen. Klein probleempje is nog dat er geen stroompunt in de buurt is, maar Hesselink is ervan overtuigd dat daar wel een oplossing voor te vinden is. De bedoeling is om rond de fontein een rustpunt te creëren. “We gaan er een mooi plekje van maken!” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Fred Schols — 20 nov 2020
Had nog mooier geweest dat de fontein bij het Spanjaard gemaakt was komen te staan
Dirk de Graaf — 14 jun 2020
Geweldig dat deze Heren het geweldig hebben gemaakt voor de hele gemeenschap

Bedankt Dirk de Graaf
Manon Pabon — 14 jun 2020
Geweldig dat de fontein deze bestemmig krijgt! En er weer veel mensen van kunnen genieten. In de nijstad kwam ie eigenlijk ook niet helemaal tot zn recht. Hoop dat het voor heel erg lang een heel mooi plekje wordt!

Jong! - nieuw op BorneBoeit

Het is een veelgehoorde noodkreet tijdens de voortslepende pandemie dat het vooral de jongeren...
08-03-2021

Wat is een levenstestament?

ADVERTORIAL • Stel, er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw...
03-03-2021

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021