Ieder kind verdient een feestje!
STICHTING VERJAARDAGSBOX BORNE ONTVANGT GIFT VAN GEMEENTE

Ieder kind verdient een feestje!

Op 12 juni is de Stichting Verjaardagsbox Borne opgericht. Ook in Borne leven gezinnen onder de armoedegrens of er net boven, constateerden de initiatiefnemers van de Stichting. “Als het vieren van een verjaardag voor een kind een probleem is, door financiële moeilijkheden thuis, dan kunnen wij als Bornse gemeenschap helpen”, dachten de zes initiators. Laura Herbrink, Sibylle Velthuis, Leonie Blankenvoort, Inge Verhaar, Monique Veldman en Marlies Berteler vinden dat ieder kind een feestje verdient. Het is voor een kind vaak één van de leukste dagen van het jaar. Om die reden hebben zij de Verjaardagsbox Borne opgericht. Gesteund door het trieste verhaal dat er kinderen zijn die op hun verjaardag niet naar school willen. “Omdat zij hun klasgenootjes niet op een lekkernij kunnen trakteren”, weet één van de bestuursleden te beschrijven.

 

Ontstaan

De dames, niet te verwarren met het Dreamteam, zijn al lange tijd als vrijwilliger betrokken bij de tweedehands kleding- en speelgoedbeurzen, die tweemaal per jaar in Borne plaatsvinden. Leonie Blankenvoort legt uit: “Een jaar geleden werd het idee geopperd om iets met de opbrengsten van de beurzen te doen. Voor een goed doel. Ten behoeve van kinderen. Wij bezochten in Oldenzaal het uitgiftepunt voor verjaardagsboxen en waren direct overstag. Daarop namen we contact op met de afdeling armoedepreventie in de gemeente Borne. Daar omarmden ze ons idee. Helaas wierp de coronacrisis voor de verdere uitwerking roet in het eten. Maar het is ons gelukt!”

 

Gift vanuit sociaal fonds

Wethouder Michel Kotteman is enthousiast over het initiatief en wil dit stimuleren vanuit het sociaal fonds. De gemeente Borne hecht er grote waarde aan dat iedereen kan meedoen, bijvoorbeeld door te sporten, deel te nemen aan culturele activiteiten of het bijwonen van voorstellingen. Voor gezinnen met kinderen zijn soms de kosten voor school, een fiets of een goede winterjas en schoenen een probleem. Voor inwoners van Borne met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum kan de gemeente een bijdrage in deze kosten leveren vanuit het sociaal fonds.

 

Kotteman benadrukt: “Er zijn vermoedelijk 320 kinderen in de gemeente Borne die in armoede leven. Er ligt een opdracht vanuit de gemeenteraad dat er meer mensen die in een achterstand leven, bereikt moeten worden. Met name kinderen. Dit particulier initiatief sluit daarbij aan. Het is laagdrempelig. Vanuit het sociaal fonds zeggen we twee jaar achtereen 2.500 euro per jaar toe.” Dit betekent dat er in ieder geval voor 100 kinderen een verjaardagsbox samengesteld kan worden. De stichting hoopt met donaties meer ouders en kinderen blij te kunnen maken.

 

Samenwerking

De stichting ontvangt de opgaven hoofdzakelijk via hulpverleners. Wijkracht, het Noodfonds, het Dreamteam en andere organisaties brengen de mogelijkheid om een verjaardagsbox aan te vragen bij de ouders onder de aandacht. Het zijn de ouders zelf die dit pakket kunnen aanvragen. Hiermee worden de persoonlijke gegevens beschermd. Leonie Blankenvoort vertelt: “Wij stellen een box samen die past bij het kind en brengen het naar de ouders. Wederzijds vertrouwen is belangrijk. Zijn er meerdere kinderen in het gezin dan blijft dezelfde vrijwilligster komen.” Via flyers van de stichting hopen de hulpverleners en de gemeente de nieuwe verjaardagsbox onder de aandacht te brengen.

 

Voor alle jeugd t/m 17 jaar

Een door Atelier Sabina en Prisma rijk beschilderde doos ter waarde van ongeveer vijfentwintig euro is gevuld met alles wat nodig is voor een echt feestje: slingers, ballonnen en een traktatie voor school, taart (bon) met kaarsjes en een cadeau voor de jarige afgestemd op de leeftijd. De dames vinden het belangrijk dat het cadeau, speelgoed, van goede kwaliteit is. De doos kan worden aangevraagd voor alle jeugd tot en met 17 jaar, woont in de gemeente Borne en bij wie de thuissituatie dermate beperkt is dat een verjaardag vieren niet mogelijk is. Een groepje vrijwilligers vult de box. De eerste doos is op 24 juni aan een jarig superblij meisje met ontroerde ouders uitgereikt.

 

Noaberschap door donaties

Om het mogelijk te maken, vraagt de stichting van Bornse inwoners en ondernemers om donaties. “We doen een beroep op het warme gevoel van noaberschap in Borne. Op deze manier kunnen we elkaar binnen de gemeente helpen en zien donateurs waar je gift en of donatie heen gaat’, aldus de oprichters. “Elke gift, hoe klein ook is welkom”. Wie een verjaardagsbox wil aanvragen of een donatie storten, kan daarvoor de website www.verjaardagsboxborne.nl gebruiken. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Zondag koeiendans bij Bonthuis

Het begint nu toch zo zoetjesaan lente te worden, mensen trekken er op uit met de wandelschoenen...
16-04-2021

‘Hier woon je toch nog niet?’

Ruim 18 jaar bleef het pand leeg en zes lange jaren stond het zelfs te koop, het voormalige...
15-04-2021

Zeldzame grote vos gesignaleerd

Een lange rij eiken aan de Stroom-Eschlaan, versierd met een zo overbekend waarschuwingslint...
14-04-2021

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021